nlc.hu
Gasztro
Környezetbarát sör és sörkorcsolya

Vége az öko-lelkifurdalásnak, itt a környezerbarát sör és nasi!

A sör erjesztése során keletkező gázt visszaforgatják a chipskészítésbe, így környezettudatosabban lehetünk egészségtelenek.
Sör

Mostantól akár 70 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátással jár a sör és a hozzá tartozó nasi elkészítése, hála egy brit startupnak – írja a hvg.hu. A CCm cég találmányára már le is csapott a Walkers nevű snackóriás. A lap emlékeztet: az élelmiszerfogyasztás – előállítással, szállítással, csomagolással – az összes károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felel, a találmány tehát úttörő lehet.

A technológia lényege, hogy a sör erjesztése során keletkező szén-dioxidot a burgonyahulladékhoz használják fel, így műtrágya keletkezik, amit aztán következő évben a chipsek alapanyagának, a burgonyának a földjébe lehet keverni. Ezzel egyrészt mérsékelik a sörfőzde károsanyag-kibocsátását, másrészt a műtrágya előállítása is megúszható jelentős emisszió nélkül. A környezetkímélő módon előállított műtrágyát idén tesztelték, jövőre élesben is elkezdődhet az alkalmazása a Walkers leicesteri gyárában, és 2022-ben már a sörfermentálás során keletkezett szén-dioxiddal készített műtrágyát fogják a burgonyatermesztéshez használni.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top