Gasztro

Csodás sütik eperrel és rebarbarával

Ha van méltó partnere az egyébként is isteni epernek, akkor a rebarbara egyértelműen az. Most bebizonyítjuk!

Nagy szerencse, hogy épp egyszerre terem az eper és a rebarbara, mert tökéletes kiegészítői egymásnak, együtt szinte még jobbak, mint külön-külön. Csak egyszer kell esélyt adni nekik, garantáltan nem fogunk tudni ellenállni az epres–rebarbarás édességeknek.

Mascarponés piskótatekercs eperrel és rebarbarával

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 db tojás

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg mascarpone

Hozzávalók a rebarbarapéphez:

  • 5 dkg cukor
  • 2 cm (reszelt) gyömbér
  • 30 dkg rebarbara

a tetejére:

  • 20 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, hozzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.

Az epret megmossuk, feldaraboljuk.

A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.

 

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

 

Epres-rebarbarás pite ropogós morzsával

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 8 dkg cukor
  • 30 dkg eper
  • 1 púpos ek. étkezési keményítő
  • 40 dkg rebarbara

Hozzávalók a morzsához:

  • 6 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg zabpehely
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. 

A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.

A rebarbarát és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. A rebarbarát a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.

A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.

 

 

Mascarponés-törökmogyorós pite eper-rebarbara lekvárral

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű formához):

  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek. hideg víz
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg pirított, darált mogyoró

Hozzávalók a krémhez:

  • 2-3 ek. cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a lekvárhoz:

  • 25 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 50 dkg eper
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix
  • 50 dkg rebarbara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Eközben elkészítjük a lekvárt. A megmosott epret és a rebarbarát kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A citrom levével és a dzsemfixszel jól elkeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, ezután még 5 percig főzzük, majd a már kész lekvárt hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és visszatesszük a hűtőbe további 20 percre.

Eközben a mascarponés krémet elkészítjük. A mascarponét lazítsuk fel kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik. A pite összeállításáig tegyük a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, és töltsük meg valamilyen nehezékkel (pl.: bab, rizs). Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket, és süssük még további 10 percig, amíg a tészta átsül, és szép aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztakosárba kanalazzuk a mascarponekrémet, majd erre simítjuk rá az elkészített lekvárt is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

 

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette

 

 További receptek eperrel és rebarbarával:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top