Jéghideg cheesecake vajas keksszel
Hozzávalók a torta alapjához :
- 1 evőkanál cukor
- 8 evőkanál vaj
- 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread
Hozzávalók a fagyihoz :
- 1/4 csésze cukor
- 4 db tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 evőkanál citrom leve
- 1 csésze (pürésítve) eper
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
Elkészítés
Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Epermisu
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 dkg eper
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 4 evőkanál nádcukor
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg babapiskóta
- 1 rúd vaníliarúd
Elkészítés
A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Pavlova karamelles, rózsavizes eperrel
Pavlova:
- 3 tojásfehérje
- 3 ek. víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
- ízlés szerint 1 teáskanál (rózsabors, mozsárban összetörve) bors
Szirup:
- 3 ek. cukor
- 1 ek. víz
- 25 dkg eper
- 1 ek. rózsavíz
Tálalás:
- 1 dl cukor
- 1 tk. habtejszín
Elkészítés
A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verem, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig verem, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A végén – ha van – hozzákeverjük az összetört rózsaborsot.
A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma
halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A cukrot és a vizet lábasba tesszük, felolvasztjuk, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzök belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a rózsavizet (ha a karamell megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, és olvasszuk fel). Az eperszeleteket összeforgatjuk a karamellel, és félretesszük.
A tejszínből és a cukorból közepesen kemény habot verünk. A pavlova tetejére egy nagy evőkanányit teszünk a habból, és rákanalazunk a rózsavizes-karamelles eperből. Ha egy nagy pavlovát készítünk, az egész tejszínhabot ráhalmozzuk, az epret pedig szeletenként adagoljuk.
További epres receptek az NLCafén:
- Indul az eperszezon: 3 ellenállhatatlan recept
- Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbara
- Hozd ki az eperből a maximumot! Tippek és receptek
- A 10 legegyszerűbb epres nyalánkság