Az avokádó trendi és egészséges finomság, mindemellett azonban szobanövényként is mutatós. Legközelebb, ha eszel egyet, tartsd meg a magját és hajtass belőle saját fácskát! Egyáltalán nem bonyolult.
- A magot óvatosan távolítsd el az avokádóból, hogy lehetőleg ne sérüljön!
- Néhány percre áztasd be, majd törölgesd meg. Vigyázz, hogy a mag barna bőrét ne húzd le!
- Keresd meg, melyik a teteje és melyik az alja: míg az előbbi csúcsosabb, az utóbbi laposabb.
- A mag oldalába szúrj néhány vékony pálcikát (például fogpiaszkálót, hurkapálcikát vagy vékony gallyat), úgy, hogy az majd a tetejével felfelé megtartsa.
- Egy üvegbe, pohárba engedj vizet, majd a tetején támaszd meg az avokádómagot, oly módon, hogy az alsó egyharmada belelógjon a vízbe.
- Tedd az üveget egy védett, napfényes helyre, például az ablakpárkányra!
- A vizet 5 naponta cseréld ki, de ha azt veszed észre, hogy ennél hamarabb elpárolgott, és a magot már nem éri, azonnal töltsd újra!
- A mag átlagosan 2-4 hét alatt csírázik ki, de előfordul, hogy 8 hétre is szüksége van. Légy tehát türelmes!
- A mag alján először a gyökér, valamivel később pedig a tetején a szárkezdemény is megjelenik majd. Ekkor azonban még hagyd a helyén a növényt. Cseréld a vizét a szokott módon, és engedd fejlődni.
- Amikor a szár eléri a 15-20 centis hosszúságot, vágd vissza 7-8 centiméteresre, ezzel ugyanis fejlődésre ösztönzöd.
- Amint újra megnőtt 15-20 centire, ültesd át egy legalább 20 centiméter átmérőjű cserépbe, humuszban gazdag földbe!
- Mivel fényigényes növény, olyan helyet keress neki, ahol minél több napfény éri. Visszateheted például oda is, ahol kicsírázott.
- A fiatal fácskát nem szabad túlöntözni, de a földjének mindig nedvesnek kell lennie.
- Ha a szár eléri a 30 centiméteres magasságot, ritkítsd meg a növény felső leveleit, ezzel bokrosodásra és oldalhajtások növesztésére ösztönzöd.