Idén is meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Bár a járvány miatt a fesztivál jellegű rendezvényük ebben az évben is elmarad, a kézműves fagylaltok kétfordulós versenyét megtartják.
A verseny célja a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Három kategóriában lehet nevezni az Év fagylaltja címre:
- Fagylaltozók, cukrászdák
- Alapanyaggyártók, forgalmazók
- Erdő-mező ízei.
Az Erdő-mező ízei kategóriát az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére hirdették meg, ebben cukrászdák és fagylaltozók nevezhetnek. Olyan fagylaltokat várnak, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Felhasználásra javasolt alapanyagok:
- homoktövis, áfonya, bodza, málna, szeder, szamóca, berkenye, som, kökény,
- mogyoró, gesztenye, mandula, fenyőmag,
- szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta,
- csipkebogyó, méz, kamilla, levendula, turbolya, citromfű.
A regionális döntők után az ipartestület székházában rendezik az országos döntőt. Nevezni június 15-ig lehet, az országos döntőt július 5-én tartják.
(Kiemelt kép: MTI / Ujvári Sándor)