Szabadidő

16 dolog, amit tudnod kell Joaquin Phoenixről, az Oscar-díj legnagyobb esélyeséről

Vasárnap éjjel 92. alkalommal adják át az Oscar-díjakat. A színészek között az egyik legnagyobb esélyesnek Joaquin Poenixet tartják, a Joker címszerepéért. Ha még nem ismered őt túlságosan, segítünk – még épp időben!

1. Migráns

A színész Puerto Ricóban született 1974. október 28-án. Háromévesen érkezett szüleivel az Egyesült Államokba – a család korábban egy szektához tartozott, de szakítottak vele.

2. Nem eszik húst

Joaquin még gyerekkorában vegán lett, és soha nem vállalt szerepet hús- vagy tejtermékek reklámjaiban sem.

3. Édesanyja ambícióinak köszönheti a hivatását

A hetvenes években Hollywoodban telepedtek le, ahol édesanyja egy tévétársaságnál lett titkárnő, gyerekeiből pedig megpróbált színészt faragni.

4. Már tiniként sikeres lett

A színész első komolyabb szerepét a Vásott szülőkben kapta, tizenöt évesen.

5. Nagycsaládból jön

Négy testvére volt: River, Rain, Liberty és Summer. Szintén színész bátyja sajnos fiatalon meghalt kábítószer-túladagolásban. „Színész leszel, és sokkal ismertebb, mint én” – mondta pár héttel a halála előtt öccsének River.

6. Testvére halála megviselte

Egy év elteltével ment csak újra castingra, és a Majd megdöglik érte című Gus Van Sant-filmben, Nicole Kidman oldalán tért vissza.

7. Liv Tyler is a barátnője volt

A Három a nagylány című 1995-ös film forgatásán ismerte meg Liv Tylert, akivel három évig voltak együtt.

8. Volt már Oscar-jelölt

A Gladiátorért kapta az első Oscar-jelölést, a császár megformálásával a legjobb mellékszereplő kategóriájában versenyzett.

9. Alkoholista

2005-ben bejelentette, hogy alkoholista, és elvonóra ment. 2010-ben mégis botrányba keveredett, mert az I’m Still Here forgatásának szüneteiben a filmet rendező Casey Affleckkel együtt prostituáltakkal szórakoztak, bár Phoenix a mai napig azt állítja, hogy nem vett részt a szexorgiában.

10. Rooney Mara a párja

A nő (Her) forgatásán ismerte meg menyasszonyát, Rooney Marát is, akiről így nyilatkozott: „Ő az egyetlen nő, akire rákerestem az interneten.” Phoenix korábban mindig elégedetlen volt magával és az alakításaival, soha nem is nézte vissza a filmjeit – a legfrissebbet, a Jokert viszont már látta, és azt mondja, életében először ott tudta hagyni a munkát is a forgatáson. „Ma már van Joaquin Phoenix, a színész, és Joaquin Phoenix, aki megnősül, és megpróbált leszokni a cigarettáról. Utóbbi ugyan még nem jött össze, de próbálkozom” – mondta.

11. Nagy elődei voltak

A gothami szociopatát korábban olyan színészek formálták meg, mint Heath Ledger, Jack Nicholson vagy Jared Leto. Ledger briliáns alakításával történelmet írt: ő lett az első, aki egy képregényhős megformálásáért Oscar-díjat kapott. A Screen Actors Guild-díj (SAG Award) átadóján, amikor a Joker címszerepéért átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, Phoenix köszönőbeszédében róla is megemlékezett, és a „kedvenc színészének” nevezte.

12. Nem kellett neki a Joker

Phoenix jócskán megszenvedett a szereppel, pedig formálisan el se vállalta azt. „Kijelenthetjük, hogy Joaquin a mai napig sem mondott igent a szerepre. Egyszer csak megjelent az egyik forgatási napon” – árulta el a Velencei Filmfesztiválon a rendező, Todd Phillips. Úgy hírlik, Phoenix tartott attól, hogy a hatalmas szerep korlátozza majd a színészi szabadságát. Végül így nyilatkozott: „Az vonzott ebbe a szerepbe, hogy saját úton közelíthetjük meg, és az alakításom nem utal egyetlen korábbi Jokerre sem.

13. Sanyargatta magát

A szerep kedvéért lefogyott 23 kilót. „Egy ilyen mértékű fogyás, nemcsak a testedre, de a lelkedre is hatással van” – mondta.

14. Kiszámíthatatlan volt

Phoenix Joker hangján dolgozott a legtovább. „Hetekbe telt, mire sikerült kidolgoznia a figurára annyira jellemző, fájdalmas nevetést” – mondta a rendező. A színész egyébként többször is dührohamot kapott, amikor nem volt elégedett magával.

15. Kritizálják

Bár a film az egész világon siker, vannak, akik azzal vádolják, hogy nemcsak bemutatja, de szítja is az erőszakot azzal, hogy rokonszenvet kelt a főhős, egy közveszélyes, dühöngő őrült iránt.

16. Karaktere nagy hatású, az tény

A dolog annyiban nem alaptalan, hogy magához a karakterhez valódi erőszak is kapcsolódik. 2012-ben, A sötét lovag – Felemelkedés című film vetítésén a coloradói Aurora egyik mozijában lövöldözni kezdett egy fegyveres férfi, és megölt tizenkét embert. A tettes vörösre festette a haját, és Jokernek nevezte magát…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top