Ősszel és télen remek ötlet sok levest enni. Egyrészt a levesek többségét könnyű elkészíteni, másrészt egy lábosban elintézhetünk egy komplett főfogást, ha ügyesen válogatjuk össze a hozzávalókat. Egy leves tele zöldséggel, hússal és tésztával, biztos, hogy teljes értékű ebéd lesz. Mutatunk rögtön három olyan levest, ami mellé már nem kell második fogás.
Taco leves
Előre figyelmeztetünk mindenkit: ez nem fogyókúrás leves, hanem olyan igazi, laktató egytálétel, amiben minden jó megtalálható. Alig 30 perc kell hozzá, hogy a tányérodban illatozzon ez a taco leves.
Hozzávalók:
- 500 gramm darált hús (lehetőleg marha)
- 1 kis hagyma
- 1 konzerv vörösbab
- 1 konzerv feketebab
- 1 konzerv kukorica
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 220 gramm passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál taco salsa szósz
A tálaláshoz ajánlott: reszelt cheddar sajt, tejföl, szeletelt avokádó, tortilla chips, szeletelt lime, koriander
Elkészítése:
A darált húst megpirítjuk egy kis olajon a felkockázott hagymával együtt, amíg elfő minden leve. Hozzáadjuk a konzerves hozzávalókat és a taco salsa szószt, majd közepes lángon főzzük 10 percig. Már tálalhatjuk is a levest: a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, teszünk rá egy evőkanál tejfölt, tetszés szerint adhatunk hozzá még avokádót, lime-ot és koriandert is.
Vegetáriánius lasagne leves
Ki hallott már olyat, hogy a lasagne leves is lehet? Pedig bizony a hozzávalói abszolút alkalmasak arra, hogy ne sütőben süssük meg egytálételnek, hanem lábosban egytállevesnek.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 800 gramm darabolt paradicsom (konzerv is jó)
- 6 bögre alaplé
- 50 gramm lencse
- 225 gramm lasagne tészta
- 120 gramm spenót
A tálaláshoz ajánlott: friss bazsalikom és reszelt sajt.
Elkészítése:
Az olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, passzírozott paradicsomot, bazsalikomot és oregánót, majd főzzük közepes lángon 3 percig. Mehet bele a darabolt paradicsom, az alaplé és a lencse. Forrás után még 10 percig főzzük, közben összetörjük a lasagne tésztát nagyjából 5 centis darabokra, majd beledobjuk ezt is a lábosba. 15 perc főzés után belekeverjük a spenótot és rögtön tálalhatjuk.
Szalonnás krumplileves
Ha szalonna és krumpli is van egy levesben, akkor az már egyértelműen főétel lesz. Ebbe a gazdag, laktató levesbe ráadásul még sonka is kerül, úgyhogy a húsimádók is biztosan jól fognak lakni vele.
Hozzávalók:
- 2 szelet bacon
- 150 gramm vöröshagyma
- 120 gramm sárgarépa
- 225 gramm zeller
- 3 evőkanál liszt
- 300 gramm főtt sonka
- 2 darab krumpli
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál bors
- 1,5 liter alaplé
- 2 babérlevél
- 480 ml tejszín
Elkészítése:
A bacont 2 centis darabokra vágjuk, így pirítjuk ropogósra. Miután megpirult, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, répát, zellert, és hagyjuk rotyogni 3 percig. Rádobjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk a szalonnával és zöldségekkel együtt. Mehet bele a sonka, felkockázott krumpli, a fűszerek, majd pár keverés után ráöntjük az alaplét és beletesszük a babérleveleket is. 15-30 percig közepes lángon főzzük, majd kivesszük a babérleveleket, hozzáöntjük a tejszínt, rottyantunk rajta egyet, és már tálalhatjuk is.
Forrás: Taco leves; Vegetáriánius lasagne leves; Szalonnás krumplileves
Kiemelt kép: Getty Images