Adél vagyok, gyakorló háziasszony már 20 éve. Imádok főzni, mindegy, hogy borsófőzelékről, burgundi marhából vagy egy egyszerű brokkoli krémlevesről van szó, én a konyhában élem ki az alkotásvágyamat. A tésztákkal viszont nem ápolok igazán jó kapcsolatot, aminek valószínűleg az az oka, hogy érzésből főzök, a konyhai mérleg pedig egyáltalán nem barátom. Márpedig a tésztáknál elengedhetetlen a pontos mennyiségek kiszámolása, ha tökéletes eredményt szeretne az ember.
A magamfajáknak találták ki tehát az olyan csodálatos dolgokat, mint a készen kapható leveles tészta. Van belőle fagyasztott verzió is, de én inkább a frissre szavazok, amit csak ki kell kapni a hűtőből, amikor egy gyors és finom reggelit vagy desszertet szeretnék összedobni. Persze, aki szeret pepecselni, az nyugudtan készíthet leveles tésztát otthon is, Olga kolléganőm tavasszal osztotta meg a know how-t, tessék megnézi.
Én maradok a készen kapható levelesnél, és ezúttal sós és édes sütit is készítettem belőle. Nyilvám egyik sem diétás, de ha reggelire fogyasztjuk, marad elég időnk elégetni napközben azt a pár száz kalóriát. Jöjjenek is a receptek.
Leveles tésztában sült virsli
A létező legegyszerűbb partifalat, vagy hétvégi reggeli. Mindenki evett már ilyet,
de variációs lehetőségek még ennél az egyszerű ételnél is vannak.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 2 pár virsli vagy 8 darab koktél, gusztus dolga
- A kenéshez 1 deci tej
- A szóráshoz sajt, szezámmag vagy akár egész mák ízlés szerint.
Elkészítés:
A sütőpapírra tekert leveles tésztát szépen kihajtogatjuk és felvágjuk 8 darab egyforma háromszögre. Én most feleztem a mennyiségeket, úgyhogy nekem 4 darab háromszögem lett. Hedonisták a háromszögeket egy kis mustárral is megkenhetik, én nem éreztem szükségét:
Minden háromszög rövidebbik befogójához (helló, általános iskolás matek!) illesztve a virslit, szépen feltekerjük a tésztát. Így csini kis virslis kifliket kapunk, melyek tetejét megkenjük egy pici tejjel, és aztán egy tincs reszelt sajtot helyezünk rájuk, vagy akinek úgy szimpatikusabb, megszórhatja inkább szezámmaggal vagy mákkal, de egész köményt is hinthetünk rá, ha éppen olyan kedvünk van.
A kifliket aztán a sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük, és hőlégkeveréssel 180 fokon 25 percig sütjük.
Leveles pizza
A leveles tészta legtutibb változata. Ha ugyanis van otthon egy csomag tésztád, bármilyen feltéttel készíthetsz belőle leveles pizzát, ami épp otthon van. Lehet paradicsomos-sajtos, tonhalas vagy éppen szalámis, de a sort folytathatnánk a végtelenségig. Én most két teljesen különböző ízvilágú feltétet készítettem.
Hozzávalók:
- Két csomag leveles tészta
A paradicsomos feltéthez:
- 1 üveg paradicsomszósz
- 1 pici fej hagyma, vagy két dundi szál újhagyma
- 6 szelet sonka
- 1 csomag mozzarella
- pár szem olívabogyó
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom
Elkészítés:
A szószhoz a paradicsomszószt összekeverjük a felaprított hagymával és a fűszerekkel. Ízlés szerint egy kis chili szószt is csöppenthetünk hozzá. A tésztát 6 egyenlő kockára vágjuk, megkenjük a szósszal, majd szépérzékünknek megfelelően beborítjuk a többi hozzávalóval. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 20 perc alatt készre sül.
A kapros-tejfölös feltéthez:
- 3 deci tejföl
- 10 deka kockázott bacon
- 1 csomag mozzarella
- 1 csomag kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, a felaprított kaprot, borsozzuk, picit sózzuk. Nem nagyon, mert a bacon is sós. A tésztát kitekerjük, 6 kockára daraboljuk, megkenjük a fűszeres tejföllel, és megszórjuk a felaprított baconnel. Végül mozzarella darabkákat helyezünk rá, majd a fentebb említett módon sütjük.
A mennyiségeket én itt is feleztem, mivel egy csomag leveles tésztám volt, melynek egyik feléből paradicsomos, a másikból pedig tejfölös-kapros szeletek készültek.
Epres-túrós rétes leveles tésztából
Tökéletes megúszós desszert. Itt csak annyival kell több időt rászánnunk a készítésre, amennyi idő alatt a töltelékben a búzadara megdagad.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 25 deka túró
- 10 deka porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom lereszelt héja
- 3 kanál tejfölű
- 50 gramm búzadara
- 10 szem eper
- pici tej a a kenéshez
Elkészítés:
A töltelékhez a túrót szépen áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, a tejfölt és a grízt. Jó alaposan átkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a felkockázott epret és egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Ha ez letelt, a leveles tésztát kikapjuk a hűtőből, szépen kiterítjük, az egyik hosszabb oldal mentén precízen elosztjuk a tölteléket, majd a tészta két rövidebb oldalát picit behajtjuk, hogy a túró ne folyjon ki. Ezután a rétesünket feltekerjük, a tetejét megkenjük tejjel és a sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon légkeveréssel 30 percig sütjük.