Macaron, oreo, nutella, joghurthab, parfüm – akármeddig folytathatnánk a listát, mert receptet tényleg szinte mindenre találhatunk. Most a világ legnagyobb Snickersét ajánljuk, a csodálatos Ann Reordan és az ő How To Cook That-projektjének köszönhetően videón is követhetjük, hogyan készül ez a finoman szólva tömény édesség. Szülinapra, bulira ideális desszert és poén lehet (csak tudjuk biztosan, hogy senki nem allergiás a mogyoróra például.). Emlékeztetőül: ő az a hölgy, akinek a szivárványtortáját már ajánlottuk korábban.
A recept úgy szól, hogy először vegyünk (elő) egy 34×9 cm-es tálat, amibe majd a gigantikus csokiszelet kerül. A dobozt béleljük ki szilikonos sütőpapírral, aminek a lényege, hogy nem tapad egyik oldala sem, ma már elég sok élelmiszerboltban kapható. Szükség lesz 350 g pörkölt mogyoróra (ha nincs megpörkölve, a sütőben néhány perc alatt megpörkölhetjük).
A karamell készítése már kissé trükkös, cukorhőmérő is szükséges hozzá (nem egy rettenetes tétel, nagyobb konyhafelszerelési boltokban beszerezhető és ha már megvan, készülhet a saját nyalóka is, nem muszáj cukorból). Glükózszirup, tejszín, tej, porcukor szükséges hozzá (arányokat itt találtok). Keverjük össze, melegítsük és 115-116 foknál vegyük le a tűzről, keverjük el a mogyoróval, és öntsük a dobozba, egyengessük el, és hagyjuk kihűlni.
Jöhet a nugát része: glükóz- vagy kukoricaszirup, porcukor, víz, tojás, mogyoróvaj, só kell hozzá. A szirupot, a vizet és a cukrot kezdjük el melegíteni, hogy feloldódjon a cukor. A tojásfehérjét verjük fel, amint a szirup elérte a 121 fokot, tegyük bele a tojásfehérjék felét és a sót mixelés közben. Melegítsük újra a szirupot, most 148-149 fokig, és a fehérjével együtt a habverővel verjük tovább, tegyük bele a mogyoróvajat, és tegyük a kihűlt karamellre.
Jöhet a csokiborítás: ha kakaóvajat tartalmaz a csoki, temperáljuk, ha nem, akkor nem szükséges, csak folyékonnyá melegíteni vízgőz felett. Borítsuk be a kész, kihűlt nugátos karamellt a videón látható módon.
Ann szerint a kis csokiszelet 11 000 kalóriát tartalmaz – khmm, hát ne fogyókúra környékén készítsük talán –, 2 kg csoki biztosan jó sok embernek elég édesség. Csokira fel!