nlc.hu
Szabadidő
Emil.Rulez! koncert a Zöld Pardonban

Emil.Rulez! koncert a Zöld Pardonban

Mint a mesében. Egy kereskedelmi rádió hajnalban lejátszotta egy dalukat, ami meglepõ közönségsikert ért el. És az "önök kérték" nyomán elõbújtak a pincébõl.

Hajós András gitáros-énekes-zeneszerző, Hegyi György basszusgitáros-szövegíró és Verasztó Gyula dobos ma is hobbizenésznek vallja magát, noha egy kicsit komolyabbra fordultak a dolgok. Elvis Presley karrierje indult hasonlóképpen. Ez lenne az amerikai álom magyar megfelelője?

Hajós András erről így vélekedik: “Nem véletlenül szoktuk azt mondani, hogy ez egy igazi amerikai karriertörténet, csak mindig kiröhögnek bennünket. De talán éppen az a legszebb, hogy mi tényleg a semmiből jöttünk. Az világos, hogy egy bizonyos életkorban mindenki zenél, aztán abbahagyja. Mi viszont harmincon túl sem tudtunk lejönni a dologról. Persze annyira nem voltunk aktívak, hogy folyamatosan fellépegessünk különböző helyeken, hogy a barátainknak vagy unatkozó vacsorázóknak játszogassunk. Elvoltunk a próbatermünkben, dalokat csináltunk a magunk örömére. Évente egyszer-kétszer ránk jött a kitörési roham, akkor elmentünk különböző kiadókhoz, de csak azért, hogy borzalmasan megaláztassuk magunkat. Mindenhol azt mondták, srácok, ez nagyon klassz, csak éppen nem eladható. Ez ment éveken keresztül, aztán eljött egy pillanat, amikor azt mondtuk, elég. Van állás, gyerek, az élet megy valamilyen irányba, ebből pedig úgysem lesz semmi. Jöjjünk össze kéthetente, havonta, de egy percig se vegyük komolyan. Itt tartottunk éppen, amikor egy barátunk révén a demónk bekerült az Est Fm adásrendező szoftverébe, az egyik szerkesztő pedig egy hajnali adásban lejátszotta a Zazie az ágyban című dalt. Tulajdonképpen ezzel indult a mi “karrierünk”, betelefonáltak a hallgatók, hogy mi ez a dal, kik játsszák. Persze ebben benne volt az is, hogy az Est Fm akkor indult, és mi voltunk az elsők számukra, akikben egyfajta “lakossági mozgalmat” láttak.

Elkezdődött a hergelés: mi azt éltük át, hogy egy amerikai sikersztoriban vagyunk, az Est Fm-esek meg azt, hogy komoly tényezők, akik megcsinálhatnak egy zenekart.”
 
Hegyi György szerint a zenekar előtt nincsenek példák: “Harminc éve azt látjuk, hogy aki elfogadja a játékszabályokat, elmehet pornógyárosnak, aki pedig nem, az vagy az elmeosztályon végzi, vagy alkoholista lesz, vagy keserűen abbahagyja. Mi egy nagyon vékony pengeélen táncolunk. Nem szándékosan, de mégis azt próbáljuk bebizonyítani, hogy fel lehet rúgni a szabályokat, és az ember nem hal bele, bizonyos eszközöket használva pedig még nem biztos, hogy pornóvá válik a dolog.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top