Vigyázz, kész, baba! cikkek

Pirítóson éltem az első három hónapban

Vannak, akiknek savanyú uborkával van tele a hűtő a terhesség alatt, míg akadnak, akik a pirítóson kívül semmit sem tudnak megenni.

A terhesség minden kismamára másképp hat. Vannak, akik a lehető legkevesebb nehézséggel élik át az időszakot, míg akadnak olyanok is, akik a hátuk közepére sem kívánják a várandósság hozta tüneteket. Míg sok nőre lelkileg is nagy hatással van a babavárás és a hormonváltozások okozta hangulatingadozások hálózzák be a hétköznapokat, addig néhányaknak az étkezés okoz kihívást, ugyanis több okból is változhat a kismamák táplálkozási szokása. Gyakori náluk a kívánósság, amelynek oka ugyan nem feltétlenül határozható meg, de nagy eséllyel nem véletlenül vágynak a terhes nők bizonyos ételekre: valószínűleg a szervezetnek szüksége van valamilyen vitaminra vagy ásványi sóra.

A kívánósság a megfigyelések szerint a 12. hetet követően jelentkezik. Az, hogy ki mire vágyik a várandósság alatt, szervezet-függő. Arra viszont mindenkinek figyelnie kell, hogy a terhesség alatt ésszerű keretek között tartsa az étkezési szokásait és arról szól sem lehet, hogy betartsuk a népi mondást, miszerint a kismamák kettő helyett egyenek. A szakemberek szerint hozzávetőleg 300 kalóriával kell többet ennie a kismamáknak és általában 10-14 kilót érdemes hízni a babavárás során. Ha hosszú távon áll fenn a kívánósság és zavaró az állandó vágyakozás, érdemes először meginni egy pohár vizet. A farkaséhség esetében is alkalmazható módszer több esetben segít túllépni a kívánósságon is. Ez azért lehetséges, mert van, hogy a test félreértelmezi a szomjúságot és éhségként csapódik le az üzenet.

Pirítóson éltem az első három hónapban –

Az ételek utáni vágyakozás ugyan gyakori a kismamáknál, az azonban nem hasonlítható a kóros étkezési szokást gyűjtő kórképhez, a picához, amelynek során nemcsak fura, hanem egészen elképesztő ételeket, tárgyat kívánnak meg az emberek. A kismamák inkább olyan ételek után kezdenek el sóvárogni, amelyeket korábban nem szerettek. Sokan a savanyú uborkát ennék reggeltől estig, ami egyes szakértők szerint a nátrium iránit vágyat jelenti, míg mások a hideg jégkrémért vannak oda féktelenül. De akadnak, akik a hideget édesség nélkül vágyják éjjel-nappal, ők a jégtől nem tudnak szabadulni. Akadnak olyan szokások is, amiket a kényszer szül: a gyomorégés a kismamák egyik legnagyobb mumusa és akiket állandó émelygés gyötör, csak a száraz pirítóst tudják megenni, akár hónapokig. Mások a keserű ízeket nem bírják és amennyire tudják, elkerülik azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top