nlc.hu
Trend
Elektromos arcápoló készülékek valódi hatása

Elektromos arcápoló készülékek: csodamasinák vagy túlárazott kacatok?

Az elektromos arcápoló készülékeket nagy hájp övezi, de mire képesek a valóságban? Utánajártunk.

Ha csak egy fél pillantást vetünk a bőrápolás világára, látni fogjuk, elektromos arcápoló készülékek egész sora várja, hogy beköltöztessük őket piperepolcunkra. De mit várhatunk tőlük reálisan? Csodát például biztosan nem, néhányuk azonban kellemesen feljavíthatja arcápolási rutinunkat. Hogy segítsünk eligazodni köztük, Bauer Évával, a Krémmánia főszerkesztőjével mutatjuk be a legfelkapottabb elektromos arcápolási berendezéseket.

Szilikonfejes arctisztítók

Jelenleg talán a legnépszerűbb kategóriát képviselik a picike szilikonsörtékkel ellátott, rezgő arctisztítók, amiknek alaptípusa a Foreo márkához köthető, de jelenleg már megannyi másolatát megtaláljuk az üzletekben. Funkciójuk roppant egyszerű: alaposabb tisztítást nyújtanak azáltal, hogy a benedvesített arcon a tisztítónkat ennek segítségével oszlatjuk el. Előnyük, hogy bőrradírozó hatásuk gyengéd, nincs meg náluk a szemcsés bőrradírok karistoló kockázata, így használhatjuk mindennap. Ahogyan azt a Krémmánián is olvashatjuk, kutatás is igazolta, hogy „a szonikusan vibráló kefék nemcsak hogy alaposan tisztítanak, de képesek a pórusokban rekedt faggyú-elhalt hámsejt dugacsot meglazítani és a pórus falától elválasztani, vagyis lényegében mitesszereket kitisztítani.” Könnyen tisztíthatók, ellenben a minőségre figyeljünk oda, nem mindegyik típus vízálló, ami könnyen okozhat meghibásodást akkor is, ha nem a zuhany alatt szeretnénk használni. 

Amellett, hogy arctisztító képességük vitathatatlan, a nagy trükk abban is áll, hogy használatukkal garantáltan tovább tart majd az arcmosás. Nagyjából egy perces használatot javasolnak, amire nyilván mindenki azt mondja, ennyi belefér az idejébe, és mégis, ha belegondolunk, a legtöbbször nem mossuk az arcunkat olyan sokáig és olyan akkurátusan, mintha ilyen eszközt használnánk hozzá. 

Hogy felépíthető-e egy hatékony, bőrtípusnak megfelelő arcápolási rutin nélküle? Egészen biztosan. Azonban ha már kialakítottuk a kozmetikumok azon körét, amik esetünkben valóban megfelelően ápolják a bőrt, kezelik a bőrproblémát, akkor egy ilyen készülék kockázatmentesen tud egy kis plusz hatást és az azonnal simább bőrfelszín érzetét adni, a bőrirritáció kockázata nélkül.

Szilikonkefés arctisztítók

Szilikonkefés arctisztítók: Foreo Luna mini 3, Nuskin ageLOC LumiSpa, Qilive elektromos szilikon arctisztító

 

Kefés arctisztítók

Az arctisztítók másik – régebbi – változatai a körkefés készülékek, amik népszerűsége mostanra már leszálló ágban van, amit meg tudunk érteni. Pár hónapja jelentette be a téma nagy márkaneve, a Clarisonic, hogy beszünteti készülékei gyártását, de ha körülnézünk, több nagyobb márkanév is kifuttatta már ezeket a berendezéseit, nem véletlenül. „Napi használatra ezek nem javasoltak, heti 2-3 alkalommal a leggyengédebb változat is elegendő – hívja fel rá a figyelmet Évi –, mindez azonban nem lenne gond, ha a gyengédségfaktor ne szenvedne csorbát. A legproblémásabb dolog velük ugyanis az, hogy sok esetben a kefefejek nem elég puhák, a dörzsölik a bőrt, ami határozottan rosszat tehet az alapjáraton irritált bőrnek.” Pattanásos, rosaceás, ekcémás arcbőrt inkább ne is dörzsizzünk velük. Léteznek persze kivételek, a már emlegetett Clarisonicról például sok helyütt ódákat zengtek a használóik, mégis, ha akkora sikertermék lenne, biztosan nem döntött volna úgy a gyártó, hogy utód nélkül kivezeti őket a piacról.

