Kalács, sonka, tojás – ezek minden évben a húsvéti asztalra kerülnek, és, hogy ne legyen unalmas, időnként eleresztjük a fantáziánkat és nemcsak a díszítést, de a menüt is cifrázzuk. Attól még persze az alapok ugyanazok maradnak, de hát hol van az megírva, hogy nem gondolhatjuk tovább a főtt tojást?
Sőt, nagyon is jól tesszük, ha újabb kreációkkal örvendeztetjük meg a szeretteinket, de leginkább saját magunkat. Na jó, először mindig magunkat, mert nekünk, amíg készítjük, van időnk lelkileg ráhangolódni az újdonságra, a családtagok viszont először mindig megdöbbennek, ha változik valami a megszokott menün. Úgyhogy akkor tesszük velük a legjobbat, ha előre eláruljuk, hogy ez most valami más lesz, vagy egyenesen bevonjuk őket is a készülődésbe. Annál nagyobb lesz a buli.
A jó öreg főtt tojáson és kaszinótojáson kívül jöjjön pár szuper tojásos recept, amivel felüdítheted az ünnepi asztalnak nemcsak a látvány-, de az ízvilágát is.
Lazacos töltött tojás
Mennyiségeket szándékosan nem adok most meg, dolgozz nyugodtan ízlés szerint, kóstolgasd és addig játssz az ízekkel, amíg tökéletes nem lesz.
Hozzávalók
- főtt tojás
- mustár
- füstölt lazac
- majonéz
- petrezselyemzöld apróra vágva
- citromlé
- torma
- só, bors
Elkészítés
- A tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat kiszedjük, villával összetörjük. A füstölt lazacot apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet is, majd összekeverjük és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Eleinte mindenből csak egy keveset, utána elkezdjük kóstolgatni és azt teszünk még bele, ami az ízlésünkhöz hiányzik. Lehet egyébként, hogy a cukor az, de ezt csak félve jegyzem meg.
- Amikor kész a tökéletes massza, visszatöltjük a tojásfehérjébe. Ha játékos kedvedben vagy, akkor keresztbe vágd el a tojásokat és a végén sárgarépa (csőr) és egész bors (szemek) segítségével formálhatsz belőle tojásból kikelő kiscsirkéket is.
Avokádós tojássaláta
Nem is tudom, hogy kell fogalmazni, az avokádót gazdagítjuk-e a tojással, vagy a tojást az avokádóval, de ez végeredményben mindegy is, nem kérdés, hogy Kárai Dávid avokádós tojássalátájának az ünnepi asztalon a helye!
Hozzávalók
- 8 főt tojás
- 2 közepes avokádó
- 2 ek. majonéz
- 3 ek. görög joghurt
- 2 szál közepes újhagyma
- friss zöldfűszerek ízlés szerint (bazsalikom, koriander, tárkony)
- só, bors
- ½ citrom leve
Elkészítés
- A tojásokat forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük és megpucoljuk. Kiszedjük a sárgájukat, robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, krémesre turmixoljuk.
- A tojások fehérjét kis kockákra vágjuk és azt is hozzákeverjük a krémhez. Kóstoljuk, korrigáljuk az ízeket, ha szükséges. Fogyasztás előtt hagyjuk összeérni.
Majonézes tojássaláta
Aki szereti az egyszerűbb, hagyományosabb ízeket, annak érdemes kipróbálni a majonézes tojássalátát.
Hozzávalók
- 1,5 dl tejföl
- 4 ek. majonéz
- 4 főtt tojás
- kedvenc sajtunk kockára vágva
Elkészítés
- A főtt tojásokat nagyobb darabokra vágjuk.
- A majonézt összekeverjük a tejföllel, belekeverjük a kockára vágott sajtot, majd óvatosan beleforgatjuk a főtt tojást, és már kész is vagyunk. Szintén érdemes megvárni fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek.
Húsvéti tojás muffin
Nem a hagyományos értelemben vett muffin, mert nincs benne liszt és nem sütemény lesz belőle, de muffinformában sül.
Hozzávalók
- 1 szelet főtt sonka
- 1 pritamin vagy kaliforniai paprika
- reszelt sajt
- 6 nyers tojás
- 2 szál újhagyma
Elkészítés
- A sonkát, a hagymát és a paprikát kis darabokra vágjuk, és belekeverjük a felvert tojásba. Hozzákeverjük a reszelt sajtot is, és a masszát kiolajozott muffinformákba töltjük.
- Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul.
Kaszinótojás
Álljon itt az örök klasszikus is, nehogy végül hiányérzetünk maradjon, mert pont a kaszinótojás receptjét nem találtuk.
Hozzávalók
- 4 főtt tojás
- 1 ek. majonéz
- 1 kk. mustár
- 4 dkg vaj
- só, bors, szerecsendió
A tartármártáshoz
- 2 ek. majonéz
- 2 ek. tejföl
- 1 kk. mustár
- 1 kk. citromlé
- só, bors, porcukor
Elkészítés
- A főtt tojásokat vágjuk félbe és vegyük ki a sárgájukat. Törjük össze villával és keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd töltsük vissza a tojásfehérjébe. Ha szeretsz az ilyesmivel játszani, habzsákba is töltheted.
- Tartármártást csak akkor kell készítenünk, ha zárt kaszinótojásokat készítettünk, vagyis nem áll ki a töltelék a fehérjéből. Ehhez a hozzávalókat összekeverjük és a tálra rendezett kaszinótojásokra csorgatjuk egyenletesen, bevonatként. Mellé az elmaradhatatlan franciasaláta dukál.
Zsidótojás
Remek tojáskrém. A hozzávalók listája eléggé képlékeny, vagyis úgy alakítjuk, ahogy szeretnénk. Lényeg, hogy tojás, só, bors, liba- vagy kacsazsír legyen benne és a hagyma is nagyon jót tesz az ízének, a többi hozzávaló pedig választható.
Hozzávalók
- főtt tojás
- vöröshagyma / zöldhagyma / fokhagyma
- libazsír / kacsazsír
- só, bors, paprika
- főtt krumpli / libamáj / libatepertő
Elkészítés
A főtt tojásokat villával összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, figyelve rá, hogy a hagyma tényleg nagyon apró legyen benne. Érleljük kicsit, és fogyaszthatjuk.
Ramekin rokforttal és gruyére-rel
A ramekin más néven a felfújtas tálka, ami kiválóan alkalmas arra, hogy egy adagos tojást süssünk benne. Tulajdonképpen bármivel megbolondíthatjuk, ezúttal jóféle sajtokkal fogjuk.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 4 ek. tejszín
- 4 dkg rokfort
- 4 dkg reszelt gruyère
- 1 szelet főtt sonka
- só, bors
- vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tálkákat kikenjük a vajjal, megszórjuk az apróra vágott sonkával, az elmorzsált rokforttal és a reszelt gruyère-rel, megöntözzük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és betoljuk a sütőbe. Nagyjából 5 percig sütjük, ennyi idő alatt olyan állagot kap, mint a tükörtojás. Egy főre egy ramekint számolunk.