Vigyázz, kész, baba! cikkek

Ezekre figyelj az első trimeszterben

A babavárás örömteli, euforikus pillanatait követően, miután kiderült, hogy megfogant a várva várt baba, minden kismamában felszalad a felelősségmutató, és azonnal gondolkozni kezd azon, hogy mi mindent kell tennie a saját és magzata egészsége érdekében.

A pozitív terhességi tesztet követően az első nagy lépés a nőgyógyász diagnózisa, a terhesség megerősítése. Sokan csak akkor merik beleélni magukat a babaáldásba, ha az orvos is megerősíti azt. Hiszen bár a terhesség tüneteit az első időszakban jellegzetesnek is mondhatnánk, ám még ha az összes tünet egyszerre jelentkezik, akkor sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy áldott állapotban vagyunk.

Az első ultrahangos vizsgálat akkor történik, amikor az orvos megbizonyosodik a terhességről. Az ultrahang segítségével megállapítja a magzat méreteit, abból pedig megbecsüli a korát. Az utolsó menstruáció időpontjából meghatározza a szülés várható idejét. Ha az első kimaradt menses után érkezik az anya a doktorhoz, akkor általában 5-6 hetes a magzata. Mivel még nagyon apró az embrió, általában hüvelyi ultrahanggal történik a vizsgálat, de nem kell aggódni, az természetesen fájdalommentes.

Amikor az orvos megállapítja a terhességet, a nők jelentő része jelentkezik a védőnőjénél, aki kiadja a kiskönyvét, azt a speciális, kismamáknak való füzetet, amely végigkíséri a terhességet, és az adatok gyűjtésében is segít. A védőnő súlyt és vérnyomást mér, válaszol a felmerülő kérdésekre, és segít abban, hogy a kismamák kialakítsák a számukra és a születendő babájuk számára leginkább megfelelő életmódot. Az első trimeszterben többször is vért vesznek a kismamától, és a vizeletét is megvizsgálják.

Ezekre figyelj az első trimeszterben

A genetikai és kromoszómabetegségek korai felismerését célzó vizsgálatokat is az első trimeszterben végzik, a kombinált szűrés például több súlyos betegséget is kimutat nagy valószínűséggel. Az első komolyabb ultrahangvizsgálat a 12 hét környékén történik. Ekkor ugyanis már több olyan meghatározó fejlődési rendellenesség is megállapítható, amely akadálya lehet a magzat fejlődésének.

Az életmódváltás számos új dolgot hozhat a kismama életébe, aki el is hagyhat olyan szokásokat, amelyek eddig uralták a hétköznapjait. Az egészséges táplálkozás, a vitamin- és tápanyagszükséglet kielégítése mellett a sport is sarkalatos kérdés. Mivel minden eset más, érdemes szakorvossal egyeztetni arról, hogy mit és milyen mértékben mozogjon az anya. Egészséges nők esetében általában már nem tiltják a sportolást a doktorok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top