Gasztro

Kicsit másképp: receptek tojással

Szakadjunk el az omlett, lágy tojás, tükörtojás szentháromságától és nézzük, mi finomat lehet még varázsolni tojásból!

Klubszendvics

Nagy rajongója vagyok mindenféle szendvicsnek. Naná, hogy a nagy kedvenc a párizsis, főtt tojásos, pirosarannyal megkent retroszendvics, de ha valami igazán ütőset szeretnék, akkor mindig ezt az emeletes változatot készítem. Kinézetre csalóka lehet, de higgyék el, hogy ez egy igazi, emberes adag. Felejtsük el a benzinkutakon vásárolt “háromszög” szendvicseket, és próbálják ki ezt az amerikai eredetű, kultikussá vált verziót.

Kicsit másképp: receptek tojássalRecept 1 főre

•    3 szelet barna toast kenyér pirítva (vastagra szeletelt a legjobb)
•    2 szelet bacon
•    1 egész tojás
•    1 szelet csirkemell (8-10 dkg) sózva, borsozva
•    2-3 levél jégsaláta vékony csíkokra vágva
•    3 ek. majonéz vagy tejföl
•    1 paradicsom karikázva

Egy tapadásmentes, nagyobb átmérőjű serpenyőt hevíteni kezdek. Rácsepegtetek pár csepp olajat és ugyanabban a serpenyőben ropogósra sütöm a bacont, megsütöm a tükörtojást és a szelet csirkemellet is grillezem. A tojást érdemes mindkét oldalán sütni, éppen csak egy kicsit maradjon lágy a sárgája. A kenyerek egy-egy oldalát megkenem a majonéz felével, az egyik szeletet mindkét felén, ez lesz a középső elem. A maradék majonézt összekeverem a salátával és az egyik megkent szeletre halmozom. Elegyengetem, majd ráteszem a sült csirkemellet. Jöhet a mindkét oldalán megkent kenyér. Erre kerülnek a ropogós bacon szeletek, a tükörtojás és a paradicsom. Végül lefedjük a harmadik szelet kenyérrel, óvatosan meglapogatjuk majd -lehetőleg recés pengéjű késsel- egy határozott mozdulattal kettévágjuk. Friss salátával vagy klasszikusan hasábburgonyával tálaljuk.

Sonkás-gombás fritatta

Ha valami egyszerű, de mégis mutatós reggelivel szeretnék villogni a családunk vagy a barátaink előtt, akkor ez a mediterrán eredetű tojásétel az egyik legjobb választás. Nem igényel különleges hozzávalót, sem különösebb konyhai jártasságot, csupán egy olyan serpenyő kell hozzá, amit sütőbe is bátran használhatunk. ( ne legyen műanyag nyele). A legjobb, ha tapadásmentes is, de ha éppen nincs ilyen kéznél, a sütőpapír használata megoldhatja ezt a problémát . Krémes, zamatos, egyszerű.

Kicsit másképp: receptek tojássalRecept 2-3 főre

•    1 tk. vaj
•    3 tk. olívaolaj
•    2-3 szál újhagyma karikázva vagy egy kisebb vöröshagyma finoma aprítva (az újhagyma zöldjét tegyük félre dekornak)
•    10 dkg gomba szeletelve (ha lehet kisebb méretűek legyenek, azokat elég csak felezni)
•    5 dkg gépsonka kockázva
•    friss kakukkfű finomra aprítva (egy szár lelevelezve)
•    3-4 brokkolirózsa mandulányi darabokra szedve vagy kb. 8 dkg cukkíni hasonló méretű kockákra vágva
•    6 tojás (55-60 g/db)
•    fél dl tej
•    só, frissen őrölt bors, szerecsendió

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra.
Egy 24-25 cm ármérőjű serpenyőt hevíteni kezdek. Közepes lángon a vajat és az olajat összeolvasztom benne. Rádobom a  hagymát, finoman sózom és 1-2 perc alatt megpuhítom, kakukkfűvel megszórom. Hozzáteszem a sonkát, a gombát és a brokkolit ( vagy cukkinit) és 1-2 percig magasabb lángon pirítom. Közben a tojást a tejjel együtt felverem, sózom, borsozom és egy késhegynyi szerecsendióval fűszerezem. Ha nem tapadásmentes a serpenyő, akkor a pirított zöldségeket a tojásos masszába borítom, majd a sütőpapírral kibélelem a serpenyőt és az egész masszát ráborítom. Ha tapadásmentes, akkor a felvert keveréket ráborítom a zöldségekre és beteszem az előmelegített sütőbe. 12-13 perc alatt elkészül. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad a fritattánk. Frissen tálaljuk, zöldhagymával díszítsük. Tipp: reszelhetünk bele sajtot is, hogy még laktatóbb legyen. Füstölttel a legjobb.

Parajos penne carbonara

Ennek az ételnek pont annyi verziója létezik, mint az égen a csillagok. Készítik tejszínnel vagy anélkül, szalonnával vagy vega verzióban azt kihagyva. Szórják petrezselyemmel vagy éppen paradicsomot adnak hozzá, szóval a kombinációk száma végtelen és kaotikus is egyben. Az eredeti (van ilyen?) némi húsos szalonnát, fokhagymát, tojást, sajtot és tésztát tartalmaz és  igazából arra szolgált, hogy gyorsan energiát szolgáltasson a szénégetőknek. Ez most parajjal készül.

Kicsit másképp: receptek tojássalRecept 2 főre

•    20 dkg száraz penne
•    3-4 szelet bacon rövid csíkokra vágva
•    1 gerezd fokhagyma
•    pár csepp olaj
•    1 nagy tojás vagy 2 kisebb
•    2-3 dkg reszelt parmezán
•    só, frissen őrölt bors
•    1 marék friss parajlevél megmosva, leszárazva, lecsepegtetve (legjobb a bébiparaj)

A tésztához vizet forralunk, sózzuk és a zacskón lévő utasítás szerint megfőzzük a tésztát. Közben egy serpenyőt hevíteni kezdek, (akkorát, amiben elfér majd a tészta) majd  rácsepegtetek pár csepp olajat. A fokhagymagerezdet egy kés pengéjével alaposan megroppantom ( maradjon egészben) és a serpenyőbe teszem. Ráborítom a bacont, és szépen lassan ropogósra sütöm. Vigyázok, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Azzal, hogy megroppantom a fokhagymát sokkal intenzívebben átadja az ízét, viszont kisebb az esélye, hogy megég, mintha reszeltük volna. Egy keverőtálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a reszelt parmezán kétharmadát, sóval és borral ízesítjük. Vigyázzunk, mert a tészta, a sajt és a bacon is sós. Ha megfőtt a tésztánk majdnem teljesen leszűrjük és azonnal a összekeverjük a ropogós baconnel. ( 1-2 kanálnyi főzővíztől krémesebb lesz.) Gyújtsunk alá (takarék láng), melegítsük őket össze, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felvert tojást. Forgassuk bele a parajt is és azonnal tálaljuk. (Ha nem bébiparajt használunk, érdemes előre leforrázni, vagy enyhén olajozott serpenyőben megfonnyasztani. A levét nyomkodjuk ki.) Ne süssük túl, maradjon krémes állagú. Ne féljünk, mert a forró tészta és bacon gondoskodik arról, hogy ne maradjon nyers a tojás. A maradék sajtot reszeljük rá, és tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top