nlc.hu
Utazás

Mihez fogyasszuk Pannonhalma kiváló borait és söreit ?

Mihez fogyasszuk Pannonhalma kiváló borait és söreit ?

Pannonhalma nemcsak kulturális és vallásos élményeket, hanem igazi gasztronómiai különlegességeket is tartogat a látogatóknak. Például illatos borokat, hűsítő söröket.

Pannonhalmán a bencések évszázadok óta szentelik életüket az oktatás, a kultúra, a gyógyítás és a betegek, szegények és elesettek támogatásának. De a főapátság melletti gyógynövénykertben, a környező szőlősben és a szántóföldeken is szorgosan dolgoznak, hogy aztán az itt termesztett növényekből különböző gasztronómiai finomságokat készítsenek. A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjében és pincészetében is sorra készülnek a remek italok.

Újjáéledt szőlők

A főapátság körüli dűlőkben hosszan nyúlnak el a szőlőültetvények. Érdekesség, hogy az 1200-as évekig még fertőtlenítésre is használták a bort az ispotályban, míg a 17-19. században mértékkel gyógyitalként is utaltak rá, mivel a jó minőségű bor étvágyjavító, vérképző hatású, tágítja az ereket.

1831-ben még Kazinczy Ferencet is lenyűgözte a bencés monostorhoz tartozó békés szőlős. Bár voltak olyan évtizedek, amikor kényszerből az apátsági pincék üresen maradtak, azóta újra életet leheltek az évezredes történelemmel bíró bencés szőlő- és borkultúrába. Ma már nemcsak személyesen Pannonhalmán, de online is megvásárolhatjuk az itt készített borokat, és a helyi borászat megújulásának kapcsán, szakvezetéses pincelátogatáson és kommentált borkóstolón is részt vehetünk, ha erre járunk.  

Gyümölcsös vörös

Ha egy gyümölcsös vörösbort keresünk, akkor a 2019-es Hemina jó választás lehet. Az italt rövid ideig érlelik, többedszer használt magyar tölgyfahordókban. A „pannonhalmi bordóiként” is emlegetett ital jellegzetes szedres illat- és ízjeggyel bír. Igazi elegáns nedű, amit nemcsak főételek mellé kínálhatunk, hanem egy igencsak különleges, nyári desszert elkészítéséhez is használhatjuk. 

Pannonhalma Hermina Vörös bör

(fotó: Getty Images)

A vörösboros eperhez minimális hozzávalóra van szükségünk, cserébe egy hűsítő, gyümölcsös édességet kapunk. 1/4 csésze barna cukorral szórjunk meg kb. fél kiló, félbevágott, megmosott epret. Öntsünk rá 2-3 tk. vaníliakivonatot, és 2 csésze gyümölcsös vörösbort. Óvatosan keverjük össze úgy, hogy az epret ne törjük meg, majd rakjuk hűtőbe 2-3 órára. Tálalás előtt ne spóroljunk a házi készítésű tejszínhabbal!

Ha valami nehezebb ételre vágyunk, akkor vörösborból és ribizliből például nagyon finom mártást készíthetünk a sült kacsacombhoz.

Egy pohár frissítő a kánikulában

A Pannonhalmi Főapátság szőlőbirtokának legnagyobb területen termesztett fehér fajtája a rajnai rizling. A következő bor, amit ajánljunk, a 2020-as Rajnai Rizling, mely meghatározó illattal bír, és frissességéről lehet a legkönnyebben felismerni. Egy nagyon tiszta szerkezetű borról van szó, amit hosszú érlelési lehetőségének köszönhetően úgy ajánlanak a bencések, hogy jelen időben igazi friss nyári ital, jövő időben pedig egy ízig-vérig „riesling”! 

Az idei kánikulában pedig kevés dolog esik jobban az embernek, mint kiülni a kertbe, egy pohár jó hideg, hűsítő borral. Erre ideális a Rajnai Rizling, de ha csavarnánk egyet a felhasználásán, akkor ne féljünk kipróbálni például tejszínes-parmezános sült pisztránggal, melyhez jól illik a friss, citrusos bor.

Pannonhalma Rajnai Rizling

(fotó: Getty Images)

Népszerűek az interneten a rizling felhasználásával készült desszertek is. Így az almás vagy a szőlős piték, torták, amelyek töltelékéhez esetenként 1-1 üveg különleges rizlinget is felhasználnak.

Apátsági sörök nyomában

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjében a modern, korszerű technológiával főzött sörök receptúráját belga apátságokban gyűjtött tapasztalatok ihlették.

A „szőke”

A Pannonhalmi Apátsági Blonde egy belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör. Különleges illatában felfedezhetjük a komló fűszerességét és az élesztő gyümölcsös jellegét, ízvilága is tartogat meglepetéseket, mert abban szintén egyszerre jelenik meg a kissé citrusos, keserű komló, valamint az édeskés maláta. 

Pannonhalmi sörök

(fotó: Getty Images)

A frissítő, világos sört 4-7 Celsius-fok között érdemes fogyasztani, inkább könnyebb ételek mellé, mint a csirke vagy a lazac, de bizonyos országokban a grillezett, vagy a sült kolbászok mellé is szívesen kínálják.

Dubbel 

Végezetül egy igazi, Belga típusú, apátsági, szűretlen barna sör. Ha szereted a karamellás, kissé édeskés és malátás ízjegyeket, akkor mindenképpen kóstold meg, mert a Dubbel erőssége pontosan ez, köszönhetően a visszafogottan komlózott keserűségének.  Habja szinte már krémes, illata kissé banános, mazsolás.  

Pannonhalmi sörök

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top