Vigyázz, kész, baba! cikkek

Ezt kell tudni a modern terhességi tesztekről

A legérzékenyebb tesztek már a megtermékenyülést követő 6-7 nap után kimutatják a terhességet a vizelet hormontartalmából olvasva. De a régi korok női még álmodni sem mertek ilyen vívmányokról, amiket manapság a legtöbb drogériában olcsón, könnyen megvásárolhatunk.

A 21. századi nők nem is sejtik, milyen nagy szerencséjük van. Ugyanis néhány évtizeddel ezelőttig nem léteztek olyan gyors, megbízható, otthon is használható terhességi tesztek, amelyek mai nők életét megkönnyítik. Azt viszont nem mondjuk, hogy egyáltalán nem voltak ötletek arra, hogy a szakavatottak megállapítsák, hogy megfogant-e a baba. Már évezredekkel ezelőtt létezett módszer a terhesség kimutatására. Az egyiptomiak például a nők vizeletével locsolták meg a magvakat és ha azok kihajtottak, terhességet állapítottak meg. Ha az árpa csírázott ki, akkor lánymagzatot feltételeztek, ha a búza, akkor fiúmagzatot. Az 1930-as években várandósság megállapítására a nő vizeletét a nőstény béka bőre alá fecskendezték. Ha jelen volt a terhességet jelző humán chorio-gonadotropin hormon (hCG) a vizeletben, a békánál tüszőrepedés, ovuláció következett be. Hím békába juttatva a terhes vizeletet, a hCG hatására spermiumtermelés indult meg.

Reggel érdemes

A modern tesztek a vizeletből mutatják ki a terhességet. Akkor megbízható az eredmény, ha a menstruáció kimaradása után tesztelünk. Ugyan a legtöbb tesztre az van írva, hogy a nap 24 órájában elvégezhető, azért akik biztosra akarnak menni, reggel próbálkoznak. Akkor a legtöbb a vizeletben a humán chorialis gonadotropin, vagyis rövidítve a HCG nevű hormon, amit a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, majd a méhlepény termel terhesség esetén.

Ezt kell tudni a modern terhesség tesztekről

A teszteken fel van tüntetve az az érték, amely az eszköz érzékenységét mutatja. Az itthon elérhető fajták érzékenysége 10-25 IU/l (nemzetközi egység, international unit literenként) közötti. A 25-ös tesztek a legérzékenyebbek. Ugyan a legtöbben ezeket választják, de az eszközök magas érzékenységük miatt sokszor olyan terhességet is kimutatnak, amelyik nem marad meg, esetleg a teszt nélkül nem is szereznénk róla tudomást.

Vannak olyan tesztek, amelyeket a vizeletbe kell mártani, míg néhány fajtára rá kell csepegtetni a vizeletet. A modern tesztek már nagyon rövid idő alatt megmutatják az eredményt. A terhességet két csík jelzi, míg ha nem történt fogamzás, egyetlen csík jelentik meg, a kontrollcsík. Ha utóbbit sem látjuk, a teszttel van gond és az eredmény nem értékelhető. A legmodernebb tesztek akár 6-7 nappal a megtermékenyülés után is analizálják a megemelkedett HCG szintet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top