Milyen hasznos új szokásaink lettek a pandémia alatt?
SJ: Az egészség az egyik legfőbb értékünk, ez most nagy tanulság. Bízom benne, hogy az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés a járvány elmúltával is prioritás marad. Sokkal tudatosabban vásárolunk, ritkábban, de átgondoltabban járunk boltba, megtervezzük a heti menüt. Olyanok is főznek otthon, akikre ez korábban nem volt jellemző. Többet kísérletezünk a konyhában, új technikákat, recepteket próbálunk ki, gondoljunk csak a kovászolási hullámra!
Mik azok a szokások, amiket érdemes lenne mielőbb elhagynunk?
SJ: A felborult étkezési ritmust, és a napközbeni nassolást! Ha napközben ránk törne az ehetnék a rendszeres főétkezések között, akkor készüljünk fel erre előre egészséges nassolnivalóval, s az össze-vissza evés és csipegetés helyett így például válasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat vagy egy pohár joghurtot! Máris megoldottuk a tízórai, uzsonna kérdését. Az új, bogyós gyümölcs ízű Actimel joghurtitalok például nem csak finomak, de C-, B6- és D-vitamint is tartalmaznak, utóbbiból a javasolt napi mennyiség egyharmadát. Akiknek pedig az étrendjük cukortartalmára kell jobban odafigyelniük, azoknak a hozzáadott cukrot nem tartalmazó1 piros gyümölcsökkel ízesített Actimel a jó választás.
Kézmosás, maszkviselés, távolságtartás – így védjük magunkat. De mit tehetünk a belső védekezőrendszerünk, az immunrendszerünk támogatásáért?
SJ: Az immunrendszerünk egy komplex rendszer, amelyet befolyásol a táplálkozás és a mozgás, de az sem mindegy, hogy mennyit pihenünk vagy milyen az alvásunk minősége. A különféle vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, zsírsavakat, probiotikumokat pedig az ételeinkkel juttatjuk be a szervezetünkbe. A táplálkozás egyik alapszabálya a változatosság. Kerüljük a szélsőséges, egyoldalú diétákat, és fogyasszunk minél többféle, szezonális alapanyagot! Így biztosítható, hogy testünk és immunrendszerünk semmiből se szenvedjen hiányt. Az étkezéseink összeállításában segítségünkre lehet a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR*.
Minden palack Actimel a hagyományos joghurtkultúra mellett 20 milliárd L. Casei Danone-t tartalmaz, valamint D-vitaminban gazdag és B6-vitamin forrás, mely vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. Egy palack Actimel a kiegyensúlyozott, változatos étrend és egészséges életmód részeként fogyasztandó.
1Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz!
*Az MDOSZ által összeállított táplálkozási ajánlásról bővebben az alábbi linken tájékozódhat: Okostányér | Okostányér (okostanyer.hu)