nlc.hu
Vetőmagtól a villáig

Vetőmagtól a villáig: a fagyasztószekrény titkai

Vetőmagtól a villáig: így lehet instant ebéded a varázsszekrény segítségével

Háztáji naplójában Dóra Melinda Tünde a kertben és a konyhában aktuális feladatokról mesél. Ezen a héten azt meséli el, hogyan készül fel azokra a napokra, amikor pont semmi kedve vagy ideje főzni.

Gluténfogyasztó évtizedeim egyik sztenderd étkezési vészmegoldása a bolti csirkés Smack leves volt, egy beleütött tojással és fél marék mirelit zöldborsóval, hogy azért legyen is benne valami a tésztán és a levesporon kívül. Pontosan 10 perc alatt kész volt az egész nullától a végéig. Gluténmentes éveim elején elkezdtem magunknak napi szinten főzni, akkor elég gyakran sóhajtoztam, amikor eszembe jutott ez a leves, meg a McDonalds, meg a sarki gírosz meg az összes többi olyan „vészmegoldás” az étkezésekre, ami hirtelen tiltólistára került. Ma már mosolygok ezen: az ürömből öröm lett, hiszen mindennap extrém jó ételt ehetünk és ha szükséges, akkor 10 perc alatt az asztalon van.

De a napi főzés első éveiben állandóan meglepetésként ért, hogy milyen gyorsan eljött az ebédidő, általában bőven azelőtt, hogy én egyáltalán nekiálltam volna főzni. Általában jó okom volt a szórakozottságra, éppen más dolgom volt, nem véletlenül voltam délben még pizsamában! De ez nem változtatott azon, hogy eljött az ebédidő, ebéd meg nem volt sehol. Az órarúgó-gyomrú férjem – néha türelmes, néha türelmetlen – ösztökélésére aztán kialakítottunk egy rendszert arra, hogy milyen kajáknak kell raktáron lenni arra az esetre, ha valamiért nincs idő főzni. És kiderült, hogy a mélyhűtő segítségével még az én gourmet igényeimnek megfelelően is meg lehet oldani, hogy ne jöjjek zavarba, akármennyi dolgom is van.

Egyrészt vannak a szó szerint 10 perc alatt elkészülő fogások, mint mondjuk a mikróban párolt lazac vajas zöldborsóval vagy zöldbabbal. Ehhez (két főre) 300 gramm mirelit borsót vagy babot kis vajjal, lefedve párolok 1000W-on 4 percig  a mikróban, lefedve kiveszem és békén hagyom míg fő a lazac. Ehhez beteszek egy tálba két szelet mirelit lazacot, megsózom, reszelek rá citromhéjat, szórok rá kis kakukkfüvet és török rá borsot. Lefedem fedővel vagy folpackkal és 1000w-on 4-5 percet járatom, utána még 1-2 percig lefedve pihentetem és kész az ebéd. Az ilyen jellegű minimálkajákból az évek alatt felépítettem egy repertoárt. Hasonlóan kevés meló például a fagyasztóba elrakott sütni való kolbász, hurka is, csak persze sütési időben kicsit több. A legtöbb saláta, akárhogy is nézem, nem ilyen, mert a zöldségek megmosása és darabolása valójában egészen időigényes, a sima zöldsaláta vinaigrette-tel meg elég gyorsan elunható.

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Aztán ott vannak azok a teljes fogások, amiket adagra fagyasztva raktam el. Ilyen például a marokkói tajine, amit én kölessel szoktam készíteni kuszkusz helyett. Ebből nem lehet keveset csinálni, így mindig marad pár adagnyi, amit bekanalazok egy edénybe és egészben lefagyasztok. Hasonló a helyzet a különböző zöldséges pitékkel (quiche), a babgulyással vagy a rizottóval. Ezek a típusú mélyhűtőlakók arra az esetre is ideálisak, ha mondjuk vidékre megyek: fagyottan viszem és akkor még hűtőtáska sem kell, mikró meg mindenütt van. Az adagra fagyasztott kajákból azonban nem jó, ha sok van, mert sok helyet foglalnak. Így a mélyhűtőben max. 4 darab az engedélyezett.

