nlc.hu
Viseld tovább

Kipróbáltuk a kapszulagardróbot

Emberkísérlet: kipróbáltuk a kapszulagardróbot

A kapszulagardróboknak hatalmas rajongótábora van, néhány influencer pedig kimondottan ezekre épít profilt, mi is kipróbáltuk, hogy vajon nem túl unalmas-e, ha ugyanazt a 10-15 ruhadarabot hordjuk.

A fenntartható divat követőinek Szent Grálja, a kapszulagardrób, elsőre unalmasnak tűnik. Azok pedig kimondottan idegenkednek tőle, akik a divatra mint az önkifejezés eszközére tekintenek, pedig számtalan előnye van.  A jó kapszulagardrób egyik legfőbb jellemzője, hogy olyan alapdarabokat tartalmaz, amelyek egymással jól és sokféleképpen kombinálhatóak. Ebbe pedig nehezen férnek bele az extrém színek, nagy és látványos minták (bár az igazán ügyesek simán bevállalhatják), valamint a rafinált, de annál nehezebben párosítható szabásvonalak. Ha magamból indulok ki, akkor én valahol a lusta, praktikus és a megrögzött vásárló/ruhahalmozó határán mozgok. Ezért volt számomra kimondottan izgalmas, hogy „néhány” ruhadarabos kapszulagardróbból oldjam meg az öltözködést egy hónapon át. A szabály annyi volt, hogy meghatározott darabszámú ruhát használhattam és a cipőket sem cserélgethettem, mintha nem lenne holnap. A hétvége szabad pálya volt, nem gondolom, hogy a tréning vagy a pamutsort a kapszulagardrób részét kellene, hogy képezze.

Kapszulagardrób

Fotó: Pácsonyi Daniella

Lássuk, miből élünk…

A saját kapszulagardróbom összeállításánál figyelembe vettem, hogy néha elvárás az elegáns megjelenés, sokszor a munkából megyek esti programra, ezért muszáj volt beiktatnom jól kombinálható darabokat is.

Az alapdarabok

Ruha: 1 hagyományos jól kombinálható kis fekete, 1 hosszú (ez volt az extrém darab) ingruha

Szoknya: egy fekete bármivel hordható és egy kék rakott szoknya

Ing/felső: 1 fehér, gyorsan száradó, strapabíró és könnyen vasalható, 1 rövid ujjú, vékony, kötött felső

Nadrág: 1 farmer

Pulcsi: 1 csíkos oversize pulcsi, 1 „melegítőfelső” ami inggel is hordható, 1 kardigán

Zakó/kabát: 1 klasszikus A-vonalú tweed zakó, 1 farmerdzseki

Cipői: 1 sportcipő, 1 extrémebb színű elegáns és 1 alap balerina

Kiegészítők: 1 bross

A próbahónap után a következő tapasztalatok gyűltek össze:

  1.  A kapszulagardrób sokkal kevesebb fejtörést okoz reggelente, hiszen adott darabokból dolgozunk.
  2. A praktikussága miatt viszont le kell mondani arról, hogy most valami igazán önkifejező darabot vennék fel.
  3. Csak kimondottan jó minőségű és hosszú élettartamú darabokat érdemes venni, a vacak holmi pár hordás után kopott, bolyhos, kinyúlt lesz.
  4. Figyelj a mosásra, kíméletesen mosd, ne használj szárítógépet, csak ha muszáj, és kímélő mosószert válassz! Érdemes könnyen kezelhető ruhákat választani, amelyek hamar megszáradnak, nem igényelnek vegyi tisztítást és a mosásuk sem rejt különleges kihívást.
  5. Határozd meg az alapszíneidet, egy jó kapszulagardrób fehér-fekete-kék-szürke színekből áll, a kékkel és a szürkével érdemes játszani, és más, az adott személyhez jobban passzoló színre váltani, de a feketéből és fehérből érdemes kiindulni. Sokan szeretik még a homokszínt vagy halvány pasztelles árnyalatokat, én a fent említett négyesből a fehér-fekete-kék hármasra esküszöm és egy halvány babarózsaszín színt csempésztem még bele. De hogy ki mit szeret, azt tényleg nagyon egyéni, sokan nagyon vidám színekből hozzák össze a gardróbjukat.
  6. Ha túl egyhangúnak látod a gardróbodat, akkor használj bátran sálakat vagy kiegészítőket! Karl Lagerfeld is megmondta, hogy egy szép kiegészítő bármi feldob.
  7. Legyen olyan a gardróbod, amit át tudsz alakítani évszaknak megfelelően!
  8. Ne moss ki mindent minden egyes hordás után. A kapszulagardrób egyik nagyon fontos üzenete, hogy óvjuk a környezetünket, a nadrágok, szoknyák, pulóverek nem igénylik, hogy minden egyes alkalom után kimossuk őket.
  9. 1 hónap kapszulakísérlet után én azt mondom, hogy megéri kipróbálni, de érdemes kiegészíteni a ruhatárat néhány „extrémebb” darabbal. Az biztos, hogyha egész évben nem is fogok kapszulagardróbból élni, azért mostantól jobban átgondolom, hogy egymással jobban passzoló ruhákat vegyek. Utazáskor viszont egyértelmű, hogy a kapszulagardrób a legjobb, ami a bőröndömmel történhet.

