Egészség

Tévhitek a koronavírusról – a WHO válaszol rájuk

Kérdez-felelek a járvánnyal kapcsolatban, hogy naprakészek legyetek.

Te sem tudod, hogy akkor most éppen mi a hivatalos állás a koronavírus tulajdonságaival, terjedésével és kezelésével kapcsolatban? Túl sok az egymásnak ellentmondó információ? Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO honlapja folyamatosan igyekszik tájékoztatni az új vírusról, és már külön részt szentelt annak, hogy az össze-vissza terjedő állításokat megcáfolja vagy megerősítse. Mutatjuk az eddigi legfontosabbakat:

Állítás: a COVID-19 trópusi, azaz meleg-csapadékos éghajlaton terjed.

(Fotó: WHO)

Fotó: WHO

WHO válasza: Az eddigi bizonyítékok alapján a vírus minden éghajlaton elterjedhet, köztük meleg-csapadékoson is. A klímától függetlenül fontos védekezni, ha (még tudunk) utazni. Ennek legjobb módja az alapos, sokszori kézmosás és az, ha nem nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz.

Állítás: a hideg idő, a fagy és a hó megölheti a koronavírust.

WHO: NEM igaz. Nincs semmi ok azt gondolni, hogy a hideg idő megöli a vírusokat. Az átlagember testhőmérséklete 35,6–37 Celsius-fok között van, attól függetlenül, hogy kint meleg vagy hideg van. Újra hangsúlyozzuk, a legjobb módja a védekezésnek az alapos, sokszori kézmosás és az, ha nem nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz.

Ha rendszeresen forró fürdőt veszek, akkor csökkenthetem az esélyét annak, hogy elkapom a vírust?

WHO: NEM. Az átlag ember testhőmérséklete 35,6–37 Celsius fok között van, attól függetlenül, hogy meleg vagy hideg zuhanyt veszünk, vagy milyen hőmérsékletű vízben ülünk. A túl forró vízben fürdés inkább ártalmas lehet, mivel megégethet. A legjobb módja a védekezésnek az alapos, sokszori kézmosás és az, ha nem nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz.

Szúnyogcsípéssel elkaphatom a koronavírust?

WHO: Eddig semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy szúnyogcsípéssel is terjedne a koronavírus. A betegség egy légúti fertőzés, ami elsősorban cseppfertőzéssel terjed, azaz, ha egy fertőzött beteg tüsszent, köhög, vagy a nyálával és orrváladékával történő érintkezéssel. Éppen ezért fontos, hogy kerülni kell a köhögő, prüszkölő emberekkel való kontaktust.

Azt hallottam, a meleg levegőt fújó kézszárítók megölik a koronavírust.

WHO: NEM igaz. A már tiszta kezet lehet szárítani velük, de az esetleges vírusos cseppek eltávolítása alapos kézmosással történik.

Az UV sterilizáló fénycső megölheti a koronavírust?

WHO: NEM. És ne is használjuk kéz szárítására, mivel az UV-sugárzás bőrirritációt okozhat.

Hatásosak a hőmérőzések a reptereken a vírus kiszűrésére?

WHO: A hőkamerák arra jók, hogy kiszúrják azokat, akiknek lázuk van. De nem tudják megállapítani, hogy valakiben benne van-e a vírus. Ahhoz, hogy valaki tüneteket mutasson a vírussal, 2-10 nap is eltelhet.

Ha befújom alkohollal vagy klórral a teljes testemet, akkor megelőzhetem, hogy koronavírusos legyek?

WHO: NEM. A testfelület szórásával nem tudjuk megölni azokat a kórokozókat, amik már esetleg bejutottak a testünkbe, ráadásul károkat okozhat a nyálkahártyának. Alkohollal és klórral ettől még lehet felületeket tisztítani, de megfelelő elővigyázatossággal és előírás szerint kell használni őket.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd a koronavírustól?

WHO: NEM. A létező oltások, amik a pneumococcus okozta tüdőgyulladás és a B típusú influenza ellen vannak, nem nyújtanak védelmet az új vírus ellen.

A COVID-19 teljesen új, ezért saját vakcinára van szüksége. Mindemellett a felső légúti betegségek elleni védőoltások erősen ajánlottak voltak eddig is.

A rendszeres sóoldatos orrmosás segíthet a megelőzésben?

WHO: NEM. Nincs arra bizonyíték, hogy az orr átmosása megvédené az embereket a koronavírustól. Az orrmosás arra jó, hogy az átlagos náthából hamarabb felgyógyuljunk.

Ha rengeteg fokhagymát eszem, az segíthet a megelőzésben?

WHO: A fokhagyma egy nagyon egészséges étel, aminek akadnak minimális antibiotikus hatásai. De arra semmi bizonyíték nincs egyelőre, hogy a fokhagymafogyasztás bárkit megvédett volna a koronavírustól.

Igaz, hogy csak az idősekre veszélyes a koronavírus?

(Fotó: WHO)

Fotó: WHO

WHO: Minden korosztály megfertőződhet a COVID-19-cel. De az idősek és krónikus betegségben szenvedők (asztmások, szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek) úgy fest, hogy érzékenyebbek a vírusra. Éppen ezért fontos, hogy minden korosztály megtegye a megfelelő óvintézkedéseket.

Antibiotikummal lehet kezelni a koronavírust?

WHO: NEM. Az antibiotikumok a baktériumok ellen hatásosak, vírusok ellen nem.
A 2019-nCoV egy vírus, így az antibiotikum sem megelőzésre sem kezelésre nem jó. Akkor kap a koronavírusos beteg antibiotikumot, ha a kórházban tartanak a bakteriális felülfertőzéstől.

Vannak most olyan gyógyszerek, amiket kifejezetten a koronavírus kezelésére használnak?

WHO: Ma még nincsenek olyan gyógyszerek, amiket a koronavírus kezelésére széles körben ajánlanak. Jelenleg is folynak kutatások, hogy milyen gyógyszerek használata lehet hatásos.

(Kiemelt kép: AFP / ALAATTIN DOGRU / ANADOLU AGENCY)

További hírek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top