Olyan jó, hogy végre igazi nyári hétvégi menükkel készülhetünk! Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben jöhet, de hogy ne mindig csak a klasszikus fogásokra épüljön a hétvégi menü, egy-két ismerős étel mellett hoztam pár különlegesebb fogást is erre a hétvégére.
Reggeli hamburger
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 császárzsemle
- 4 tojás
- 4 hamburger-húspogácsa (40 dkg darált marhahús előző este sóval, borssal, pár csepp Worchestershire-szósszal és 1 tk mustárral elkeverve)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg liszt
- étolaj
- ketchup, mustár a tálaláshoz
A hagymát kockázzuk fel, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot. A laposra formázott húspogácsákat forró, olajjal megkent serpenyőben süssük készre, a zsemlék vágott felét is pirítsuk meg. A tojásokból süssünk frissen a tálalás előtt tükörtojást. A zsemlékre helyezzünk 1-1 kisült húspogácsát, 1 tükörtojást, szórjuk meg a pirított hagymával, ízesítsük ketchuppel, mustárral, és azonnal tálaljuk.
Gazpacho
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kígyóuborka
- 1 piros kaliforniai paprika
- 5 dkg száraz kenyér (egy-két napos legyen)
- olívaolaj
- 2 dl paradicsomlé
- 2 dl víz, fehérborecet
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Daraboljuk fel a tisztított zöldségeket. Öntsünk rájuk 1 evőkanál fehérborecetet, 4 evőkanál olívaolajat, sózzuk. Hagyjuk állni 1-2 órát a hűtőszekrényben. Adjuk a keverékhez a kenyeret, a paradicsomlevet, az aprított petrezselymet, a hideg vizet, ízlés szerint még ecetet, olajat, borsot, majd turmixoljuk le, végül szűrjük át. Hűtve tálaljuk, adhatunk mellé grissinit, friss bagettet.
Busaszelet gyömbérrel és édesköménnyel
Hozzávalók:
- 4 busaszelet
- só
- frissen őrölt bors
- 2 cm gyömbér reszelve
- fél dl olívaolaj
- 2 édeskömény
A gyömbért megpucoljuk, majd finomra reszeljük és az olajba keverjük. A halszeleteket sózzuk-borsozzuk és a gyömbéres páccal finoman megkenjük. Az édeskömények külső burkát leszedjük, ha kisebb, akkor félbe, ha nagyobb, akkor kisebb darabokra vágjuk, majd megkenjük a gyömbéres páccal. A hallal egyidejűleg grillezzük.
TIPP: Az édesköményt fóliába is csomagolhatjuk, és úgy is süthetjük!
Görög rétes
Hozzávalók:
- 18 dkg cukor
- 3 tojás
- 5 dl tej
- 5-6 dkg (olvasztott) vaj
- 8 réteslap
- 1 narancs reszelt héja
- a tetejére (fahéjjal) porcukor
- 10 dkg búzadara
Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Amikor kissé kihűlt, szórjuk meg porcukorral, fahéjjal.
Csirkés-zöldséges rizssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg hosszú szemű rizs
- 1 ek. kurkuma
- 1 liter zöldségleves
- 30 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg koktélparadicsom
- 15 dkg brokkoli
- 15 dkg zsenge zöldborsó
- 1 nagy citrom
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A rizst főzzük puhára a kurkumával ízesített zöldséglevesben. Szűrjük le, keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal, a citrom kifacsart levével, lereszelt héjával. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább. A sózott csirkemellet kevés olajon nagyobb darabokban süssük ropogósra, majd csíkozzuk fel, keverjük a rizshez. A koktélparadicsomokat felezzük, serpenyőben, olívaolajon süssük meg őket pár perc alatt nagy lángon. A zöldborsót és a rózsákra szedett brokkolit sós vízben pároljuk meg, majd kevés olívaolajon enyhén pirítsuk le. Keverjük össze a salátát, tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel