Állítólag már csak egy-két hét van az eperszezonból, ki kell használni és szedni, venni, enni kell, mert aztán újabb egy évet kell várni az újabb friss eperre. Próbáltuk már bodzával, készítettünk belőle lekvárt is, de még mindig nem unjuk, ezért újabb 3 klassz epres receptet hoztunk.
Mandulalikőrös csokoládéhab
Hozzávalók a csokoládéhabhoz:
- csipetnyi só
- 50 ml tej
- 20 g vaj
- 230 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 200 ml tejszín
- 2 tk. vaníliás cukor
- 20 ml amaretto likőr
Hozzávalók a sült eperhez:
- 2 ek. (kristály) cukor
- 400 g eper
- 2 ek. frissen facsart citromlé
továbbá:
- 3 ek. szeletelt mandula
- 12 db amaretto keksz
Elkészítés
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, negyedekre vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig sütjük. Közben többször átkeverjük.
A csokoládéhabhoz a tejszínt a tejjel, a vajjal és a vaníliás cukorral forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mandulalikőrt valamint a kisebb darabokra tördelt csokoládét, és habverővel az egészet addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. A krémet 60 percre hűtőszekrénybe tesszük – kb. ennyi idő alatt besűrűsödik.
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a sűrű tejszínes csokoládékrémbe forgatjuk.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
Desszertes poharakba 2-2 db mandulás kekszet morzsolunk. A poharakat megtöltjük a csokoládéhabbal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tetejére 1-1 ek. felmelegített sült epret kanalazunk, megszórjuk egy kevés pirított mandulával, és azonnal tálaljuk.
Eperrel töltött ricottafánk
Hozzávalók 15-20 db-hoz::
- 200 g liszt
- 1 tk. vanília aroma
- 50 g + a tálaláshoz porcukor
- 4-5 db eper
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. sütőpor
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 2 ek. tej
- a sütéshez (napraforgó) olaj
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- 125 g ricotta
Elkészítés
A lisztet a sütőporral, a porcukorral, és a sóval összekeverjük, majd a keverékben elmorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, a tejet, a vanília esszenciát valamint a citromhéjat, és az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk.
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, és mindegyiket négyfelé vágjuk.
A ricottás masszából diónyi darabokat csípünk, mindegyik közepére egy-egy negyed epret helyezünk, A tésztát gombóccá formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.
A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Epres stracciatella torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 100 g tejföl
- 125 g kakaós keksz
- 200 g mascarpone
- 3 ek. porcukor
- 150 g + néhány szem eper
- 1 ek. méz
- 200 ml tejszín
- 50 g finomra reszelt étcsokoládé
- 80 g olvasztott vaj
- 50 ml tej
- 5 g agar-agar
Elkészítés
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.
Az epret megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a mézzel együtt 10 percig pároljuk. Félretesszük, kihűtjük.
A kekszet késes aprítóban finom porrá őröljük, összekeverjük a vajjal, és egyenletesen a tortaforma aljába simítjuk.
A mascarponét a tejföllel és 2 ek. porcukorral csomómentesre dolgozzuk, majd belekeverjük a párolt eperkockákat és a reszelt csokoládét. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és finoman keverve a masszához adjuk.
Az agar-agart a tejjel kis lángon 2 percig főzzük, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük a tejszínes-csokis-epres krémsajttal.
A masszát a kekszes alapra simítjuk, és legalább 5 órán keresztül hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Tálalás előtt közvetlenül a tortát 3-4 szem friss eperrel díszítjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
További epres receptek:
- Befőzés: így készíts házi eperszörpöt
- 3 isteni epres édesség
- A 10 legegyszerűbb epres nyalánkság