Ha mégis ilyen készülék mellett döntünk, akkor tehát nagyon figyeljünk rá, hogy kellőképp puha legyen a kefefej sörtéje, valamint nagyon fontos a megfelelő tisztításuk, szárításuk és a rendszeres időnkénti cseréjük. Egy percnél tovább ezeket a készülékeket se használjuk: ha úgy érezzük, csikorgatóan tisztára políroztuk bőrünket, az nem jó. A túltisztítás ugyanis éppúgy ronthat a bőr állapotán, ilyen esetben mindenképp csökkentsünk az időtartamon.

Forgókefés arctisztító készülékek

Forgókefés arctisztító készülékek: Ebay , Clarisonic Mia Smart , Remington Reveal Compact

Mit reagálnak a férfiak a szépségápolási eszközökre? Nézd meg!

Mikroáramú arcfeszesítő készülékek

Elnevezésük talán ijesztő lehet, de nem kell félni tőlük, senkit nem fenyeget az áramütés veszélye, ha ilyen gépet használ. Lényege, hogy a bőr alatti izmokat stimulálja, amik hatására erősebbek, nagyobbak lesznek, ily módon jobban alátámasztja a bőrt, ami így feszesebbé válik. Bőrünk ráncosodásáért ugyanis csak részben felelősek a konkrétan a bőrben zajló öregedési folyamatok, az izmok az évek múlásával elkezdenek lassanként leépülni, gyengülni, ami a gravitációval együttesen szintén azt okozza, hogy az arcbőr petyhüdtebb, így ráncosabb lesz.

Mindezek alapján remekül hangzik, ha egy készülék afféle mini fitneszgépként stimulálja az arcizmokat, pláne, hogy alternatívaként a botoxkezelések, plasztikai műtétek, feltöltések hozhatók fel, miután a bőrápolók nincsenek hatással az izomzatra. „Tudni kell róluk, hogy viszonylag kevés számú és megkérdőjelezhető minőségű, emberek bevonásával végzett kutatás készült arról, pontosan miként is hatnak ezek a mikroáramú készülékek a bőrre – mondja Évi. – Amik elérhetők, azok alapján annyit lehet csak magabiztosan kijelenteni, hogy ígéretesek, valóban elképzelhető, hogy nemcsak egy azonnali feszesítés látványát adják, hanem hosszú távú használatukkal segíthetik az arcizmok fittségének megőrzését.” Bár nem filléres tétel egy ilyen készülék, még mindig kedvezőbb áron vannak, mint a szépészeti kezelések. Ezért ha nem szeretnénk még csak gondolni sem a botoxra, de tennénk valami pluszt bőrünk feszességéért, érdemes lehet adni egy esélyt a mikroáramú arcfeszesítő készülékeknek is.

Mikroáramú arcfeszesítő készülékek

Mikroáramú arcfeszesítő készülékek: Foreo BEAR, NuFACE Trinity

Vákuumos pórustisztítók

A csúcson valamikor tíz éve lehettek ezek a készülékek, de tény, hogy manapság sem kell sokat kutakodni, ha pórustisztító berendezést szeretnénk venni. Működésének lényege, hogy az előzőleg megtisztított, felpuhított bőr pórusaiból a készülék pici szilikon feje kiszippantja a szennyeződéseket, ezáltal mélyre ható és alapos tisztítást ad a bőrnek. Aki tág pórusokkal van megáldva, valószínűleg tudja, mennyire csodálatos lenne, ha mindez olyan szuperül működne, ahogy ide le van írva.

Csakhogy, ha picit is utánaolvasunk ezeknek a készülékeknek, megtudhatjuk, hogy alapos pórustisztításra nem képesek: az esetek zömében nem tudják az összes szennyeződést kiszedni a pórusokból. Ami pedig ennél is rosszabb, hogy ha tényleg szeretnénk, hogy működjön a vákuumos szívóhatás, az olyan erős lesz, ami szó szerint megkínozza a bőrt.

