valentin 2012

Szerelembevonzó kurzus 2. rész: Önismeret

Vakrandi, online párkereső és tipikus szingli programok: sokan sokfélét kipróbáltunk már azért, hogy végre megtaláljuk a társunkat – sikertelenül. Hogy miért nem jön össze? Talán mert nem állunk készen rá, talán még dolgoznunk kell azért, hogy ránk találjon a társunk. Szerelembevonzó kurzusával a Nők Lapja Café most ebben segít: Valentin-napig minden nap kapsz tőlünk egy "leckét", amelyben különböző szakterületek legjobbjai mondják el, mit kell tenni azért, hogy ránk találjon a szerelem. A második részben az önismereti tanácsadó segítségét kérjük, szingli olvasónk pedig ezúttal is kipróbálja, működnek-e a tanácsok.

Szerelembevonzó kurzus 2. rész: Önismeret

– Aki hosszú távon nem talál társat, többnyire görcsösen akarja azt, a másiktól remélve a „megváltást”, vagy épp tudatalattijában makacs félelmeket építget az intimitás, az elköteleződés gondolatával kapcsolatosan – tudtuk meg Cs. Szabó Virág önismereti tanácsadótól, a Fénypont Kreatív Műhely vezetőjétől. – Javaslom, hogy az egyedüllét időszakát töltsük tudatos önismereti munkával, ami eljuttat az egészséges önelfogadás állapotába, feltárva a belső, rejtett blokkokat. A boldogság (meg)élése általi ragyogás olyan erő, amely garantáltan bevonzza egy érett, felelős kapcsolat lehetőségét. A teljességre törekvő szerelemre fel kell készülni, méghozzá elsősorban odabent.

Öntisztázási gyakorlat: Tanuld meg szeretni magad!

Számtalan hatékony gyakorlat van arra, hogy felkészíthessük önmagunkat az önszeretetet állapotára. Az, aki eldöntötte, hogy változik, képes is rá – aki azonban megreked korábbi, elavult állapotaiban, csak kudarcba fulladt, egykori kapcsolatait formázza újra és újra. A szerelem megtalálásának kulcsa, hogy megszabadítjuk önmagunkat régi, téves hiedelmeinktől. Aki elhatározza, hogy meggyógyítja önmagát, első lépésként tekintsen tükörbe! Figyelje meg illúziók nélkül, hol tart aktuálisan önmagával.

Az első öntisztázási gyakorlat, amit kipróbálásra javaslok: keress egy nyugodt helyszínt és két órát magadnak. Gyújts gyertyát, ezzel elősegítve a ráhangolódást. Végy elő egy füzetet és egy tollat! Helyezd magad kényelembe, és írj egy listát arról, hogy korábbi kapcsolataidban mi nem működött, mi volt fájdalmas, mi okozta a feszültségeket és a szakítást. Légy őszinte, de ne ostorozd se önmagadat, se az expartnereidet: próbálj tisztán látni. Szerencsés a gyakorlat során kapcsolatról kapcsolatra haladni, nem keverni azokat, az összegzésnél úgyis kiderülnek a meglepő hasonlóságok. A párhuzamokat látva megmutatják magukat tanulnivalóid, ezeket gyűjtsd ki egy külön oldalra, és meditálj felettük.

Szerelembevonzó kurzus 2. rész: Önismeret

Hooponopono

A hooponopono sokak által ajánlott gyakorlat, amelynek a lényege a megbocsátás. Az egyre népszerűbb hawaii módszer rendkívül egyszerű, négy mondatot kell ismételgetned hangosan, az exre és a konkrét élethelyzetre gondolva közben: „Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek.” Ez a folyamat megnyitja a szívedet, segít az elengedésben. (Saját tapasztalatom szerint azokban az esetekben legalábbis, amikor a feldolgozásra én magam is készen állok már.)

Mantra-transzformálási gyakorlat

Cs. Szabó Virág író, önismereti tanácsadó
Cs. Szabó Virág 
önismereti tanácsadó
karakterológus

Egy játékos, eredményes gyakorlattal zárjuk a mai „leckét”. Minden sokszor ismételt gondolatot mantrának nevezünk – mindenki fejében számtalan van ezekből. Néhány lehetséges példa a témánkban a fájdalmasak közül: „A férfiak mind hűtlenek”, vagy „Alkalmatlan vagyok egy harmonikus párkapcsolat megteremtésére”, vagy „Én csak egyetlen dologra vagyok jó a férfinak”. A férfiakkal kapcsolatos negatív berögzüléseid akadályoznak a kapcsolati boldogságban – hiszen teremtesz általuk, és nemcsak helyzetet (a vonzás törvénye alapján), de kisugárzást is.

