nlc.hu
Gasztro
Itt a nyár hűsítő ízbombája

Kovászos uborkaleves grillezett dinnyével, a nyár hűsítő ízbombája

Kíváncsi vagy a világ leghűsítőbb levesére? Amellett, hogy mennyei az íze, az elkészítése is üdítő, ugyanis csak a turmixgépet kell bekapcsolni hozzá.

Nincsen nyár dinnye nélkül, de koviubi nélkül se. Hozzuk őket össze! Elismerem, elég bizarr kombónak tűnik első hallásra ennek a két alapanyagnak az ötvözése. A végeredmény viszont igazán ütős lesz!

Valószínűleg semmi sem tudja jobban oltani a szomjat ilyen tikkasztó hőségben, mint a jéghideg kovászos uborka. Hát még ha ez leves formában kerül az asztalra! Önmagában is finom, de a grillen karamellizálódott rácsos dinnyekockák teszik igazán felejthetetlenné. Engem speciel utóbbiak látványa a kockás hasra emlékeztet. Aki a tökéletes beach bodyra hajt, annak is csak ajánlani tudom.

Szerintem a nyár a gasztronómia szempontjából kicsit hasonlít a karácsonyhoz. Ahogy akkor is megvan az állandó menüsor, ahogy nem hiányozhat az asztalról a hal, a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó, ugyanúgy megvannak a tipikus nyári kaják. Pavlovi reflexként indulunk lángosért vagy hekkért a strandokra. Utóbbi sokak szerint egyenesen emészthetetlen kovászos uborka nélkül. Elkészítésének legalább annyiféle változata van, mint például a húslevesnek. Szinte mindenki másra esküszik. Szenvedélyes szópárbajok alakulhatnak ki az erjesztés módjával kapcsolatban. A leggyakrabban a fehér kenyér bizonyul a nyerőnek, de van, aki a rozsra vagy a pirított kenyérre esküszik. Más vallás hívei szerint a felszeletelt krumpli a legjobb erjesztő. Lényeg, hogy kívülről roppanjon, belül kissé ruganyos legyen. Kovászoláskor nem más történik, mint hogy utat engedünk a tejsavbaktériumoknak. A fermentációt a kenyér indítja be, a magas cukortartalma miatt. A tejsav kifejezetten magas hőmérsékleten „indul be”, ezért kell a 25-43 fok közötti hőmérsékleten tartani.  Ezen a ponton, a nyár derekán nagy eséllyel már mindenkinek van otthon legalább egy nagy üveggel belőle. Az uborka tehát már mennybe ment kovászolás közben, egyszerre lett sós, savanyú, kicsit csípősen erjedt és akkor még csak az ízről beszélünk. Az igazi varázslat még hátravan. Érdemes félretenni az előítéleteket, mert néhány egyszerű, ám rafinált mozdulattal tovább fejleszthetjük üdítő krémlevessé. Frissítőbb élmény lesz, mintha belecsobbantál volna a Balatonba!

Raktál el kovászos uborkát? És csináltál már belőle levest?

Ha jó minőségű, lehetőleg otthoni változatból készítjük el, a leveses verzió is szinte abbahagyhatatlan lesz (A szerző fotója)

Már attól kedvet kaphat az ember lánya az elkészítéshez, hogy nem kell órákig a forró tűzhely mellett állni. Ennek a receptnek az elkészítése a lusta vagy főzni nem tudók/nem akaróknak is sosem tapasztalt sikerélményt jelenthet.

Nem is annyira közeli múlt, amikor az ország egyik legjobb balatoni étterme előrukkolt a kovászosuborka-krémlevessel. Példáját buzgón követni kezdték más vendéglőkben, bisztrókban. Így tettem tavaly nyáron én is. Bevallom, elállt a szavam, amikor először megkóstoltam, sőt, még a szemem is könnybe lábadt a gyönyörtől. Tipikusan olyan, mint a Chokito – ronda, de finom.

