A húsos hétvégi menü is nagy kedvencünk volt, és már készülünk egy vega menüvel is, de addig is jöjjön egy igazi sajtos menü.
Kolbászos-sajtos sós muffin
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 15 dkg ementali sajt
- 1 nagy csokor snidling
- 20 dkg házi, puha füstölt kolbász
- 2 teáskanál sütőpor
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- frissen őrölt bors
- 2 db tojás
- 35 dkg rétesliszt
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egészen kicsire daraboljuk, a sajtot lereszeljük, és az alaptésztához keverjük. A snidlinget is belevágjuk a tésztába. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy kapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Tipp:
A füstölt házikolbász könnyebben darabolható, szinte szétomlik, ráadásul a kalóriatartalma is csekélyebb, mint a szárazkolbászoké.
270 kcal/darab
Kéksajttal töltött csirkemell diómártással és tagliatellével
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 40 dkg tagliatelle
- 3 levél zsálya
- 25 dkg darált dió
- 80 dkg (bőrös) csirkemell
- ízesítéshez őrölt bors
- 20 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 3 dl tej
- pár csepp olaj
- 20 dkg rokfort sajt
Elkészítés
A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A kéksajtot 4 darab hüvelykujjnyi vastag hasábra vágjuk, a húsba töltjük. Sózzuk, kevés olajon minkét oldalát elősütjük, majd bőrrel felfelé tepsibe tesszük. 8-10 dkg vajat morzsolunk rá, és 190 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Közben a diómártáshoz a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan forraljuk 5-8 percig. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zsályát, kis lángon pirítjuk kicsit, majd beletesszük a tésztát, összeforgatjuk. A felszeletelt csirkemellet a tésztával és a diómártással tálaljuk.
Sajtos-sonkás szendvics
Hozzávalók:
- kenéshez vaj
- nyers leveles tészta (nem bajlódunk, készen vesszük) leveles tészta
- pár szelet sonka
- zsíros sajt bele és egy kevés a tetejére sajt
Elkészítés
A leveles tésztát kihajtjuk, és két egyforma részre vágjuk. Az egyiket vékonyan megkenjük vajjal és belefektetjük a sajtot és a sonkát, majd rátesszük a másik oldalt is. A hatalmas szendvicset kockákra vagy háromszögekre vágjuk és 200 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, ameddig aranybarna nem lesz. Az utolsó 5 percben megszórjuk sajttal és rápirítjuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel