Ropogós zöldségek főtt rizzsel és kesudióval
Sokan nem gondolják, de a nyers zöldségek tökéletesen illeszkednek a főtt rizshez, amit már csak kesudióval kell megbolondítanunk, és fantasztikus nyerssaláta-tálat kapunk.
Hozzávalók 4 tálhoz:
- 2 db megtisztított sárgarépa csíkokra vágva
- 1/2 kisebb lila káposzta megmosva, csíkokra vágva
- 10 vagy 12 koktélparadicsom megmosva, félbevágva
- 4 nagy marék kesudió só nélkül
- 6 vagy 8 salátalevél
- 2 érett avokádó csíkokra vágva
- tálanként 1-1 csészényi főtt jázmin vagy basmati rizs
- fekete szezámmag a saláta tetejére
- Nuoc Mam szósz (ázsiai üzletekben kapható)
Ezek pedig a szószhoz kellenek:
- szójaszósz
- rizsecet
- szezámolaj
- édesítőszer, méz vagy nádcukor (minden összetevő, ahány tálat készítünk, annyi, tehát 4 ember esetén 4 ek. szójaszósz stb.)
- friss bors ízlés szerint
Így állítsd össze:
A saláta elkészítése nagyon egyszerű. Pici sóval először főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni, a zöldségeket mossuk meg és készítsük elő. Készítsük el a szószt, avagy az öntetet, ha nincs kész ázsiai szószunk. Tépjük össze a salátaleveleket, nem kell szabályosan, így még rusztikusabb lesz, és tegyük a nagyobb tálba.
A rizst a tál közepén helyezzük el. Sokkal szebb, ha a csészébe visszatesszük, kicsit megnyomkodjuk, és onnan öntjük a tálba, így felveszi a csésze alakját.
A rizs és a salátadarabok mellé helyezzük el a további hozzávalókat, majd öntözzük meg az egészet a szószunkkal, és végül szórjuk meg szezámmaggal. Tálalhatjuk is.
Buddha-tál pirított zöldségekkel, szójás-fahéjas öntettel
A Buddha-tálak igazából csak nyers és főtt zöldségekből felépülő egészségtálak. A magas rosttartalom miatt az ilyen tálak szuper “gyógyszerek” a megterhelt gyomornak, az emésztésünknek.
Hozzávalók 4 tálhoz:
- 1 nagy édesburgonya, apróra felkockázva
- 3 széles paszternák, hámozva, felszeletelve
- 3 közepes nagyságú arany cékla (különleges fajta, belül aranysárga színű, ha nincs, jó a sima cékla is)
- szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
- tengeri só
- 20 dkg spenót vagy más zöld levelű salátaféle
- ½ kis fej lila káposzta felszeletelve
- 4 csésze főtt barna rizs, vagy jázmin vagy basmati rizs
Szójás-szezámmagos-fahéjas öntet elkészítése:
- ¼ csésze + 2 evőkanál szezámmagolaj
- ¼ csésze víz
- 1 evőkanál friss citromlé
- 2 evőkanál tiszta szójaszósz
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál méz
- ¼ teáskanál tengeri só
Elkészítés:
Előmelegített sütőbe tegyük bele a gumós zöldségeket, az édesburgonyát, a paszternákot és a céklát. Öntözzük meg őket kicsi szőlőmagolajjal vagy olívaolajjal, szórjuk meg tengeri sóval, és süssük a sütőben 30-40 percig lassú tűzön. Közben főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni.
A zöldségek sütése közben elkészítjük az öntetünket is, aminél a legegyszerűbb az összes hozzávalót egy turmixgépbe bedobni és összemixelni. Ha sűrű az öntetünk, adjunk hozzá még egy kis vizet, ameddig krémes állagú nem lesz.
Készítsük elő a tálakat a kész ételünk elkészítéséhez. Tegyük bele a nyers zöldségeket, spenótot vagy más zöld levelű salátalevelet, káposztát felcsíkozva, a főtt rizst a tál közepébe helyezzük, és ez köré tegyük a sült zöldségeket. Végén az egészet öntsük le az öntetünkkel. Díszítésnek napraforgómagot vagy petrezselymet szórhatunk a salátánk tetejére.
Zöldségmártogatós:
Egy életmód váltó tv-show keretein belül kóstoltam először ilyen zöldségmártogatóst és nagyon megtetszett, hogy hihetetlen könnyen és gyorsan lehet elkészíteni, ráadásul roppant dekoratívan nézhet ki a tányérunkon is. Igazából a fantáziánkra van bízva, hogy milyen krémet készítünk hozzá, én most a tonhalas avokádókrémet választom. A zöldségek közül a sárgarépa, uborka, párolt spárga, a zellerszár, kaliforniai paprika tökéletes “pálcikája” lehet a krémnek. Tehát a zöldségeket mossuk meg, szeleteljük fel csíkokra, a spárgát picit dinszteljük elő.
Tonhalas avokádókrém 4 személyre:
- 2 db avokádó kimagozva, lepürésítve
- 1 db citrom vagy zöld citrom leve
- pici bors
- tengeri só
- 4 db olívaolajos tonhalkonzerv lecsepegtetve
- rizs-, szója- vagy kókusztejszín
Az elkészítés roppant egyszerű. Az avokádó magját távolítsuk el, pucoljuk meg és pürésítsük a puha húst. Adjunk hozzá pici citromlevet, sót, borsot, adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhalkonzervet, majd alaposan keverjük össze a tejszínnel.
A zöldségpálcákat rendezzük poharakba, a pürét pedig egy nagy tálba.
Ugye, nem is nagy ördöngösség?
A világbajnok 10 kedvenc…
- Egyél zsírt – a világbajnok kedvenc olajai
- A 10 legjobb vízhajtó növény
- A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse
- A világbajnok 10 kedvenc diétás páca