A kávézás szerelmeseinek mindig akad okuk rá, hogy kedvencüket valamilyen formában becsempésszék az életükbe. A reggeli napindító csészénk után egy-egy napközben elmajszolt kávés csokiszelet, netán torta, vagy egy frissítő frappé mellett a kávét koktélok formájában is elővehetjük, mégpedig bulizás előtt ugyanúgy, mint egy, a legkedvesebb barátainkkal elköltött vacsora során. Következzen öt izgalmas kávés koktél.
Ír kávé
Az egyik legismertebb alkoholos kávés ital, amihez még egy kis történet is jár. A világhírű kávékülönlegességet a legenda szerint egy szörnyű viharnak köszönhetjük. 1943-ban a rossz időjárás miatt visszafordult az írországi Shannon reptérre egy gép, a fedélzeti szakács pedig ezzel a finomsággal szerette volna „oldani a feszültséget” a stresszes, megtépázott idegzetű utasok körében. Közülük az egyik megkérdezte, hogy ez brazil kávé-e, mire érkezett is a válasz: nem, ír kávé. Íme, a recept:
Hozzávalók:
- 1 adag NESCAFÉ Green Blend
- 2 teáskanál barna cukor
- 4 cl ír whisky, tejszín
A látvány miatt válasszunk átlátszó poharat, amit első lépésként öblítsünk át forró vízzel. Ezután öntsük bele a whiskyt és keverjük össze a cukorral, majd engedjük fel a forró kávéval. Ezt követően jöhet a felhabosított tejszín kanállal adagolva hozzá, de óvatosan, a felszínen eloszlatva, hogy külön réteget alkosson.
Mogyorólikőrös baileyses kávékoktél
Hozzávalók 4 csészéhez:
- 1/2 csésze hideg tejszín
- 8 evőkanál mogyorólikőr
- 8 evőkanál Baileys
- 2/3 csésze NESCAFÉ Green Blend
A menő éttermek, kávézók itallapján gyakran szereplő finomság mogyorólikőrrel megbolondított verziója ez. Az egyszerűen elkészíthető kávéalapú koktél leginkább a nők kedvence lehet, így tökéletes választás egy csajos estére. Öntsünk 2 evőkanál mogyorólikőrt és 2 evőkanál Baileyst mindegyik csészébe, majd a frissen lefőzött, erős kávét szintén osszuk szét egyenletesen. Záróakkordként mindegyikre öntsünk egy kis hideg tejszínt, és azonnal tálaljuk.
Vodka-eszpresszó
Hozzávalók:
- 5 cl vodka
- 0,5 cl cukorszirup
- 1 cl kávélikőr
- 1 cl Tia Maria
- 1 csésze NESCAFÉ Green Blend
- jég
A legendás mixer, Dick Bradsell találmányával 1984-ben ajándékozta meg a koktél- és kávészerető közönséget. Ezt a koktélt leginkább azoknak ajánljuk, akik a bonyolultabb, többféle alapanyagot igénylő verzióktól sem riadnak vissza, ráadásul shaker is van a birtokukban. Tegyük az összetevőket a shakerbe, adjunk hozzá némi jeget, és erőteljesen rázzuk 1-2 percig. Szűrjük le, mégpedig lehetőleg elegáns martinis poharakba, majd végül 3 kávészemmel díszítsük.
Narancsos kávékoktél
Hozzávalók egy pohárhoz:
- 1 egységnyi narancslikőr
- 4 egységnyi NESCAFÉ Green Blend
- barna cukor ízlés szerint
- hideg tejszín
Minden pohárba öntsünk egy egységnyi narancslikőrt, majd jöhet erre nagyjából egy csapott teáskanálnyi cukor, legalábbis ha nem diétázunk. Ezt követően öntsük a poharakba a narancslikőr mennyiségének négyszeresét a frissen lefőzött, jó erős kávéból (a peremig hagyjunk még minimum 2,5 centimétert). Keverjük jól meg, hogy felolvadjon a cukor, és töltsük kanalak segítségével a poharakat színültig hideg tejszínnel. Fogyasztás előtt hagyjuk pár percig állni.
Mexikói alkoholmentes kávékoktél
Hozzávalók nyolc pohárhoz:
- 8 csésze víz
- 2/3 csésze barna cukor
- 1 teáskanál cukorszirup
- 2 rúd fahéj
- 1 csésze NESCAFÉ Green Blend
Sok vendég esetén kitűnő frissítő ital, ráadásul a jogosítvánnyal érkezőknek sem kell kimaradniuk a koccintásból. Közepes lángon melegítsük fel az előzetesen egy edényben összekevert vizet, barna cukrot és a fahéjrudakat addig, míg a cukor el nem olvad. Ezután a kávét is öntsük hozzá, kevergessük rendszeresen, és forraljuk öt percig. Szűrjük le, és öntsük ki a poharakba vagy egy nagyobb kancsóba. Nem muszáj frissen tálalnunk, akár három órával a vendégek érkezése előtt is elkészíthetjük, sőt újra is melegíthetjük, de ne forraljuk fel újból.
A receptek a NESCAFÉ Green Blend támogatásával készültek.