Ez a három isteni paleo sütemény szinte bármilyen diétába beilleszthető, így még fogyókúra idején sem kell lemondanod minden édességről.
1. Paleo áfonyás sütemény
Hozzávalók 8-10 darabhoz
- 1,5 dl olvasztott mandulavaj vagy kókuszzsír
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 tojás
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál almaecet
- 15 dkg friss áfonya
- 2 teáskanál tápiókaliszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 1 csipet só
A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
Keverőtálba öntsd a mandulavajat vagy kókuszzsírt, a vaníliaaromát, a juharszirupot vagy mézet, a tojást, a sót és mixergép közepes fordulatán keverd kb. 2 percig a paleo süteményhez.
A szódabikarbónát keverd el az almaecettel – kissé pezsegni fog –, és öntsd hozzá a tésztához. Add hozzá a tápiókalisztet és részletekben a mandulalisztet is, végül óvatosan keverd hozzá az áfonyát.
Formázz kézzel a tésztából 8-10 kerek formájú süteményt, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd egymástól távolabb. Told a sütőbe, és süsd kb. 16-18 percig, amíg halványbarnára pirul.
NLC-tipp: Áfonya helyett ribizlivel, málnával, szederrel is készítheted ezt a paleo süteményt.
2. Paleo csokis keksz
Hozzávalók
- 12 dkg kókuszliszt
- 1 dl olvasztott kókuszzsír
- 3 teáskanál méz
- 4 tojás
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 5 dkg legalább 70 százalék kakaótartalmú minőségi csokoládé
- csipet só
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Lassú tűzön kevergetve melegítsd fel a kókuszzsírt a mézzel, majd hűtsd vissza úgy 10-15 percig. Mixergéppel keverd hozzá a tojást, a vaníliaaromát és a csipet sót.
Apránként, most már fakanállal keverd a folyékony hozzávalókhoz a kókuszlisztet, a kókuszreszeléket és az előzőleg apróra darabolt csokoládét.
Fagylaltos vagy evőkanállal korongokat szedj ki a tésztából, majd tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kézzel még picit ellapíthatod a kekszeket, ha túlzottan púposak lennének.
Süsd a paleo csokis kekszeket 12-15 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
3. Paleo citromos szelet
Hozzávalók a tésztához
- 25 dkg kókuszliszt
- 1 dl méz
- 16 teáskanálnyi szoba-hőmérsékletű kókuszolaj
- fél mokkáskanálnyi só
Hozzávalók a töltelékhez
- 3,5 dl citromlé
- 3,5 dl méz
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 8 tojás
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Közepes méretű (kb. 20 x 30 cm) tepsit sütőpapírral bélelj ki.
Keverd a sót a kókuszliszthez, majd az olajat és mézet is. A keverékből omlós tésztát kapsz, ezt simítsd el a tepsiben, told a sütőbe és süsd kb. 17 percig, amíg elkezd szépen barnulni. Sülés után vedd ki a sütőből, és hűtsd addig, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a mézet alaposan keverd el a citromlével. Habverővel vagy turmixgéppel a tojásokat verd fel habosra, majd öntsd a citromos mézhez, végül a citromhéjat is keverd el a töltelékben. Ha a tepsiben kihűlt a paleo omlós tészta, simítsd el a tetején a tölteléket. Told vissza a sütőbe, és süsd még további 25-30 percig, amíg a töltelék megkeményedik.
Miután a tepsiben kihűlt a sütemény, legalább 3 órára tedd hűtőszekrénybe, a legjobb, ha egész éjszaka ott hagyod. Hidegen szeleteld föl paleo citromos süteményedet, citromfagyit kínálhatsz mellé, de önmagában is nagyon finom.
További paleo sütemények receptjei az NLCafén:
- Gyötör az édességroham? Készíts paleo muffint!
- Ezt a mennyei paleo somlói galuskát bármikor eheted
- Itt a tökéletes paleo málnás-csokis trüffel
- A legfinomabb paleo palacsinta tökéletesen lisztmentesen
Fotók: Pinterest