Van, aki a csokoládéban hisz Valentin-napon, mások a virágcsokorra esküsznek, mi viszont most is azt mondjuk, hogy egy saját készítésű Valentin-napi menünél nincs jobb ajándék.
Csilis garnéla
Hozzávalók 3–5 adaghoz:
- 3 ek ketchup
- 1 ek cukor
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek szójaszósz
- 1/8-1/2 ek csilipehely
- 0,5 kg közepes méretű garnéla, megtisztítva
- 1 ek olaj
- 1 ek friss gyömbér, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöldhagyma, felszelve
- 1/2 teáskanál szezámolaj
1. Összekeverjük az első öt hozzávalót, majd félretesszük.
2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban 2 percig sütjük a garnélát az olajban.
3. Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, további 2-3 percig sütjük, amíg a garnéla élénk rózsaszín nem lesz.
4. Hozzáadjuk a ketchupos keveréket és felmelegítjük. Belekeverjük a hagymát és a szezámolajat. Melegen tálaljuk.
Pulyka petrezselymes-citromos-diós töltelékkel
Hozzávalók:
- 4 fej vöröshagyma
- 8 szelet fokhagyma
- 10 dkg bacon
- 1 kg pulykamell
- pár csipet bors
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál olívaolaj
- 35 dkg dió
- pár csipet só
A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.
Mini csokitorta kandírozott gyömbérrel
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 70 g liszt
- 2 csipet só
- 3 db tojás
- 120 g + diónyi (a forma kikenéséhez) vaj
- 200 g étcsokoládé
- 170 g porcukor
- 60 g kandírozott gyömbér
A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.
Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.
Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.
Még több tipp Valentin-napra:
- Látványos édességek Valentin-napra
- A legromantikusabb ajándék Valentin-napra
- Szuper ajándék Valentin-napra