Van az úgy, hogy tátong a hűtő, és csak egy kis sajt, illetve tejföl árválkodik a polcokon. Ne ess kétségbe, itt van 2 egyszerű, de finom sajtos-tejfölös recept, ami megment az éhezéstől.
Francia rakott krumpli
Hozzávalók
- 1,5 kg krumpli
- 4 dl habtejszín
- 2,5 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 25 dkg gruyère sajt (helyettesíthető mondjuk cheddarral, vagy más, aromás, félkemény sajttal)
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés
- A krumplit nyersen meghámozzuk és pár milliméter vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. A sajtot lereszeljük.
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra.
- Olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a tejszínbe, zúzzuk bele a fokhagymát, tegyük bele a sót és a fűszereket is.
- Vajazzunk ki egy tepsit, az alját rakjuk ki a krumplival és öntsük rá a tejszínes keverék felét, majd szórjuk rá a sajt felét. Jöhet a következő réteg, ami ugyanígy készül, de már a tejföl is rákerül. A tetejére kerülő sajtot egyelőre tegyük félre.
- Borítsuk le alufóliával, majd toljuk be a sütőbe. Legalább egy óra kelleni fog neki, de számoljunk inkább 70 perccel!
- Végül szedjük le óvatosan a fóliát, szórjuk meg a tetejét sajttal, toljuk vissza a sütőbe és süssük még addig, amíg szép színe nem lesz a
- sajtnak. Kész, fogyaszthatjuk is.
Ha Európa összes rakott krumplijára kíváncsi vagy, kattints ide
Francia sajtos-tejfölös gnocchi
Hozzávalók:
- 500 g krumplis gnocchi
- 200 g reszelt sajt
- 2 dl tejföl
- 100 g bacon
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
- só, bors
Elkészítése:
- A házi vagy bolti gnocchit főzzük meg, majd szűrjük le, és tegyük hőálló tepsibe.
- Adjunk hozzá olívaolajat és alaposan keverjük össze.
- Egy tálba keverjük össze a sajtot, a tejfölt, a tojást és az apróra kockázott bacon szalonnát. Fűszerezzük sóval és borssal.
- A keverékkel öntsük nyakon a gnocchit, majd 200 fokon, 10 percre mehet a sütőbe.