Még a home office-ban is akadnak olyan napok, amikor egy komolyabb munkaebédet ehetünk. Vagy azért, mert főztünk magunknak, vagy azért, mert úgy döntöttünk, hogy rendelünk valami finomat. Ezek általában azok a napok, amikor a munkahelyünkről kimentünk volna a kollégákkal egy jót enni, és a végén még egy desszerttel is megajándékoztuk volna magunkat. Itthon miért ne tehetnénk meg ugyanezt?
Jó hír, hogy egy tekercsnyi epres piskótából 12 szelet is bőven kijön, úgyhogy nem kell eltitkolni a család elől, nekik is jut.
A piskótatekercset sokféleképpen megtölthetjük, a mascarpone helyett például nyugodtan használhatunk áttört túrót, esetleg nagyon sűrűre főzött, majd lehűtött pudingot is, de az epret semmiképp ne hagyjuk ki.
Hozzávalók:
A piskótához:
• 10 dkg liszt
• 1 tk sütőpor
• 4 tojás szétválasztva
• 10 dkg cukor
• 2 evőkanál olvasztott vaj
• csipet só
A krémhez:
• 25 dkg mascarpone
• 2 dl tejszín
• 5 dkg porcukor
• csipet só
A tálaláshoz:
• 20 dkg eper
• 1 doboz epres Magnum
A tojások fehérjét elektremos habverővel a cukor felével kemény habbá verjük, majd ugyanezt tesszük a sárgájával is, a maradék cukorral. Amikor kész, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig keverjük, amíg felveszi a massza.
A lisztet, a sót és a sütőport egy tálban összekeverjük, és fokozatosan, folyamatos keverés mellett előbb a tojássárgájához adjuk a felét, majd miután ezt összeforgattuk a tojáshabbal, hozzákeverjük óvatosan a többi lisztet is.
A masszát sütőpapírral borított sütőtepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 13 perc alatt megsütjük. A amikor kész, porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
Az epret feldaraboljuk, és a cukorral és 2 evőkanál vízzel 10 perc alatt megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt habbá verjük. A mascarponét a porcukorral és a sóval összekeverjük, majd több adagban hozzáadjuk a tejszínhabot.
A piskótatekercset óvatosan, hogy nehogy megrepedjen, kitekerjük, megkenjük az eperrel, majd a mascarponés krémmel, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük 1 órára.
Tálalásnál minden szelet tekercsre egy-egy kanálnyi epres Magnumot teszünk.