A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, aminek idén új alkategóriája is lesz, és ennek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz.
Az ipartestület Facebook-posztja szerint idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, és magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén, illetve megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika. Azoknak, akik részt szerettek volna venni az Egy a Természettel versenyben, ebből az alapanyagból legalább egyet fel kellett használniuk: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza.
A döntőbe jutott torták:
Magyarország Tortája verseny:
- Arany Ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
- Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
- Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
- Szabacsi Rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
- Őszi Pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)
Egy a Természettel verseny:
- Nimród – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
- Kikelet – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
- Napraforgó – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
- Csodaszarvas – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
- Erdei Kisvasút – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával természetesen idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között több különleges alapanyaggal is találkozott a zsűri: volt aki, tonkababbal, édesburgonyával, kuszkusszal, kölessel, tápiókagyönggyel dolgozott a klasszikus alapanyagok mellett, írja a Blikk.
A döntőbe a következő munkacímmel nevezett torták kerültek be:
- Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső Erdei
- Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
- Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
- Szedresem – AMI Süti, Monor
- Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged