Egy jó sült krumplinak, vagy krumplipürének szinte lehetetlen ellenállni, de sok lehetőség van még a krumpliban ezeken a klasszikus kedvenceken túl is. Máris mutatunk 7 tippet igazi krumpliimádóknak!
Burgonyafánk
Hozzávalók:
- 25-30 dkg liszt
- 5 dkg Vénusz margarin margarin
- 1 kávéskanál méz
- 25 dkg burgonya
- 1 szál rozmaring
- 1 csomag (por) élesztő
- kevés tej
- 1-2 l a sütéshez olaj
- 1 dkg só
- 25 dkg sütőtök
Elkészítés
Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük. A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük. Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk. A rozmaring leveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk. Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá, Letakarva meleg helyen kelesztjük. Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánk tésztából, olajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük.
Cukkini-burgonya gratin
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- csipet őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 4 db burgonya
- 1 csipet szerecsendió
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 db salátacukkini
Elkészítés
A cukkinit és a burgonyát megmossuk, majd nagyon vékonyra gyaluljuk, vagy késsel vékonyra karikázzuk. A tejszínt elkeverjük reszelt fokhagymával, a sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajttal. Egy kerámiaformát kivajazunk, majd a burgonyát és a cukkinit felváltva a formába fektetjük. Az ízesített tejszínnel felöntjük és 180 fokon pirosra sütjük.
Édesburgonyás röszti füstölt lazaccal
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg (csíkokra vágva) füstölt lazac
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- tálaláshoz (lehet kapor is) koriander
- ízesítéshez őrölt bors
- sütéshez olaj
- 2 db tojás
- 1,5 dl (vagy créme fraiche) tejföl
- ízesítéshez só
- 70 dkg (lereszelve) édesburgonya
Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, 5 percig állni hagyjuk, és amennyire csak lehet, kézzel vagy konyharuhában kinyomkodjuk, hogy minél több nedvességet eltávolítsunk belőle (így valamelyest ropogósabb lesz). Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt (utóbbi is a ropogósságot szolgálja), majd a két felvert tojást, borsozzuk, szükség szerint sózzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd a forró olajba egy-egy evőkanálnyi masszát helyezünk. (Ne zsúfoljuk túl, a serpenyő méretétől függően körülbelül öt darab fér el kényelmesen.) Mindkét oldalát körülbelül 3-3 perc alatt pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Egy-egy kávéskanál tejföllel, falatnyi füstölt lazaccal és az apróra vágott zöldfűszerrel kínáljuk.
Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel
Étel:
- 0,5 dl olaj
- fél kávéskanál kakukkfű
- 0,5 kg csirkemell
- 1 csipet fűszerpaprika
- késhegynyi chili paprika
- 0,4 kg burgonya
Dresszing:
- fél csokor petrezselyemzöld
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- fél db citrom leve
- fél kávéskanál mustár
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.
Spanyol burgonyatortilla
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 8 tojás
- a sütéshez olívaolaj
- 80 dkg burgonya
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. (Készíthetjük uborkagyaluval is.) Nagyon kevés olívaolajon, több részletben puhára sütjük, lehetőleg úgy, hogy ne kapjon színt.
Ez után a tojást kettéválasztjuk, és a fehérjét könnyedén felverjük. Nem kell kemény habot kapnunk, elég, ha kissé felhabosodik, és levegőt viszünk bele. Ezután apránként belekeverjük a tojássárgáját, és beleforgatjuk a közben kihűlt burgonyát.
Széles serpenyőben olajat forrósítunk, és lapos lepényeket sütünk belőle. Csak akkor fordítsuk meg, ha már teljesen megsült az alja, és egyben tartja a tortillát!
Sütés után sózzuk csak meg! Szórhatunk rá frissen vágott zöld fűszereket, pirított szalonnát vagy kolbászt is.
Héjában sült fűszeres krumpli
Hozzávalók:
- 1 marék (más kemény sajt is megfelelő) parmezán
- fejenként 2 db burgonya
- 7-8 dkg fűszervaj
Elkészítés
A fűszervajhoz: vaj, fokhagyma, só, bors, petrezselyem ízlés szerint adagolva és összekeverve.
A krumplit egy nagyon éles késsel bevagdossuk, de úgy, hogy ne vágjuk el egészen, majd a mélyedésekbe kenjünk fűszervajat! Nem kell finomkodni, de azért számítsunk rá, hogy a törni fog a krumpli. Ha megvagyunk, akkor csomagoljuk alufóliába, és 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig! Ha már 80 százalékban készen van, akkor vegyük ki a fóliából, szórjuk meg sajttal, és süssük 200 fokon még 5-10 percig, ameddig teljesen meg nem puhul, és nem lesz ropogós a teteje. Forrón, tejföllel tálaljuk.
A fűszervajhoz itt találhatsz még ötleteket!
Fűszeres burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 1 kiskanál cukor
- 3 kiskanál őrölt kömény
- egy citrom leve
- fél kiskanál kurkuma
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1 kg új- burgonya
- 1 kiskanál őrölt koriander
- 1 kiskanál paprika
- friss bazsalikom
- 1 evőkanál + 0,5 dl olívaolaj
- friss petrezselyem
- bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só
- 1 kiskanál csípős paprikakrém vagy chilikrém
Elkészítés
A burgonyát tisztítás után főzd meg. Egy serpenyőben egy evőkanál olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a rászórt őrölt fűszereket. Kevergesd fakanállal, majd add hozzá a paprikaőrleményt, az újburgonyát, az apróra vágott friss fűszereket.
Készítsd el hozzá az öntetet: a cukrot, a csipetnyi borsot, csiliszószt keverd össze a citrom levével és az olívaolajjal. Lehűtve tálalható.
Tipp:
A paprika helyett az Erős Pista vagy az édesebb Piros Arany is megfelel.
További krumpli témájú cikkek az NLCafén:
- Citromos krumplifőzelék sült zellerrel
- Héjában sült krumpli dióval, gorgonzolával és körtével
- 30 éven át csak sült krumplit és tojást evett egy nő
- Kettő az egyben: paradicsomot terem a krumpli