Zöld kávé

Kávézási etikett kezdőknek és haladóknak

A kávé világszerte szenvedélyes rajongótáborral bír, van, aki egy, és van, aki napi két-három csészével is megiszik a finom, szellemi éberséget fokozó italból. Azok számára, akik a kávéfogyasztás terén gyakorlottabbak, mint a kávéetikett terén, jöjjön egy-két jó tanács.

A kávé élvezete sokunk számára jelenti a nap fénypontját, és legtöbbször még azon se nagyon gondolkozunk, hogy milyen formában, helyzetekben és szabályok mellett élhetünk ennek az élvezetnek, csupán az a fontos, hogy átadhassuk magunkat a finom aromákkal teli, forró kortyok élményének.

Meghitt és bizalmas kávézás informális alapokon

Kávét alapvetően kétféle módon szolgálhatnak fel nekünk (vagy szolgálhatunk fel mi magunk), mégpedig hivatalos és nem hivatalos környezetben. Emberi természetünknél fogva mindkettőt szerethetjük, élvezhetjük, mégpedig más-más okokból. Nem hivatalos esetben többnyire vendégségben, barátainknál, vagy éppen otthon kávézgatunk. Vagyis legyen ez akár családi összejövetel, vacsora, ebéd, csajos traccsparti, akár a szomszédnő megvendégelése, egyfajta kötetlenséget, fesztelenséget is ígér a formálisabb verziókkal szemben.

Ilyenkor a kávé tálalása nincs annyira szigorú szabályokhoz kötve (az étkezést követően), a kávé elkészítése után következik a felszolgálás, majd onnantól a fogyasztóké a terep, azaz mindenki bátran kiszolgálhatja magát a kihelyezett tejszínből, tejből, cukorból ízlés szerint. A nem hivatalos kategóriát erősíti a munkahelyi kávézás is, ahol könnyen előfordulhat, hogy a kollégák áthágják az „etikettet” azzal, hogy nem mossák, tisztítják meg a kávéfőzőt és a kávéscsészéket használat után, illetve ha megitták az utolsó adagot, nem főznek le újabbat. Erre persze megoldás lehet a saját, otthonról hozott kávéstermosz is, de sokkal egyszerűbb, ha mindenki betartja a szabályokat, így a konyha közösségteremtő funkciója, családias hangulata sem bomlik meg, és különcködésre sem kényszerül senki.

  Kávézási etikett kezdőknek és haladóknak

 

Formális kényelem

Hivatalos eseményeken, így konferenciákon, bálokon a szervezők felelősek a kávéfelszolgálásért. Ültetett fogadásokon – a fogások felszolgálása, elfogyasztása után – rendelésre kapjuk a kívánságainknak megfelelő kávét (igény szerint extrákkal) a pincértől, de az is előfordulhat, hogy az állófogadásokon külön kávéspultot rendeznek be, ahol ugyancsak kérésünk szerint kapjuk a kávénkat. Egy üzleti tárgyalás szintén a hivatalos kategóriába tartozik, rendezzék azt az egyik fél irodájában, vagy egy elegáns étteremben, kávézóban. Ilyenkor a megterhelő szellemi feladat és a sokszor hosszúra nyúló egyeztetések miatt (a frissítők mellett) szinte mindig kávéval indítanak a résztvevők.

Legyen az formális vagy informális kávézás, barátokkal vagy az üzlet szempontjából fontos befektetőkkel, egy szabály minden típusú kávézásra vonatkozik: a kiskanalat a csészében benne hagyni illetlenség, az kizárólag a cukor, a tej felkavarását szolgálja, ezért használat után mindig helyezzük a kistányérra.

Ugyanígy a mobiltelefon használata is feketelistán szerepel. Bár a nem hivatalos, magánjellegű találkozókon természetesen nem tilos (de azért nem is ajánlott, hiszen a másik féltől vesszük el a figyelmet), de a formális eseményeken kapcsoljuk ki.

  Kávézási etikett kezdőknek és haladóknak

 

Nyilvános kávézás kulturáltan

Ma már egészen komoly a felhozatal az olyan kávézókból, ahol nemcsak hogy nyugodt körülmények között fogyaszthatunk el egy jó csésze feketét, hanem beugorhatunk egy „elviteles” kávéra is. Ezeken a helyeken fontos, hogy tiszteletben tartsuk a többi vevőt, az alapvető udvariassági szabályokat és a sort. Míg várakozunk, lehetőleg találjuk ki, mit is szeretnénk rendelni, hogy amikor sorra kerülünk, ne kelljen miattunk még tovább várniuk az utánunk következőknek. Amennyiben a helyszínen fogyasztjuk el kávénkat, nem illik ott hagyni a romokat. Ha van nyilvános tálcapolc, helyezzük oda csészénket, tálcánkat.

  Kávézási etikett kezdőknek és haladóknak

 

És végül, ha egy kávézóban jól látható az ingyenes wi-fi felirat, nem jelenti azt, hogy rendelés nélkül is be lehet ülni, csupán az internet és a jó hangulat kedvéért. Mindkettőt megkaphatjuk egy jó csésze kávé mellé úgy, hogy közben nem hozzuk kínos helyzetbe magunkat, és egy csésze aromadús itallal is megajándékozzuk magunkat.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top