nlc.hu
Utazás
Három férfit tartóztattak le a felvonótragédia miatt

Három férfit letartóztattak az olasz felvonótragédia miatt: szándékosan iktathatták ki a vészféket

Tucatnyi ember haláláért lehet felelős az a három személy, akiket az olasz hatóságok letartóztattak. A vád szerint szándékosan iktatták ki a felvonó vészfékét, hogy spórolhassanak a karbantartás költségein.

A verbaniai főügyész éjszaka ideiglenesen három személy letartóztatását rendelte, köztük Luigi Nerinit, az üzemeltető cég vezetőjét. Az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó lezuhanásakor tizennégy ember vesztette életét. A letartóztatott férfiak beismerték, hogy manipulálták a felvonó vészfékrendszerét, a kabin a koronavírus miatti leállások utáni újraindítás óta így működött – írja a 24.hu.

A hatóságok vizsgálják az olasz felvonótragédiát (fotó: Handout photo by the Italian State Police via Getty Images)

A hatóságok vizsgálják az olasz felvonótragédiát (Fotó: Handout photo by the Italian State Police via Getty Images)

Az olasz sajtó értesülései szerint a három férfi tudatosan iktatta ki a rendszert, ami megakadályozhatta volna, hogy a kabin visszacsússzon a kötélen és a pilonnak csapódjon. Egy technikai problémáról már április 26-a óta tudhattak, és azért iktatták ki a vészféket, hogy ne kelljen hosszú időre leállítaniuk a felvonót a javítási munkálatok miatt. Olimpia Bossi ügyész szerint a felvonórendszer hiányosságait radikális, hosszú ideig tartó javításokkal kellett volna orvosolni, ami hosszú bezárással járt volna, ezért az üzemeltető inkább a trükközés mellett döntött, és javítás nélkül működtette tovább a felvonót. A baleset előtti napon egy időre felfüggesztették a felvonó működését, vagyis tudtak a rendszer problémáiról. Azt még egyelőre nem tudják, hogy a húzókötél miért szakadt el.

Olaszországról inkább ilyen híreket szeretünk olvasni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top