Valentin-nap

Szívszorító pillanatok: 30 év után újra találkoztak a szerelmesek

Még 30 év után sem múlt el a szerelem nyomtalanul…

Marina Abramović egy rendkívül híres performanszművész, aki még Jugoszláviából vándorolt ki az Egyesült Államokba. Napjainkban már kígyózó sorok állnak egy-egy előadásának jegyeiért New Yorkban. Egyik performanszában napi 8 órában nézett farkasszemet a látogatóival, ám amikor volt szerelme ült le vele szemben, egészen megható dolog történt.

Forrás: Youtube

Anyja katonai stílusú nevelésben részesítette őt és fivérét, állandó fizikai bántalmazások mellett. 25 éves koráig – a képzőművészeti főiskola elvégzéséig – élt otthon, és este 10 óráig haza kellett érnie. Esti, unalmas óráit őrült próbálkozásokkal ütötte el, melyből kinőtte magát művészete végül. Önkorbácsolások, önégetések, kitartó kísérletek a fájdalommal, és azok hangjával. 

1974-ben egy fellépésén 6 órán keresztül mozdulatlanul állt a közönség előtt, akik bármivel zavarhatták őt. Fizikai határait próbálgatva, szó szerint a tűzzel játszott, amiből orvosok mentették ki. Ha előadásaira keresel, hiszem, hogy teljes megdöbbenéssel fogod azokat olvasni-nézni.

1976-ban Amszterdamba látogatott fellépni, és akkor úgy döntött, ott is marad egy ideig. Ott megismerkedett Uwe Laysiepen nyugat-német előadóművésszel, akit Ulay néven ismert meg az underground közönség. Marina Abramović korábban egyedül, majd egy dekádon át vele adta elő sok esetben sokkoló performanszait, melyekben a meztelenség szinte minden esetben eszközként szolgált, akár a nő-férfi kapcsolatot vizsgáló, akár az ember legbrutálisabb érzelmeit vizsgáló-kiváltó próbálkozásoknál.

Több éven át tartó szerelmi- és munkaviszonyukat 1988-ban egy spirituális úttal zárták le: a Kínai Nagy Fal két végéről indultak el egymás felé, és kb. 2000 km megtétele után, középen összetalálkozva mondtak búcsút egymásnak.

Azonban a 2010-es, Modern Művészetek Múzeumában, New Yorkban előadott performansza során újra találkoztak. A produkció lényege az volt, hogy 736 órán át, napi 8 órában ült egy asztalnál mozdulatlanul. A nézőközönség bármelyik tagja leülhetett a művésznővel szemben, és néhány percig elidőzhetett a társaságában. Marina rezzenéstelen arccal nézett, ám az egyik látogató nem más volt, mint élete legnagyobb szerelme, Ulay, akivel 12 évig éltek együtt és 30 éve nem látták egymást.

Ha kíváncsi vagy, mi történt Marina és a férfi között ebben a percben, kattints tovább Illúzió oldalára, és nézd meg a videót: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top