Útravaló
Szponzorált tartalom

Római vakáció sorban állás nélkül

Róma ideális turista célpont az év minden időszakában, és ennek megfelelően a legtöbbször meglehetősen zsúfolt is. Olyannyira, hogy a legnépszerűbb helyek előtt gyakran hosszú sorok állnak.

Készülj fel, hogy például a Colosseumba vagy a Sixtus-kápolnába csak 3-4 órás kimerítő, tétlen várakozás árán juthatsz csak be, és a többi belépőjegyes látnivalónál sem sokkal jobb a helyzet. Ráadásul óriási városról van szó, ezért a célpontok közötti hatékony és gyors közlekedést is meg kell oldanod, különben rengeteg időt elvesztegetsz. Van azonban egy jó trükk, amivel rengeteg időt és kényelmetlenséget spórolhatsz meg.

Sorban állás reggel tíztől délután kettőig?

Íme, egy példa: a kihagyhatatlan Vatikán múzeum előtt minden nap egy komplett, önálló kis település áll össze a turistákból, akik a főszezonban legalább négyszáz méteres, tömött sorban várakoznak akár négy órát is azért, hogy beléphessenek. Körülöttük jegyüzérek, önjelölt idegenvezetők, étel, ital és napernyő árusok valamint szemfüles zsebtolvajok forgolódnak, és megpróbálnak mindenkiből még egy kis pénzt kiszedni. (Gyakran ezért a sorban állás alatt elkölt az ember annyit unalmában, mint amennyibe maga a belépőjegy kerül).

Miután a látogató óriási kitartással és önfegyelemmel kivárta a sorát a 30 fok feletti tikkasztó hőségben, jöhet maga az attrakció: a világ egyik legnagyszerűbb és legfontosabb műkincs gyűjteménye, ahol több napot is eltölthetsz, ha mindent jobban szemügyre szeretnél venni, de 3 órát akkor is biztosan elvesz a séta a csodálatos épületkomplexumban, ha éppen csak egy futó pillantást vetsz a tárgyakra. Összesen tehát legkevesebb hat órás, kimerítő program egymagában ez az egy látványosság, ami után már garantáltan nem lesz kedved és energiád semmi máshoz aznap, pedig a Szent Péter-bazilikába vagy bazilika alatt rejtőző, elképesztően izgalmas Holtak Városába még be sem tetted a lábad. Arra majd csak másnap kerül sor – már ha egyáltalán jut neked jegy a Nekropoliszba, ahova csak kis csoportokban és korlátozottan engedik a belépést. Nem nehéz belátni, hogy ezzel a tempóval a római vakáció cseppet sem pihentető kikapcsolódás. De van megoldás, és mindenképpen ajánljuk, hogy élj ezzel a lehetőséggel, ha tartalmasan és hasznosan szeretnéd tölteni a napjaid az olasz fővárosban.

Jegyet csak elővételben, otthonról

Vedd elő a hitelkártyád, és még otthonról vásárold meg a legfontosabb látványosságokhoz a belépőjegyet. Ennyire egyszerű az egész. Már azzal egy teljes napot takaríthatsz meg, ha csak a két legfontosabb helyszínnél – a Colosseumnál és a Vatikán-múzeumnál – élsz ezzel a lehetőséggel. Az előzetesen megvásárolt jegy ugyanis soron kívüli belépésre is jogosít, ami még így is 5-10 perces várakozást jelent, de ez már összemérhetetlenül kényelmesebb és kíméletesebb megoldás a sok órás, kimerítő sorban álláshoz képest. A legokosabb egyébként, ha minden egyes látványosságnál így jársz el, ezért tanácsos a római nyaralást gondosan megtervezni, és beosztani, melyik nap mit nézel meg. Ez a terv abban is nagy hasznodra lehet, hogy megoldd a közlekedést is, ugyanis az egyes turistanevezetességek közt sok kilométeres távolság is lehet, márpedig ezt gyalog bejárni a nyári hőségben rettentően fárasztó, és tömegközlekedéssel sem csupa kacagás és móka – tekintve, hogy Rómában nem éppen hibátlanul szervezett ez az ágazat.

Kell egy jármű!

Ellenben robogóval már valóban mókás a városnézés, és rendkívül stílusos is. Tudsz autentikusabb római élményt annál, mint hogy egy klasszikus Vespán körberobogózod a Colosseumot, végighajtasz a Tevere mentén, miközben mosolyogsz a méretes napszemüveg mögül, és vígan lobog a menetszélben a fejedre tekert sál? Ha kedved támad, a járgányt letámasztod egy trattória vagy egy kávézó előtt, sikkesen megiszol egy csésze kávét – Cappucinót kizárólag délelőtt kérj, kivéve, ha azt szeretnéd, hogy elborzadjanak a rendelésedtől a pincérek, ugyanis egy vérbeli olasz soha, de soha nem iszik ilyet délután –, majd mediterrán virtussal, tempósan továbbhajtasz.

A robogó bérlése tehát szerintünk kihagyhatatlan praktikus és élvezeti okokból egyaránt, ám ahhoz, hogy ezt a manővert a legkényelmesebben intézd, ismét érdemes ismét előzetes fizetéses módszert alkalmaznod. Ha idejében, előre lekötöd a motort, még akár kedvezményt is kaphatsz.

Ha viszont nagyobb túrákat tervezel, az autóbérlés a legjobb módszer, hiszen biztonságosabb és hosszabb távolságokra komfortosabb is.  Róma környékén is rengeteg a látnivaló, amiket így érhetsz el a legkényelmesebben. Spontán ötlettől vezérelve, a helyszínen is bérelhetsz egy kocsit, ám a legokosabb, ha az ilyen váratlan fordulatokra is rákészülsz már itthon azzal, hogy beraksz a pénztárcádba egy dombornyomott hitelkártyát. Ezzel ugyanis jobb eséllyel kerülhető el az a kellemetlen helyzet, hogy bérléssel együtt járó letéti díj kifizetésekor a szolgáltató nem fogadja el a készpénzt, vagy a bankkártyádat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top