1. Izlandon található a világ egyik legvadabb leszállópályája
Aki szereti az extrém helyzeteket, ne hagyja ki a Reykjavík–Ísafjörður-repülőutat, a célállomáson ugyanis a leszállópálya közvetlenül egy hegygerinc és egy fjord szorításában található. (Nézd meg videón, mennyire “meredek” történet a leszállás!)
2. Izlandon él Helga!
Ha már Ísafjörðurben van az ember, ne szalassza el Helgát, a település legcsodálatosabb idegenvezetőjét, aki tradicionális öltözetben úgy vezet körbe a fagyos településen, hogy eszedbe sem jut unatkozni. A sziget amúgy a jópofa Helgák országa, akiket kivételes humorral, életerővel és szemlélettel áldott meg a sors.
3. Izlandon bele kell fulladni a kakukkfüves hallevesbe
Az országban nincs étkezés leves nélkül, a levesek királynője pedig egyértelműen a halleves: rendszerint lazacfélékből, rákból és tőkehalból készül, de van benne kakukkfű, póréhagyma, zellergumó, snidling, sűrített paradicsom, vörösbor, konyak és tejszín. Hab a tortán, hogy házi készítésű kenyérrel, zsemlével tálalják.
4. Izlandon a szárított hal a chips
Harðfiskur névre hallgat az izlandi szárított hal, ami kizárólag a téli hónapokban készül. A kifogott halat (húsát, fejét, bőrét, vázát) sózzák, majd fémhálóval borított “ketrecekben” szárítják.
A szárított halat vagy egészben, vagy por formájában értékesítik, amiből aztán ételízesítő vagy épp állateledel készül. A szárított halfejek zömét Afrikába exportálják, ott ugyanis szakrális erőt tulajdonítanak neki.
5. Izlandon még a legparányibb előétel is csúcsélmény
Egy gasztrofanatikus számára Izland maga a mennyország: még az isten háta mögötti kis településeken is olyan ízcsodákban lehet részed, hogy azt megemlegeted. Az előételeket kihagyni bűn – a “halas” idegenvezetést meg pláne.
6. Izlandon nem létezik lehetetlen
Izlandon nincs olyan, hogy túl nagy hó, túl erős szél, túl magas hegy, túl veszélyes jég, mert a felfújható kerekű, sokváltós szuperdzsip a legelképesztőbb helyekre is felmászik, ahol aztán megtapasztalhatja a magyar lélek, hogy mit jelent a hóvihar és a mínuszok.
7. Izlandon kicsit mást jelent a gyógyfürdő
Szinte minden településen, hotel mellett találni olyan hőforrásokra telepített “kádakat”, amelyekben bárki fürdőzhet. A dolog legerősebb része, hogy közben olyan panoráma tárul eléd, hogy legszívesebben soha nem mennél haza.
8. Izlandon ismerik a mesemondás erejét
Míg itthon szakértők hívják fel a figyelmet a mese erejére és fontosságára, addig Izlandon ez alap. A vikingekről szóló történeteket például igazi vikingkunyhókban, a tűz körül hallgathatod.
9. Izlandon boldog tehenek élnek
A sziget egyik leghíresebb farmja, ami az ország tej-, sajt- és vajellátásának nagy részét adja, egészen elképesztő módon üzemel, itt ugyanis tényleg boldog tehenek adják a tejet; még a félelmetes tejfejő automatába is maguktól lépnek be az állatok. A képen épp Hello Kitty!-t masszírozza a gép.
Az állatok kizsigerelése itt ismeretlen, minden egyes tehénről tudják, mennyi tejet adott, mikor kell pihennie, mikor ellett.
A tanyán nemcsak a tehenek boldogok, jó itt macskának, nyuszinak és kutyának lenni is.
Itt a farmerélet a gyerekek számára is vonzó, nem riadnak vissza a nehéz fizikai munkától. A képen látható két kis segítő például önként jelentkezett a gazdánál, hogy kicsit megtapasztalhassa, milyen az élet egy tanyán.
10. Izland kikötőiben enni jó
Aki biztosra akar menni, és nem túl drágán jót akar enni, a kikötőkben nem fog mellé.
11. Izlandon találkozik két kontinens
Külön izgalom, hogy Izlandon található az a határvonal, ahol az eurázsiai és az észak-amerikai kontinens tektonikus lemezei találkoznak. Ahogy a képen is látható, nem kell hatalmas látványra számítani, mégis borzasztóan jó érzés átsétálni a két lemezt összekötő hídon.
12. Izlandon cuki madarakat esznek
Izlandon az állatvilág egyik legtündéribb madara, a fekete-fehér tollazatú, színes (piros, sárga, kék) csőrű költözőmadár, a lunda is simán a tányéron végzi – például édesburgonya és bogyós gyümölcsök kíséretében.
13. Izlandon olyan puha a bárányhús, mint a vaj
Aki igazi, páratlan, megismételhetetlen izlandi bárányhúsra vágyik, rendelés előtt kérdezze meg a pincért, hogy a hús hazai-e vagy import, a szigeten ugyanis egyre kevesebb a bárány.
14. Izlandon sót enni kötelező
Kakukkfüves, füstölt, édesgyökérízű és lávás: a szigeten készülnek azok a világhírű sók, amelyek előállításának alapjai még a 17. századból valók. Az ízletes sókat egyenesen az óceánból nyert vízből, geotermikus energia felhasználásával kristályosítják ki – nulla szén-dioxid-kibocsátás mellett.
15. Izlandon simán megesik, hogy elbőgöd magad a gyönyörűségtől egy fekete fölött
Izland az NLCafén!
- Izland: egy sziget, amit egyszer az életben látnod kell! – Élménybeszámoló képekben – 1. rész
- Így még nem láttad Izlandot! – csodaszép videó
- 10 dolog, amit tudnod kell Izlandról