A menzákat ellenőrző hatóságok azt is megvizsgálhatnák, kellően ízletes ételeket készítenek-e a gyermekétkeztetésben részt vevő konyhák – írja a Magyar Idők. Mint Rétvári Bence államtitkár elmondta, a menzareform célja nem a hirtelen sóelvonás volt, hanem az, hogy a mai hétéves gyerekek 2021-ig fokozatosan szokjanak hozzá az egészségesebb ételekhez, ízekhez.
Jönnek a menzaellenőrzések
“Az utóbbi időkben bebizonyosodott, hogy az új előírások szerint is lehet ízletesen főzni, erre hozható fel példaként az a számos mintamenza, ahol már évek óta az új módszer alapján készítik az ételt. Akad persze néhány olyan konyha, ahol – a panaszok szerint – az iránymutatások mentén nem tudják finoman elkészíteni a fogásokat. Úgy gondolom, ennek okait ki kell deríteni, a megfelelő fórumok pedig a menzákat ellenőrző hatóságok lehetnének” – hangsúlyozta.
Véleménye szerint néhány panasz nem teszi kétségessé a program célját. “Már csak azért sem, mert több száz konyha képes felszolgálni olyan ételeket a gyerekeknek, amelyek egészségesek és ízletesek is egyszerre. Azért, hogy a problémákat minél hamarabb magunk mögött hagyhassuk, a tárca november közepén leült egyeztetni a közétkeztetési vállalatok képviselőivel” – mondta el Rétvári.
Olvass még a menzareformról az NLCafén:
- Menzaügy: éljen a vasfű, ami alkalmas a só felváltására
- Aki nem kéri a reformmenzát, a napköziben sem maradhat
- Éhes gyerekek, felháborodott szülők, titkos sótartók – ez a menzareform