Hogy biztos legyen a sikered, talán a legfontosabb, hogy a túró rendkívül friss legyen. Ha teheted, házi túrót és tejfölt használj fel a túrógombóc elkészítéséhez. Piacokon találni még ilyen árusokat is. Érdemes kipróbálni épp úgy, mint ezt a mennyei receptet.
A hagyományos, házi túrógombóc hozzávalói
- 50 dkg túró
- 10 dkg búzadara
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 tojás
- 1 pohár tejföl
- 5 dkg porcukor
- 2 ek. étolaj
- 1 ek. reszelt citromhéj
- ízlés szerint só
Így készül a túrógombóc
A túrót nagyobb edényben burgonyanyomóval vagy villával alaposan törd össze. A tojásokat keverd habosra, és add a túróhoz. Keverd hozzá a búzadarát és a reszelt citromhéjat is, ízlés szerint sózd. Fóliával takard le, és tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy a tökéletes túrógombóc jól összeállhasson.
Közben az étolajat serpenyőben forrósítsd fel, és pirítsd meg rajta a zsemlemorzsát.
Nedvesítsd be a kezed, és így formálj a túrós keverékből közepes nagyságú gombócokat. Fazékban forralj vizet, tégy bele evőkanálnyi sót, dobd a forrásban lévő vízbe a túrógombócokat, és nagyjából 5-8 perc alatt főzd ki. Miután feljönnek a víz tetejére, hagyd még kicsit főni, de 1-2 perc múlva már biztosan kellően megpuhulnak.
Forgasd a túrógombócokat a zsemlemorzsába. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve kínáld a legjobb recept szerinti túrógombócot.
További túrógombócreceptek az NLCafén
- Mennyei túrógombócrecept egyszerűen, édesen
- Túrógombócrecept reformosan és tejbegrízesen
- Mindössze 20 perc: villámgyors túrógombócrecept
- Zabpelyhes túrógombócrecept, amit mindenképpen ki kell próbálni
- Mit tehetsz, ha szétesik a túrógombóc? Segítenek a fórumozók