Zöld kávé

Így kávézz harmonikusan a munkahelyeden!

Rajongsz a kávéért, és nem szívesen mondanál le a feszes munkatempó miatt a megszokott napi 2-3 csészédről? Megmutatjuk, hogy mik is a praktikus és konfliktusmentes munkahelyi kávézás alapszabályai.

Akár pontosan nyolc óra, akár kicsit több vagy kevesebb, a munkával töltött idő néha kibírhatatlanul hosszúnak tűnhet. A nehézségeken, hullámvölgyeken legtöbbször átlendít minket egy jól megérdemelt kávé, igaz, nem mindegy, mit, mikor és hogyan is iszunk.

3 in 1, ha gyors megoldás kell

Ha nem tudsz lemondani arról, hogy napi akár több csésze kávéval kényeztesd magad, de a munkahelyi körülményeid miatt nincs módod tíz-tizenöt perces kávészüneteket beiktatni, akkor mindig készülj megfelelő mennyiségű 3 in 1, vagyis három az egyben kávéval. A praktikus csomagokba rejtett kávéból, krémesítőből és cukorból álló keverékeknek hála, minimális idő alatt a bögrédben gőzölöghet a felfrissítő forró ital.

A rituálé „kutyafuttában történő” tempójából sokat levehetsz azzal, ha megadod a módját, és az íróasztalodon teremtesz kellemes atmoszférát a kávézáshoz. A kávézás élményét erősítheted azzal is, hogy a 3 in 1 zacskóknak hozol otthonról egy vidám tárolódobozt, illetve azzal, hogy saját kávésszettet tartasz az irodában, vagyis az ízlésednek megfelelő bögrét és alátétet, amit csak ezekre a pillanatokra tartogatsz.

Előnye, hogy az asztalnál megejtett hangulatos gyors kávézással a főnöködet sem haragítod magadra, és a dobozban tárolt kincseid nem válnak szabad prédává a közös konyhában. Természetesen ha valakinél be akarsz vágódni, és éppen üresjárat van a munkában is, akkor nincs akadálya, hogy munkatársakat is meghívj egy lazább, beszélgetős kávészünetre. 

Így kávézz harmonikusan a munkahelyeden!

Tabuk és etikett – hogy élmény legyen a közös kávézás is

Ha már a közös kávézásnál tartunk, említsük meg a céges kávé problémáját is. Akár a cég fizeti, akár közös privát kasszából finanszírozzák a munkahelyen a kollégák a kávét, gyakran áll elő a „ki itta meg már megint” helyzet. Amikor látjuk, hogy fogyóban van a kedvenc közös kávénk, jelezzük időben, ne halogassuk. Mivel a koffeinnel dúsított pihenő sokak kedvence, kávézáskor pedig a konyha/étkező igazi szociális színtér, érdemes pár egyszerű dolgot betartani, hogy elkerüljük a konfliktusokat.

„A hivatalos etikett” (Jacqueline Whitmore írónő Business Class, etikett a munkahelyi sikerért című könyve) szerint az elsőként érkező kávéivó készíti el reggel az első irodai kávét, míg a kávémasina tisztításáért az utolsóként távozó kávézó felel. Az egyik legfontosabb szabály a kávépárnás gépek esetében, hogy amennyiben nálunk fogy el a kiöntőből a kávé, nekünk illik új adagot főzni, hogy ne csalódjon, bosszankodjon a következő kávészünetre érkező kolléga.

Sokan úgy tarják, hogy a kotyogós, a kávépárnás és az eszpresszógépek esetében is a lehető legnagyobb törvényszegés a sima vízzel való „ismétlés” anélkül, hogy a zaccot friss kávéra cserélnék. Egy hasonló, teaszínű lötty elfogyasztására, de elkészítésére sem lehet mentség! Hasonló bűn és kiszúrás a többiekkel, ha valaki a például a 100%-os kávéból készült közös kávét hagyja „fedetlen fővel” elöl, ahogyan saját, használt kanállal szedni belőle, vagy azt benne hagyni sem szép dolog.

Alapszabály a munkahelyi kávézás esetében, hogy az eszközöket elpakoljuk magunk után, hiszen mi sem szívesen ülnénk le úgy az asztalhoz, hogy mások összekávézott asztalt, csöpögő, cukros kiskanalat, koszos csészét és kávéscsésze-alátétet hagytak ott. Alig egy-két perc, és cserébe a munkatársainknak is tényleg élmény lesz a kávézás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top