A chilis bab majdnem olyan indulatokat képes kelteni, mint a lecsó, mert ahány család, annyiféleképpen készítik el. Nem lehet igazságot tenni, hiszen pont ahogy a lecsó esetében, a chilis babnál is az ízlések és pofonok szabály érvényesül, nyilván ne szórd tele chili paprikával az ételt, ha nem vagy oda a csípősért, sőt akár el is hagyhatod belőle.
Az egyik darált hússal készíti, a másik marhából, a harmadik pedig még kolbászt is tesz bele, hogy minél nagyobbat üssön az étel. A babnál is vannak eltérések a receptekben, van, aki szerint csak vörösbabból készülhet, de sok olyat is találni, akik simán fehérbabot használnak bele. Most nézzünk egy olyan klasszikus receptet, amit tíz perc összerakni, de azért főzni kell egy jó ideig, hogy összeérjenek az ízek benne. Mindenesetre szuper egytálétel, érdemes a családi repertoáron tartani, az étvágyhoz elég csak megnézni, milyen lelkesedéssel eszi a chilis babot Terence Hill Az ördög jobb és bal keze című filmben.
Chilis bab egyszerűen
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 600 gramm darált hús
- 1 liter paradicsomszósz (vagy két konzerv darabolt paradicsom és egy sűrített paradicsom)
- 150 gramm konzerv kukorica
- 450 gramm konzerv vörösbab
- 1 teáskanál cukor
- Só, bors és chili paprika
Elkészítés
A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, mehet bele a pirospaprika és fél pohár víz. Beletesszük a darált húst is, és egy kevés kevergetéssel kifehérítjük. Jöhetnek a fűszerek, amivel szintén kavargatjuk pár percet, majd a kukorica, bab, cukor és paradicsom. Alacsony fokozaton legalább egy órát főzzük, friss kenyérrel tálaljuk.