Egyesek azt mondják, hogy az ázsiai ételeknek még az ízük is jobb, ha evőpálcikával esszük őket kés és villa helyett. Persze ez csak akkor igaz, ha tökéletesen tudjuk kezelni a pálcikákat, és nem a mozdulatokra kell koncentrálni az ízek helyett. Mert első ránézésre nagyon egyszerű, ahogy a profik bekapkodják a falatokat, de a kezdők sokszor pár perc után már “rendes” evőeszközért könyörögnek. Most megpróbálunk segíteni, hogy mindenki úgy ehesse az ázsiait, ahogy kell.
Az evőpálcika használata lépésről lépésre:
- Vedd fel az egyik pálcikát, és fektesd fel a mutatóujjad és a nagyujjad közötti részre úgy, hogy a vékonyabb része a középső ujjadon pihenjen, a körömágyad és az ujjperced között. Ez lesz az a pálcika, ami nem mozog.
- Vedd fel a másik pálcikát is. Ezt a mutatóujjad és a hüvelykujjad végével fogd meg. Ez lesz a mozgó pálcika. De vigyázat, nem a pálcikát kell mozgatnod, amikor felveszed az ételt, hanem a mutatóujjunkat és a hüvelykujjat a pálcikával együtt. A pálcika fixen marad a két ujj között.
- Gyakorold a pálcikák mozgatását. Ügyelj arra, hogy az evőpálcikák szélesebb végei ne álljanak keresztbe, mozgatás közben inkább csak közelítsenek egymás felé.
- Próbáld meg élesben is! Legkönnyebben akkor tudod felvenni a falatot, ha 45 fokos szögben közelíted meg a pálcikákkal az ételt. Emelgesd pár centi magasra és tedd vissza. Ha már biztonsággal tartod meg, mehet is a szádba.
Kicsit más módszer – így is tarthatod a pálcikákat:
További cikkeink:
- Hogyan kell a darazsakat elűzni?
- Hogyan kell gyömbérszörpöt készíteni?
- Hogyan kell a körömlakkot kiszedni a ruhából?