„Az irritált, pattanásos arcbőr számára nagyjából az utolsó minden olyan készülék és készítmény, ami nem gyengéd módon ápol, ami tovább irritálhatja a bőrt, a vákuumos arctisztítók pedig határozottan ide tartoznak. Ráadásul bőrünk feszessége szempontjából sem áldásos, ha rendszeresen és akkurátusan nyújtogatjuk a vákuumos szívóhatással, ami ráadásul a pórusok falának sem kedvez: ha gyengülnek, csak még tágabbak lehetnek a pórusaink” – hívja fel Évi a figyelmet a készülékek hátrányaira.

Vákuumos pórustisztítók

Vákuumos pórustisztítók: Hoomei  Prémium vákuumos pattanás- és mitesszereltávolító – eMag , Beurer FC40

LED maszkok, okosmaszkok

Egészen futurisztikus a kinézetük a LED fénnyel működő maszkoknak, amiket leírásaik alapján mindenre is ajánlanak: ráncok halványítására, bőrpirosság enyhítésére, aknék, sötét foltok eltüntetésére, különféle arcápoló készítmények hatásának növelésére. Gyakori berendezése a kozmetikáknak, de már kaphatók otthoni használatra is szánt típusok, ezért jogos kérdés, van-e valódi hatásuk ezeknek a készülékeknek?

A Harward Medical School szerint ez idáig kevés kutatás zajlott a LED maszkok hatását illetően, illetve amiket elvégeztek, azok eredményei is adott körülmények közötti használat esetén értelmezendők – vagyis nem feltétlenül úgy, ahogyan mi, otthon használnánk. A LED fényterápia bőrre gyakorolt hatása még viszonylag új kutatási területnek számít. Ami tudható, hogy a vörös LED fény hatással van a bőr úgynevezett fibroblaszt sejtjeire, amik főszerepet játszanak a kollagéntermelésbe, ezért elképzelhető, hogy a photoaging jeleit valamelyest csökkenteni tudja. A kék LED fény az aknés bőr kezelésekben használatos, arra alapozva, hogy képes csökkenteni a faggyúmirigyek által termelt olajat, ami mint tudjuk, eltömítheti a pórusokat és mitesszerekhez, pattanásokhoz vezethet. Emellett a mitesszerek kialakulásáért felelős baktérium elpusztítására is alkalmas a kék LED fény, ami szintén szuper tulajdonság, a kérdés azonban az, hogy mennyire hatásosak, elérhető-e valóban látványos, szignifikáns és tartós változás a bőr állapotában. Vagyis, esetükben is elmondható, hogy az eddigi eredmények biztatóak, és ha rendelkezünk egy jól összerakott arcápolási rutinnal, érdemes kipróbálni őket, hogy miként tudják tovább javítani, kiegészíteni azok hatékonyságát.  

LED maszkok, okos maszkok

LED maszkok, okosmaszkok: MMSphere 2.0, Dr. Dennis Gross Skincare
SpectraLite™ FaceWare Pro, Foreo UFO 2

UVC LED eszköztisztítók

Nem csak szépségápolási szempontból váltak keresetté a sterilizáló dobozok, de úgy gondoltuk, e tekintetben is megéri felemlegetni őket. A helyes bőrápolásnak ugyanis része, hogy az eszközök, amiket használunk, tiszták legyenek, ne vigyünk fel bacikat, szennyeződéseket a bőrre. Érvényes ez a sminkecsetekre épp úgy, mint bármelyik készülékre a fentiek közül. „Mivel ezekbe a dobozkákba bármilyen tárgyat belerakhatunk (fémet, műanyagot, textilt és az elektronikát sem teszik tönkre), ezért jól jöhet, ráadásul a háztartásban még ezer más kütyü fertőtlenítésére befoghatjuk a cumiktól a slusszkulcsig” – sorolja Évi a berendezések előnyeit. Érdemes azonban figyelni rá, hogy megfelelő méretűt válasszunk: kétszer is gondoljuk át, milyen eszközöket tennénk az UVC LED fénybe, mérjük le őket, mert roppant kellemetlen lesz, ha nem fér bele az a tárgy, ami miatt megvásároltuk.

UVC LED eszköztisztítók

UVC LED eszköztisztítók: 59S S2 UVC LED sterilizáló doboz, 59S P26 sterilizáló doboz

Megfelelő arcápolási rutin nélkül ezek a készülékek mit sem érnek. Segítünk, hogy kialakítsd ezt magadnak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top