Ha szabadtűzön grillezünk, akkor szinte mindegy, hogy natúr, vagy füstölt grillsajtot választunk, de ha a lakásban grilleznénk, akkor érdemes arra gondolni, hogy a keményfán füstölt grill mozzarella egy kicsit felidézi a szabadtéri grillezés hangulatát. Ha nem szeretjük a füstölt sajtokat, akkor természetesen válasszuk a natúr változatot. Először mindig a salátát készítsük el, és csak utána a sajtot, hogy ne hűljön ki, mire a tányérra kerül. Elő a grillráccsal, és már hívhatjuk is a barátokat!
Majonézes padlizsánsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 közepes padlizsán
- só, bors
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ágacska kakukkfű
- 1 kk füstölt paprika
- 1 ek méz
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 dl majonéz
A padlizsánt karikázzuk fél centis darabokra. Sózzuk be mindkét oldalát, majd hagyjuk állni húsz percig. Óvatosan nyomkodjuk meg, hogy kifolyhasson belőle a felesleges nedvesség, így finom krémesre sül majd. Vékonyan kenjük meg olívaolajjal, majd vagy serpenyőben, vagy kontaktgrillben süssük szép pirosra mindkét oldalát.
Hagyjuk langyosra hűlni. A majonézt keverjük el a lereszelt fokhagymával, a kakukkfűvel, a füstölt parikával, a mézzel és a nagyon apróra vágott petrezselyemmel, majd forgassuk bele a padlizsánt is. Fogyasztás előtt egy órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Római saláta, házi zöld pesztóval
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej római saláta
- 2 szál újhagyma
- 2 marék friss sóska
- 1 érett avokádó
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1,5 dl extraszűz olívaolaj
- 1 marék dió
- 1 citrom leve és reszelt héja
- só
A salátát leveleire szedjük, majd nagyobb falatnyi darabokra tépkedjük. Természetesen vágni is lehet, de szebb lesz a végeredmény, ha tépkedve van. Alaposan megmossuk, majd salátacentrifugával megszárítjuk. Ha nincs salátacentrifugánk, akkor konyharuhán hagyjuk lecsepegni. A salátához keverjük a vékonyan felkarikázott újhagymát, a vékony csíkokra vágott sóskát és a felkockázott avokádót.
A pesztóhoz turmixba tesszük a bazsalikom leveleket, az olívaolajat, a szárazon megpirított diót, a citrom levét és lereszelt háját, és a sót, majd összedolgozzuk. A kész pesztóval összeforgatjuk az egész salátát és azonnal tálaljuk.
Sült „lecsó” saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 kaliforniai paprika
- 2 lila hagyma
- 4 közepes paradicsom
- olívaolaj
- só, bors
- ½ kk nagyon apróra vágott friss rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db csilipaprika
- 1 ek méz
- 2 ek balzsamecet
A kaliforniai paprikát faszén felett, vagy 220 fokos sütőben addig sütjük, míg a héja kissé megfeketedik, a húsa pedig megpuhul. Sütés közben óvatosan fordítsuk meg, hogy mindenhol megsüljön. Amikor kész, tegyük műanyag dobozba, hogy a saját gőzében megpuhuljon a héja, amit így majd könnyen lehúzhatunk. Ha megpucoltuk, vegyük ki a csumáját, majd vágjuk vékony csíkokra.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a felkarikázott lilahagymát, majd miután azt kivettük és a paprikához kevertük, ugyanabban a serpenyőben süssük meg a félbevágott paradicsomokat is. Ha szükséges, öntsünk alá még olívaolajat, hogy ne tapadjon le, végül ezt is keverjük a többi zöldséghez. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, a fokhagymát, a csilit, a mézet és a balzsamecetet. Hagyjuk az ízeket húsz percig érni, mielőtt tálalnánk. Langyosan a legfinomabb!