Egy férfiak irányában haraggal teli nő bármennyire is mosolyog udvariasan – a tudatalattija üzenetei miatt a másik fél sietve elillan, mielőtt kommunikáció kezdődhetett volna közöttük. Nem elsősorban az számít, hogy van-e súlyfelesleged vagy sem – ennél meghatározóbb, amit belülről sugárzol kifelé. Ha született egy listád – ami napról napra bővülhet, akárhányszor új felismeréshez jutsz –, vedd magad elé a negatív mantrákat.

A feladat: egyesével átalakítani őket. A fenti három példán keresztül megmutatom, hogyan:
„A férfiak mind hűtlenek” – ebből születik: „Tudom, hogy megtalálom a férfit, aki hű hozzám.”  „Alkalmatlan vagyok egy harmonikus párkapcsolat megteremtésére” – ebből lesz: „Egyre inkább alkalmasnak érzem magam egy harmonikus párkapcsolat megteremtésére” vagy „Tudatosan dolgozom egy harmonikus párkapcsolat megteremtésén”.
„Én csak egyetlen dologra vagyok jó a férfinak” – „Megtalálom azt a férfit, aki minden szinten társként tekint rám”. Többektől hallottam, hogy nem működnek számukra a mantrák. Ez valóban így van, ha olyan üzeneteket próbálunk elfogadtatni önmagunkkal, amelyek ellen tiltakozik a tudatalattink.

Ha például az első mantra így alakult volna pozitív verziójában: „A férfiak nem hűtlenek”, egy többször megcsalt nő képes lenne-e hitelt adni saját szavainak? Természetesen nem. A lényeg, hogy a megújult mantráink számunkra elfogadhatóak legyenek. Ha ez így van, naponta többször hangosan olvassuk fel őket, de lehet énekelni is ezeket az üzeneteket, vagy százszor leírni őket… A későbbiekben az a lényeg, hogy érjük tetten magunkat, ha a régi, negatív minta aktivizálódik, és az időközben rutinná vált pozitív gondolattal cseréljük le.

Teszteltük a gyakorlatot

Ági a Nők Lapja Café kérésére minden nap elvégzi a napi feladatsort, majd megosztja velünk tapasztalatait. De ki is ő, és mit gondol az egyedüllétről? 

Szerelembevonzó kurzus 2. rész: Önismeret„Elmúltam már 30 (félúton vagyok 32 és 33 között), úgyhogy nemcsak az évek, hanem férfiak is jöttek és mentek már az életemben. Ha nem is túl sokan, annyian biztosan, hogy idővel egyre nagyobbra és hosszabbra nőjön a bizalmatlanság két kapcsolat között. Nem vadászom a szerelmet, de persze örülök neki, ha megérkezik.

Szokás okosan azt mondani, hogy nyitott vagyok, nyitott szemmel járok, de biztos vagyok benne, hogy a hosszabb egyedül töltött periódusok nem a környezet és a külső hatások eredményei, hanem rajtunk is múlnak. Más kérdés, hogy meglátja-e az ember, min kell változtatnia – és hogy akar-e rajta változtatni. Látni már látom (idealizált elképzelésekkel, kötöttségtől való félelmekkel, beidegződött játszmák és némi kapcsolatfüggés), kérdés, hogy melyiken és hogyan akarok változtatni.”

 
„Szerintem mindenkinek kutya kötelessége időről időre számot vetnie magával, ezért nem találtam sok újdonságot a »feladatokban«. Mindenféle emberi kapcsolatban, és akár a karrierben is fontos látni, én magam min változtassak, ahelyett hogy a környezetben keresem a hibát. De a felismerés még elég kevés, a leírásban pedig nem kaptam instrukciót, hogy fogadjam el és engedjem el őket. Talán perverzió, de jobban érdekelt volna, hogyan kellene dolgoznom rajta, milyen eszközökkel tudom formálni vagy változtatni a felismert problémákat. Kicsit konkrétabban: ha mondjuk rájövök, hogy azért hízom, mert a stressz miatt eszem, akkor klassz dolog ezt felismerni, de többre megyek vele, ha rögtön azon is elkezdek dolgozni, hogyan szorítsam vissza a stresszt, vagy mi mással vezessem le. Szóval a felismerést és elfogadást félmegoldásnak érzem, a negatív mantráról pedig leginkább az jutott eszembe: minek akar pasit az a nő, aki szidja a férfiakat és eleve eltemeti a kapcsolatokat?”

Szerelembevonzó kurzus 1. rész 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top