A kedvenceim azonban azok a vészmegoldás-kaják, amik szemrebbenés nélkül átváltoztathatóak valami mássá, vagy pöpec kiegészítők vagy köretek lehetnek. Ezeket onnan lehet felismerni a mélyhűtőmben, hogy muffinformában lettek megfagyasztva, azaz 100g-ra vannak nagyjából adagolva. Most ezek találhatóak: bolognai mártás, sütőtökpüré, krumplipüré, tejszínes spenót, gesztenyés lila káposzta, mangópüré, csirkemájpástétom, padlizsánkrém, ajvár, pesztó, chimichurri-szósz, koriander-csatni, pesztó, avokádópüré, illetve a gyerek hétvégi szülinapi tortájának a maradékát is felporcióztam így, hívhatjuk mondjuk somlóinak kiolvasztás után. Szokott lenni hummusz és csokisoufflé is, de a technika érezhetően nagy rugalmas: tulajdonképpen bármilyen kész vagy félkész étel fagyasztható így, ami nem nagyon száraz és nem sok belőle 100 g. (Ez utóbbira, mint például a citromlére vagy a darált gyömbérre, ott a jégkockaforma). Egy időben még az alaplét is próbáltam így tárolni, de az túl sok helyet foglalt, praktikusabb a hűtős-befőttesüveges megoldás.

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Ám az évek és a rutin megtanítottak rá, hogy kellenek olyan készételek is, amihez tényleg semmilyen főzés nem kell, sőt lehetőleg én sem kelljek. Ezek nem maradékok, hanem kifejezetten mélyhűtés céljából készítem őket. A mirelit pizzából a család a boltit preferálja, de például rántott csirkefalatot vagy húsgombócot pont jól lehet csinálni háziból is, nem foglalnak sok helyet és egyáltalán nem pótmegoldás-hangulatúak, pláne, hogy a mikrónkon van egy ilyen rántott-izé funkció, ami ropogósra tudja kimelegíteni. (Ha nem lenne, a sütőbe tenném). A sous-vide megfőzött, lezacskózott, befűszerezett húst kiolvasztás után csak meg kell pirítani és kész a steak… De nemcsak húsokból érdemes házi mirelitet készíteni: a gnocchi például nyersen is, előpárolva is jól fagyasztható, viszont rohadt nagy macera nekiállni.

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Pofonegyszerű vészmegoldás a péksütemények, kenyerek kiolvasztása is, és itt a kakaós csigától a májas croissant-on keresztül a szeletelt kenyérig minden szóba jön. Ha csak gyorsan kell valami kaja, akkor a mikrós kiolvasztás is tökéletes (15 másodperc), a szeletelt kenyérnek meg ott a pirító. 

Persze az őszinte helyzetfelméréshez hozzátartozik az is, hogy nem normális a mélyhűtőkapacitásunk. És ez a háztájizás egyik jelentős közvetett költsége, mert egy használt Lehelt 10 ezer forint környékén meg lehet szerezni, de a sokkal, sokkal kényelmesebb fiókos álló mélyhűtő százezres tétel.

És persze egy mélyhűtő túl kevés lenne és nem is lenne praktikus, hogy mindkettő a konyhában álljon. Ezért nálunk ketté vannak osztva a funkciók:a  konyhai mélyhűtőszekrényben tartom a gyakori zöldség- és gyümölcsalapanyagokat és a feldolgozott kajákat és készételeket. A kamra funkcióját is ellátó garázsunkban van egy nagy mélyhűtőszekrény, amiben a hosszabb távú tárolás zajlik.

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

A konyhai készleteket folyamatosan apasztom-töltöm, de a nagy mélyhűtőszekrényt módszeresen megpróbálom kienni májusig. Ennek a mélyhűtőnek a háztájiban egy szezonális ciklusa van, és nem olyan soká már kelleni fog a hely. A nyár és az ősz során feltöltöm zöldséggel, gyümölccsel, baromfihússal. Télen azért már megcsappan a készlet, ekkor kerül bele a vörös hús, hiszen a hagyományos gazdaságokban általában télen van csak a nagy állatok vágása, ilyenkor praktikus, mert elég hideg van ahhoz, hogy ne legyen probléma a hús feldolgozása. Most, márciusban már főként csak a vörös hús van a mélyhűtőmben: bárány, borjú, disznó. Baromfi azért nincs benne, mert a hús céllal tartott csirkéket, kacsákat jellemzően december körül le szoktam vágni. Télen már nagyon lassan nőnének csak tovább, nem gazdaságos a takarmányfelhasználás szempontjából. Ilyenkorra meg már elfogynak.