Kis fekete akcióban

Coco Chanel egész jól kitalálta ezt a kis feketét. A 90-es években aztán mindenki gyöngysorral hordta, mintha kötelező lenne, ezért a 2000-es évek elejére az akkor fiatalok, önmagamat is beleértve, jól megutáltuk. Öregasszonyos viseletnek gondoltuk. Szerintem ideje rehabilitálni. A kis fekete sosem sportos, de vászoncipővel és kardigánnal is hordható, sőt, mint ahogy a példa is mutatja, oversize pulcsival is jól működik. Fehér inggel pedig az Abigélből ismert Matula padjaiba is simán visszaülhetnénk. A ruha legyen egyszerű szabású és lehetőleg olyan, amit övvel és anélkül is hordhatunk.

A rakott szoknya

Ha még nincs gumis derekú rakott szoknyád, próbáld ki, ehetünk benne, amennyit szeretnénk, nem gyűrődik, kényelmes és tényleg bármivel kombinálható. Az enyém egy kicsit csillogós anyagból van, és ez pont elég ahhoz, hogy ne legyen unalmas. Az a nagyszerű benne, hogy elegáns kiegészítőkkel még esti viseletnek is elmegy, de a tornacipő sem üvölt mellette.

Kapszulagardrób

Fotó: Pácsonyi Daniella

Csak egy skinny jeans

Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb nő azért vesz 50 farmert, mert nem találja meg az igazit. Az én titkom az, hogy egyszer beletettem az energiát, legalább 20 nadrágot felpróbáltam és azóta megvan az a két fazon, amit hordok. (Még a márkát sem változtattam, ugyanis ami az egyik cégnél boyfriend, az a másiknál teljesen más néven fut, élő ember nem tudja követni, hogy éppen melyik családtagról neveznek el derékhosszt és nadrágszárat). Én a közepes derekú skinny jeansre (ez van a képeken) és a teljesen laza boyfriend jeans-re esküszöm, de ez tényleg mindenkinél más és más. A lényeg, hogy 40 körül illik megtalálni a tuti fazont. Innentől kezdve pedig inggel, zakóval nagyjából bármivel lehet kombinálni, a lényeg, hogy kényelmes legyen.

Kapszulagardrób

Fotó: Pácsonyi Daniella

Bármivel hordható magas derekú szoknya

Imádom az olyan darabokat, ami sportos és elegáns is egyszerre, ez pont ilyen. És ismét egy gumis derekú szoknya, ami lehetővé teszi, hogy 2-3 kilót hízzak vagy fogyjak, az aktuális lelkiállapotomtól és diétámtól függően. Az biztos, hogy egy kapszulagardrób összerakása csak akkor éri meg, hagy a darabjait hosszan hordhatjuk, erre pedig a szűkre szabott holmik szinte teljesen alkalmatlanok.

Kapszulagardrób

Fotó: Pácsonyi Daniella

Valami extrém: pöttyös ingruha

Az ingruha a divatipar egyik legnagyobb találmánya, ezer hála Katalin hercegnének, akik újra divatba hozta őket. Kortól és testalkattól függetlenül mindenkinek jól állnak, csak a megfelelő hosszt kell eltalálni. Én imádom a maxi ruhákat, ezért egyértelmű volt, hogy a saját kapszulámban is lesz egy ilyen darab. Aki igazán bátor, az kipróbálhatja a pöttyös mintát csíkossal, elsőre bizarr, de mégis jól működnek együtt.

Kapszulagardrób

Fotó: Pácsonyi Daniella

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top