Jó, nem ronda, inkább fura kinézetű. Zöld trutyi, amiben piros dinnyedarabok lebegnek. Az ember elsőre nem sok jót remél tőle. Kipróbáltam a hatást a családtagokon és barátokon is, az eredmény ugyanaz volt. Először fintorgás, az első kanál után felcsillanó szempárok, majd a „miért csak ennyit csináltál belőle?” – kérdés. Még az úgynevezett parasztgyomorral rendelkezők is elismerően bólogattak. Azóta nálunk minden nyári hónapban legalább egyszer az asztalra kerül. Nagy mennyiségben. Ez a leves olyan hűvös, mint Karády Katalin jeges pillantása, amitől amúgy teljesen tűzbe lehetett jönni. Ami nekünk magyaroknak ismerős íz, az a külföldi vendégeket is elkápráztathatja. Valószínűleg különleges egzotikumként emlegetik majd, megtörve a töltött káposzta, gulyás és pörkölt alapú magyar gasztroimázs egyhangúságát. Én annyira rákaptam, hogy ezen a héten kétszer is megcsináltam, minden alkalommal villámgyorsan elfogyott. Igaz, elsősorban önző szempontok vezéreltek, ugyanis rettenetesen rosszul tűröm a tartós hőséget. Így ezt a levest egyfajta hűsítő medicinaként is alkalmazom. Ahhoz képest, hogy gyerekkoromban meglehetősen hektikusan alakult a viszonyom a kovászos uborkával, ma már hatalmas kedvenccé nőtte ki magát nálam.

A kovászos uborka kiiktathatatlan hazai létjogosultságát bizonyítja az, hogy a kísérő szerepéből ki tudott lépni, méghozzá egy jóval magasabb szintre. Létezik például egy olyan fröccsfajta, amely a híres színész, Újházi Ede után az Újházi-fröccs nevet kapta, mégpedig azért, mert névadója szóda helyett jégbe hűtött kovászos uborka levét öntötte a borba, mondván: „így többet lehet a borból meginni”.

Ha jó minőségű, lehetőleg otthoni változatból készítjük el, a leveses verzió is szinte abbahagyhatatlan lesz. Muszáj, hogy jó savanyú és ízletes legyen a koviubi, különben ízfokozókkal kell feldobni, ami ugye nem annyira menő. Szóval semmi bonyolítás, semmi fakszni, csak egyszerűen a csodás jéghideg savanyúság. A görögdinnye édessége teszi hihetetlenül izgalmassá, de akinek ez túlságosan vad párosítás, tehet rá pirított szalonnapörcöt, durvára tört diót, füstölt pisztrángot, kaprot vagy mentát, akár ropogós grissinit is. Ha már a díszítésnél tartunk, szerintem egy kiskanál tejszínhab a legszebb választás. Az uborka zöldje, a dinnye pirossága egy kis fehérrel megspékelve minden további nélkül lehetne az új hungarikum.

Ha meleged van, felfrissülésre vágysz és nem szeretnél öt percnél többet a konyhában pepecselni, ez a te recepted!

Raktál el kovászos uborkát? És csináltál már belőle levest?

Kovászos uborkaleves grillezett dinnyével (A szerző fotója)

Hozzávalók:

Kovászos uborka, felkockázva – 8 nagyobb db

Kovászos uborkalé – 5 dl

Víz – 3 dl

Krémjoghurt – 5 dl

Fokhagyma, lereszelve – 1 gerezd

Füstölt császárszalonna vagy bacon felkockázva – kb. 3 dkg

2 cikk kisebb görögdinnye felkockázva

Elkészítése:

A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg vizet, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Erős teljesítményű robotgéppel vagy botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a feldarabolt szalonna- vagy bacondarabokat, konyhai papírtörlőn leitatjuk. A levest jégbe hűtve, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Meggrillezzük a felkockázott dinnyekockákat és a leves tetejére helyezzük őket. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítóskockákat is vagy friss zöldfűszereket is.

Még több isteni nyári recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top