Ebből az is következik, hogy eléggé máshogy fest a téli és a nyári húsfogyasztásunk: télen nagyobbrészt vörös húst eszünk, ahogy talán a menüjeinkből is látszik. Ha az is elfogy (húsvét körül), akkor jönnek a füstölt, szárított vagy fermentált húsok. A héten például elvileg már érett lesz az olasz stílusú vörösboros szalámi, a spanyol chorizo, a pácolt szalonna (lardo) és szárított fűszeres tarja (coppa), amit a télen készítettem. (De ez volt az első komolyabb húsfeldolgozási kísérletem, az első kóstolót ezekből a labor kapja, nem a család.)

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Nyáron esszük majd a csirke- kacsa- és a nyúlhúst a kertünkből, tél elején pedig a libát, kacsát, pulykát (mert azok jobban növekednek a hidegben is). Amikor tervezem az évet a baromfiudvarban, mindig átszámolom, hogy elég lesz-e a hely a mélyhűtőben.

A zöldségvetéseim tervezésénél is fontos szempont, hogy mi kerül majd be a mélyhűtőbe. A kutatások szerint ugyanis messze így őrzik meg leginkább a tápértéküket, vagyis a lehető legminimálisabb hőkezelés (blansírozás, majd mikrós párolás) mellett. Egy tél alatt sacc per kábé 30-40 kiló mirelitzöldséget eszünk meg. Nagyjából 5-5 kilót ezekből: brokkoli, spenót, karfiol, zöldborsó, zöldbab, kukorica. Ezeket eleve úgy vetem, hogy a zöme a mélyhűtőbe fog menni. De van sok olyan zöldség is, ami a dömpingidőszakban átmeneti tárolás céljából, darabolva kerül a mélyhűtőbe: spárga, rebarbara, karalábé, zeller, gyöngyhagyma, sárgarépa, cukorborsó, paprika, paradicsom, póréhagyma, hagyma, de akár még pucolt fokhagyma is. 

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

A gyümölcsök azért képeznek egy speciális részt a mélyhűtőszokásainkban, mert azért a gyümölcsök zömét remekül be lehet főzni kompótnak, el lehet tenni lekvárnak vagy le lehet aszalni. A bogyósgyümölcsök jelentenek egy jelentős kivételt, ezekből több kilót le szoktam fagyasztani szezonjában, inkább ezt esszük télen, mint a rettenetes importot vagy a két éve tárolt ipari almát. Magozott szilvát teszek el gombócnak, sárgabarackból egy keveset, áfonyából, málnából, eperből, ribizliből meg annyit, amennyi épp befér. Szeptemberben, amikor már nagyon unjuk a szőlőt, még abból is teszek el és januárban már sokkal lelkesebbek vagyunk iránta…

Ahogy a nedves kajákat nem lehetne jól fagyasztani muffinforma vagy jégkockatartó nélkül, a zöldségek és gyümölcsök fagyasztásához is szükséges két fontos dolog. Egyrészt a darabolt zöldséget érdemes nagyon röviden forró vízbe meríteni fagyasztás előtt (blansírozás). Másrészt pedig a darabolt, pucolt zöldséget és gyümölcsöt egy sütőtálcán, szilikonlapon lehet úgy megfagyasztani, hogy ne tapadjanak össze. Utána kell csak zacskózni – a sorrend itt fontos.

Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

A mélyhűtőnek annyira nagy a jelentősége a konyhámban, hogy ha megnézem a lenti menüt, akkor egyetlen ételt látok rajta, aminek semmilyen eleme nem a mélyhűtőből jött aznap: a pórés szárzellerleves! Bizonyos szempontól ez volt az egyetlen igazán, abszolút értelemben vett szezonális fogás az étlapunkon. Ha jön a zombiapokalipszis, én a mélyhűtőmet fogom a hátamon cipelni menekülés közben, az tuti.

 

Ezen a héten ez volt nálunk a menü:

Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás a kapálás nélküli kerttől az RFID-chipes tyúkokig

꧁ Hétfő ꧂

Pórés szárzellerkrémleves füstölt pisztrángal,
Csülök gesztenyés-boros lila káposztával
Maracujás trüffel

꧁ Kedd ꧂

Maradék előző napról

꧁ Szerda ꧂

Kolbászos savanyúkáposzta-leves
Sültpaprikás zöldbabsaláta argentin marhával
Sárgabarackos fehércsoki-mousse

꧁ Csütörtök ꧂

Kínai erőleves gojibogyóval
Mustáros-gombás marhasült csőben sült sajtos brokkolival

꧁ Péntek ꧂

Maradék előző napról

꧁ Szombat ꧂

Hagymás quiche
Sült kolbász krumplipürével és savanyú káposztával/ecetes káposztával
Bogyósgyümölcsös somlói

꧁ Vasárnap ꧂

Étteremben ebédeltünk

Vetőmagtól a villáig: háztáji gazdálkodás a kapálás nélküli kerttől az RFID-chipes tyúkokig

Összesen 4 munkaóra

(A menühöz tartozó receptekből felteszek párat a Kertkaland oldalára #alaplébisztró hashtag alatt.)
 

