Gasztro

Fejts és főzz! – 3 recept zsenge borsóval

Persze kifejteni nem a legjobb melók közé tartozik, de alkalmanként azért megérni, hiszen azt az élményt semmi sem kárpótolja, mint amikor az édes szemek roppannak a fogunk alatt, és az arcunkra kiül az őszinte mosoly.

De vigyázzunk vele, mert ha túlérett, a benne lévő cukor már keményítővé alakul, ami sajnos keménnyé és kesernyéssé teszi a borsószemeket. Ha sikerült befogni a családot egy kis fejtegetésre, tartsunk borsóhetet, és együnk legalább háromszor valamilyen borsós egytálételt. Mondjuk ezeket. Szerintem senki nem fog panaszkodni, hogy már megint borsó került az asztalra.      

                                                                                                                                                                                                             
Borsós-joghurtos tavaszi saláta

Fejts és főzz! – három recept zsenge borsóvalHozzávalók 2 főre
• fél kg főtt burgonya kockázva
• 1 pár főtt frankfurti virsli, karikázva
• 3-4 szem retek apróra kockázva
• 15 dkg főtt zöldborsó (lehet mirelit is)
• 2 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
• 2-3 szál tavaszi hagyma karikázva
• 1 cikk citrom leve
• 2 dl natúr joghurt
• 1 tk magos dijoni mustár
• só, frissen őrölt bors
• 1 ek olívaolaj
• díszítéshez snidling, petrezselyem vagy karikázott újhagyma

Egy nagyobb keverőtálban a joghurtot keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal. Borítsuk rá az összes többi hozzávalót, és alaposan forgassuk össze. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük át, szórjuk meg friss zöldekkel. Bármilyen hús kiváló körete.

Kókuszos borsófőzelék roston sült csirkenyárssal

Fejts és főzz! – három recept zsenge borsóvalHozzávalók:
• 1 ek vaj
• 3 ek olaj
• 4 szál tavaszi hagyma a zöldje nélkül karikázva
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
• 2 cm friss gyömbér, reszelve
• 1 kg fejtett zöldborsó (lehet mirelit is, akkor legyen kiolvasztva)
• 4 dl alaplé
• 2 dl kókusztej
• 2 ek étkezési keményítő
• 1 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva
• só, bors

A csirkenyárshoz:

• 30 dkg csirkemellfilé, csíkozva
• fél tk fekete szezámmag (elhagyható)
• 2 citromgerezd

Egy lábosban, közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Rádobom a karikázott hagymát, finoman sózom és 1-2 perc alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát és gyömbért, és ezekkel is pár másodpercig pirítom. Ráborítom a borsót, elkeverem és felöntöm az alaplével. Felforralom, és 8-10 percig főzöm. Közben a csíkozott csirkemelleket legyezőszerűen nyársakra húzom, sóval, borssal, citromlével ízesítem. Beleforgatom a szezámmagba, és egy serpenyőben kevés olajon 6-7 perc alatta megsütöm őket. Amikor megfőtt a borsó, az egyharmadát kiveszem és a petrezselyemmel együtt pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz és összemelegítem őket. Sózom, borsozom. Azért csak most sózom, mert a sótól főzés közben megkeményedik a borsó héja. A kókusztejet kikeverem a keményítővel, adok hozzá egy kanálnyit a forró léből, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Csirkenyársakkal tálalom.

Indiai rizibizi pirított garnélával

Fejts és főzz! – három recept zsenge borsóvalHozzávalók 2 főre
• 30 dkg jázminrizs megmosva, lecsepegtetve
• 3,5 dl alaplé vagy víz
• 1 kisebb fej vöröshagyma, félbevágva
• 1 ek olaj
• fél tk kurkuma
• 15 dkg fejtett zöldborsó (lehet mirelit is, de akkor legyen kiengedve)
• 3 szál tavaszi hagyma, zöldjével együtt karikázva
• 3 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
• fél lime leve
• só, bors
• 10-12 nyers garnélafarok, tisztítva
• 1 tk vaj
• 2 ek olaj
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve

Öntsünk egy evőkanál olajat egy közepes lábosba, melegítsük meg, és keverjük hozzá a kurkumát. Borítsuk rá a rizst, öntsük rá az alaplevet, adjunk hozzá 3-4 csipet sót, dobjuk rá a félbevágott hagymát, és kezdjük el főzni. 1-2 percig kevergessük, majd lefedve, kis lángon 13-15 perc alatt puhára pároljuk. Félidőben adjuk hozzá a borsót, de ne keverjük bele. Hagyjuk kihűlni, legyen kézmeleg. Ekkor keverjük hozzá a tavaszi hagymát és a petrezselymet. Ízesítsük lime levével, sóval, borssal. A rákok pirításához egy vastag falú serpenyőt felmelegítek. Megolvasztom benne a vajat és az olajat, rádobom a pucolt rákokat, ízesítem sóval, borssal, fokhagymával, és alig 1 perc alatt, közepes lángon megpirítom őket. Ne süssük túl, mert rágós lesz a húsa. Frissen, a rizzsel tálalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top