nlc.hu
Gasztro
Sós palacsinták ebédre, házi karanténhoz

Sós palacsinták ebédre, házi karanténhoz

Nem kell belőlük sok, egy-két darabbal bárki jól lakik és a palacsintasütés egyébként is feldobja az unalmas házi karantént.

A palacsintát mindenki szereti, én olyat még nem hallottam, hogy valaki húzta volna rá az orrát. Ráadásul ideális karanténétel, és most nem fogok ízetlen tréfákat elsütni az otthon felhalmozott liszt készletekről, hanem arra akarok kilyukadni, hogy gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, ami van otthon, mégis étel lesz belőle, méghozzá finom és tápláló. Na persze, ez a tölteléktől is függ.

Sós palacsinta (Fotó: Getty Images)

A palacsinta sós töltelékkel, salátával igazán ínycsiklandó étel (Fotó: Getty Images)

Természetesen szeretnénk elkerülni, hogy a következő heteket édességen tengődve töltsék el a gyerekek, de hát palacsintába göngyölve még a brokkoli is más, úgy már egészen ehető. Azért ennyire nem mennénk messzire, mert mindennek van határa, de például valami jó kis húsos palacsinta már egészen tápláló, ebédnek is beillő étel. Ehhez adunk most ötleteket, túl a hortobágyi húsos palacsintán. Persze, ha van otthon maradék pörkölt, azt is készíthetsz.

A legjobb ezekben az ételekben az, hogy annyira laktatók, hogy nem kell túl sokáig a tűzhely mellett állni, míg kisülnek a palacsinták, egy-két darabbal mindenki garantáltan jól fog lakni. Ha pedig még valami saláta is kerül mellé, mi leszünk az élet császárai, legalábbis az adott helyzetben.

Palacsinta alaprecept

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz)

  • 20 dkg liszt
  • 4,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe beleütjük a tojásokat és habverővel elkezdjük keverni. A tejjel mindig csak egy kicsit hígítjuk, hogy keverni tudjuk, és úgy veszünk fel a középen lévő folyadékkal egyre többet a lisztből, így nem lesz csomós a tészta. Tejszín sűrűségű masszát kell kapnunk, ha túl sűrű lett, tegyünk hozzá még vizet vagy tejet. A végén belekeverjük az olajat is.
  2. A palacsintasütő(ke)t felforrósítjuk, kiolajozzuk. Később már nem kell olajozni, a tésztában van elég. A palacsinták mindkét oldalát megsütjük, tányérra tornyozva várják a sorsukat.

Medvehagymás palacsinta

A medvehagymának az egyik legjobb helye a palacsintában van. Túl sok dolog nem is kell hozzá, csak kevés vaj és a friss, zöld levelek, na meg némi sajtkrém, és már kész is az étel.

Sós palacsinta zöld töltelékkel (Fotó: Getty Images)

Medvehagymás palacsinta. Lakoma (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 csokor medvehagyma
  • 3 dkg vaj
  • szerecsendió
  • sajtkrém
  • pár szelet bacon, ha van otthon
  • tejföl a tetejére
  • palacsinták

Elkészítés

  1. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és rádobjuk a csíkokra vágott medvehagymát, rászórjuk a szerecsendiót. Éppen csak annyira kell megfuttatni, hogy egy kicsit összeessen, és már kész is van.
  2. A palacsintákat megkenjük valamilyen ömlesztett sajttal (a kockasajtok és a tömlős kiszerelés is megteszi). Elsimítjuk a tetején a dinsztelt medvehagymát, majd feltekerjük, és már kész is az ebéd. Ha van otthon, süthetünk bele csíkokra vágott bacont is.
  3. Tejföllel nyakon öntve a legfinomabb.

Csirkés-sajtkrémes palacsinta

  • 3 dkg vaj
  • fél csirkemellfilé (vagy sült csirke, az még jobb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kakukkfű
  • 10 dkg zöldfűszeres vajkrém vagy sajtkrém
  • ha van, aprított zöldfűszerek, pl. petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. A csirkemellet vágjuk minél apróbbra. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és dobjuk rá a csirkemellet. Adjuk hozzá a sót, a fűszereket és a fokhagymát zúzva. Hagyjuk legalább öt percig a tűzön, hogy biztos átsüljön a hús. Ekkor hozzáadjuk a fűszeres vaj- vagy sajtkrémet, megvárjuk. míg felolvad, jól összekeverjük.
  2. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük és elfogyasztjuk.

Csirkés-gombás rakott palacsinta (karantén változat)

Sós rakott palacsinta (Fotó: Getty Images)

Gombás-húsos rakott palacsinta (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 cs. zacskós gombaszósz
  • tej, vaj a leírás szerint
  • fél csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • fél teáskanál fűszerpaprika
  • 20 dkg sajt

Elkészítés

  1. A zacskón leírtak szerint elkészítjük a gombaszószt. (Gombaszószt készíthetünk szárított gombából is: leforrázzuk a gombát, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Apróra vágjuk, rádobjuk kevés felhevített vajra, adunk hozzá fűszereket: kakukkfüvet, rozmaringot, szerecsendiót, sütögetjük. Megszórjuk kevés liszttel, felöntjük tejszínnel, sózzuk és kiforraljuk.)
  2. A hagymát felaprítjuk, az olajon elkezdjük dinsztelni. Közben apróra vágjuk, vagy késes robotgépben ledaráljuk a csirkemellet. Amikor kész a hagyma, lehúzzuk a tűzről, rátesszük a paprikát. Belekeverjük az apróra vágott csirkemellet, adunk hozzá kevés vizet, sózzuk és lefedve főzzük tíz percig.
  3. Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kivajazunk. Ráteszünk egy palacsintát, megkenjük a gombaszósszal, majd befedjük egy palacsintával, teszünk rá a csirkéből, hogy mindenhova jusson. Így rétegezzük, amíg el nem fogy minden. A tetejére sajtot reszelünk és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Addig sütjük, amíg a sajt gusztusosan piros nem lesz.

Palacsintából sosem elég

Húsos rántott palacsinta

Túrós-szalonnás palacsinta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top