Március közepe a kertben

E heti feladataim:

1/ Kiültetés (3 óra)

  • Hagymák, 3 ágyást teliültetek, plusz 5 ágyásba 1-1 sort középre
  • Saláták (fóliába)

2/ Palántázás (1 óra)

  • Paradicsomok és physalisok
  • Mediterrán fűszernövények (be kell szereznem magot is, mert kifogytam)
  • Védővirágok (sarkantyúka, büdöske, thai bazsalikom)
  • Uborkák és dinnyék (fóliába)
Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

3/ Vetés (1 óra)

  • Sárgarépa
  • Borsó (újravetés, ahol rossznak bizonyult a mag)
  • kelesztőöntözés, mert különben nem fognak időben csírázni az elvetett magok

4/ Egyéb (1,5 óra)

  • Évelő fűszernövények visszavágása (zsálya, tárkony, babér, menta, citromfű, majoranna, oregánó, kakukkfű)
  • A héten beugrom a faiskolába, mert szükségem lenne még 3 tő áfonyára, 1 fiú kivire (a lányom már szép nagy, lassan virágzik), és kb. 10 tő málnára, hogy legyen lekvárra való is, plusz 10 tő szőlőre, hogy tudjak mazsolát csinálni.
  • Lesz egy kör az OBI-ba is, a mobil tyúkólam ajtajainak helyrehozatalához kell néhány L-vas.
Fotó: Dóra Melinda Tünde

Fotó: Dóra Melinda Tünde

5/ Infrastruktúra (2 óra)

  • A magyar óriás nyulaink átköltöznek a tyúkudvarba, ahol távlatilag is az otthonuk lesz. Az idén még ketrecben fognak lakni, de jövőre már szeretném átalakítani a ketrecet úgy, hogy kolónia stílusban élhessenek, vagyis viszonylag szabadon mozoghassanak. De ehhez meg kell oldani, hogy ne tudjanak kiásni, amire jövő télen lesz először időm. Azt most kell azonban megoldanom, hogy rá legyenek kötve az automata itatórendszerre és ne másszanak rá az óljukra a tyúkok, tehát el legyenek különítve a kifutón belül.
  • Pár ágyásból hiányzik a csepegtetőrendszer, azt pótolnom kell a héten.

6/ Állatok (1 óra)

  • Megígértem a kisfiamnak, hogy a hétvégi szülinapi bulijáig próbálok csibét szerezni valahonnan, hogy lehessen csibesimogatás. Ha minden jól megy, szerdán hozzájutunk majd néhány Australorp csibéhez. Az Australorp elég jó kettős hasznú (húsra, tojásra is jó) fajta, szóval örülnék nekik. De hosszabb távon a francia Marans fajtában gondolkodom, mert jobb befektetésnek tűnik (keresettek a tojásaik, én is csak áprilisra tudtam előjegyeztetni).
  • Nagyon várom az inkubátort is és a szász kacsatojásokat is, de egyelőre egyikről sincs hír, most már hetek óta, ez egy kicsit aggasztó.
  • A első libáim elkezdtek tojni, úgyhogy ha megjön az inkubátor, hazahozom a tojásokat (egyelőre 4 van csak) és beteszem őket a gépbe. Ha egy hét alatt szépen elindul a fejlődés, akkor egy fiú-lány párom van, ha nem, akkor két lány. Izgalmas, ugye?

Idő híján jövő hétre marad:

  • Eprek szétültetése
  • Bogyósok metszése
  • Burgonya vetése (3 ágyás + egy rakat zsákos krumpli)
  • Kitaláltam a jó megoldást a palántapad öntözésére a létező alapanyagaimból, de kivitelezni és tesztelgetni nem lesz időm

Összesen: 9-10 munkaóra

(Az e heti munkákról és a kertészeti részletekről többet mesélek a Kertkaland oldalán a #kertikalendárium hashtag alatt.)

Vetőmagtól a villáig összesen: 14 munkaóra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top