Szalonnás-zöldborsós rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
• 100 g kolozsvári szalonna
• 2 db újhagyma fehér része
• 50 g angolzeller
• 1 gerezd fokhagyma
• 100 ml száraz fehérbor
• zöldség- vagy húsalaplé
• 100 g (fagyasztott) zöldborsó
• 2+2 tk vaj
• 4 tk frissen reszelt parmezán
• extra szűz olívaolaj
• só, őrölt fehér bors
A rizottó receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Sütőben sült parázsburgonya mentás zöldborsókrémmel
Hozzávalók:
• 1 kg parázsburgonya
• fél kg pucolt zöldborsó
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 5-6 db mentalevél
• 1 evőkanál citromlé
• só, bors
• 10 dkg fetasajt
• olívaolaj
• pár kanál kefir vagy tejföl, vagy joghurt, hogy krémesebb legyen (elhagyható)
A recept folytatásáért kattints ide, a Pálmafa project blogra.
Mozzarellás zöldborsósaláta
Hozzávalók 2 személyre:
• 6 vékony szelet bacon
• 0,5 dl extra szűz olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 25 dkg mirelit zöldborsó
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 zacskó (12 dkg) mozzarella
• egy kisebb citrom felének leve
• só, bors
A recept folytatásáért kattints ide, a Salátagyár blogra.
Zöldborsós-kéksajtos quiche
A sós omlós tésztához:
• 300 g liszt
• 100 g vaj
• 1 kk só
• 100 ml hideg víz
A töltelékhez:
• 2 szál póréhagyma
• 2 ek olívaolaj
• 25 dkg zöldborsó
• 10 dkg kéksajt (gorgonzola mondjuk)
• 2 tojás
• 1,2 dl tej
• só, bors
A quiche receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Borsós-csirkés egytálétel rizses hús helyett
Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):
• kb. 12-15 dkg csirkemell
• 1 közepes sárgarépa
• 2-4 marék zöldborsó
• kb. 1 dl quinoa
• 1/4 kaliforniai paprika (vagy más piros húsú)
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 duci gerezd fokhagyma
• 1 ek finomra vágott petrezselyem
• 3 dl alaplé + só ha kell
• nagy csipet bors
• 1 ek olaj
A recept folytatásáért kattints ide, a Mrs. Lipton konyhája blogra.
Sonkás-borsós pite
Hozzávalók:
Tésztához:
• 25 dkg liszt
• 12,5 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 kiskanál só
• 1-2 kanál víz, ha szükséges
Töltelék:
• 20 dkg főtt sonka
• 20 dkg zöldborsó
• 1 csokor újhagyma
• kevés vaj vagy olaj
•20 natúr sajtkrém
• 2 tojás
• 2 dl főzőtejszín
• 1 kiskanál só (nekem ennyi kellett)
• ízlés szerint őrölt, fehér bors
A sonkás-borsós pite elkészítése a Zsuzsi finomságai blogon olvasható.
Borsópörkölt
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• fél kg darált hús
• 2-3 teáskanál paprika
• 2 teáskanál só (vagy kevesebb, ha nem szeretitek fűszeresen)
• 1 leveskocka (tyúk-, marha-, zöldség-, erőleves, ami akad ezek közül)
• fél mokkáskanál bors
• fél bögre rizs (lehet többel is, annyi a lényeg, hogy háromszoros vízmennyiséget adjunk hozzá)
• 20-30 dkg borsó
• 4-5 kisebb sárgarépa karikázva (el is hagyható)
• másfél bögre víz
• 1 kis doboz sűrített paradicsom (kb. 2 evőkanál)
A borsópörkölt receptje a Rupáner-konyha blogon folytatódik.
Még több recept borsóval az NLCafén:
- Mennyei! Zöldborsókrémleves rokforthabbal
- 3 recept zsenge zöldborsóval
- Zöldséges sajtleves és más finomságok