Az alakbarát hétvégi menüt most kicsit félretesszük, és bár mai menünk nem olyan “durva”, mint egy jó magyaros klasszikusokból álló hétvégi menü, azért jobb, ha a kalóriákat most nem számoljátok.
Mogyorós banánkenyér
Hozzávalók 12-14 szelethez:
- 10 dkg vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 3 érett banán (kb. 50 dkg)
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mogyoró
- 1 tk. szódabikarbóna
- 10 dkg egész mogyoró vagy dió
- 1 dl tej
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a pépesített banánokat, ezt is beledolgozzuk a kézi mixerrel. A lisztet, az őrölt mogyorót, a szódabikarbónát, a tejet és 5 dkg durvára vágott mogyorót/diót is a tésztába keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott–kilisztezett kenyérformába merjük, a tetejét megszórjuk a maradék 5 dkg durvára vágott mogyoróval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Napokig puha marad.
Muffinfasírtok fetával
Hozzávalók 8 db muffinhoz:
- 500 g darált sertéshús
- só, bors
- pirospaprika
- bazsalikom
- szárított paradicsom
- 8 kocka fetasajt (kb 5 dkg)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojás
1. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, a szárított paradicsomot is kisebb darabokra.
2. A húst, a hagymákat és a szárított paradicsomot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és bazsalikommal, és összegyúrjuk. Adunk hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl híg.
3. Szilikon muffinsütő formát készítünk elő, vagy ha ilyenünk nincs, akkor a fém muffinsütőt kivajazzuk, és zsemlemorzsával szórjuk meg. A mélyedésekbe kanalazzuk a húsmasszát, kb a feléig, ott megállunk, minden muffin közepébe belenyomunk egy fetakockát, és aztán befedjük a maradék húsmasszával. Kicsit púposra formázzuk, hogy hasonlítson a muffinhoz.
4. 200 fokos sütőben sütjük kb. 40 percig. Közben bugyog, rotyog, de aztán amikor a teteje már megpirul, elzárhatjuk a sütőt, és mikor kivesszük, látni fogjuk, hogy korrekt kis muffinjaink lettek.
Mi sütőben sütött, sóval, borssal, olívaolajjal meglocsolt és sütés közben párszor átforgatott krumplival ettük.
Kéksajtos-diós pirítós
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet kenyér
- 10 dkg kéksajt
- 10 dkg darált dió + dióbél a díszítéshez
- 10 dkg tubusos krémsajt
- 1 ek. apróra vágott petrezselyem
- őrölt szerecsendió, bors
Keverjük ki a krémsajtot a kék sajttal, majd adjuk hozzá a darált diót. Ízesítsük az apróra vágott petrezselyemmel, tegyünk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot és szerecsendiót. Kenjük a pirítósokra, és szórjunk a tetejére egész dióbelet.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel