Mandulás-almás-narancsos torta
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 3 dkg (darált) mandula
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg (sütő) margarin
Töltelék:
- 1 kg alma
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 evőkanál (sütő) margarin
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
Díszítés:
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- ízlés szerint sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a darált mandulát elkeverjük, belemorzsoljuk a puha margarint, és a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán korongot nyújtunk belőle, és egy körülbelül 20 cm átmérőjű tortakarikába belenyomkodjuk úgy, hogy a falán is legyen 3 cm magasan. Fagyasztóba tesszük dermedni, majd 180 °C fokos sütőben 15 perc alatt halvány-barnára elősütjük.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. A margarint a baracklekvárral felforraljuk, és megpároljuk rajta a szeletelt almát a reszelt narancshéjjal. Az alma savanyúságától függően megcukrozzuk. A keményítőt fél dl hideg vízzel elkeverjük, majd besűrítjük vele a tölteléket. A sütőből kivett tésztára borítjuk, majd együtt még 10 percig sütjük. Kihűlés után a tetejét megkenhetjük baracklekvárral, hogy még szaftosabb legyen. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.
Lekváros, mandulás puszedlik
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- fél kávéskanál fahéj
- 14 dkg búzaliszt
- 5 dkg porcukor
- kekszek tetejére lekvár
- 5 dkg darált mandula
Elkészítés
A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk. Fontos, hogy ne melegedjen fel a vaj, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a sütemény. Majd tegyük 1 órára hűtőbe.
A tésztából 2-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket kicsit benyomjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen a süteményeken. 5 percig 180-200 fokos sütőben sütjük, ezután rákanalazunk egy kevés lekvárt, lehetőleg ne darabosat, és mehet vissza a sütőbe újabb 5 percre. Dobozba téve 2-3 hétig is simán eláll.
Mandulás-citromos gombócok
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2,5 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 2-3 evőkanál darált keksz
- 8-10 dkg darált mandula
Elkészítés
A mascarponét kikeverjük a citrom reszelt héjával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a darált háztartási kekszet és elkeverjük.
A masszát hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd közvetlenül tálalás előtt gyors mozdulatokkal gombócokat formázunk belőle, és darált mandulában vagy cukrozatlan kakaóporban hempergetjük meg őket.
Még több mandulás édesség receptje:
- Így készül a mandulás lekváros linzer
- Isteni recept: mandulás csokitorta liszt nélkül
- Bögrés sütik mandulával és kókusszal